Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Kraljevski cesarček
Pygoplites diacanthus
Kraljevski cesarček

Pygoplites diacanthus
Družina: Pomacanthidae

To ni običajna akvarijska riba !
Kraljevski ali pavji cesarček, Pygoplites diacanthus, Boddaert, 1772
Sistematika : Animalia - Chordata -Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Neopterygii - Teleostei - Acanthopterygii - Perciformes - Pomacanthidae - Holacanthinae - Pygoplites - diacanthus.
Etimologija : pyge = trtica; (ho)plites = orožje, oborožitev; diacanthus = z 2 trnoma, bodicama ; indopacifiški cesarček z močnim, trtičastim trnom na robu škržnega poklopca.
Tuja imena : Regal angelfish; Royal Anglefish, Royal empress angel (angleško); Bluebanded angelfish (ameriško); Pfauenkaiserfisch (nemško); poisson-ange (francosko); angel doreng, dau-dau (indonezijsko); badiangon (Filipini); kula kokaa (Maldivi); nishikiyakko(japonsko); paraharaha (Tahiti); sifisifi (Tonga); sigo vugo (Solomonovi otoki); siqeliti (Fidži); tu'u'u-moana (Samoa) ...
Domovina : Rdeče morje (Egipt - Sinaj), Indijski ocean, Tihi ocean do otočja Tuamoto, severno do otočij Ryukyu in Ogasawara, južno do Velikega koralnega grebena, Nove Kaledonije in Tahiti. 30°N - 24°S
Biotop/habitat : koralni grebeni in odprte lagune do globine 48 m, najpogosteje se zadržuje v globinah med 10 - 20 m; v bližini votlin, ki so bogate s spužvami in plaščarji (salpami). Živi na območju močnega valovanja in močnih vodnih tokov. Mladiči se skrivajo v skupinah v velikih globinah pod 50 m v težko dostopnih votlinah, kjer se hranijo s spužvami in posebnim zoobentosom.
Spol : ni izrazitega spolnega dimorfizma.
Obarvanost : je ena najlepše obarvanih koralnih rib na svetu. Mladiči so podobni pritlikavim cesarčkom iz rodu Centropyge. So bolj malo podobni staršem, so bolj oranžni in imajo izrazito lažno oko (ocellus) v hrbtni plavuti. Odrasli osebki iz Rdečega morja in Indijskega oceana so drugače obaravni od tistih iz Tihega oceana, imajo močno zlato - rumeno - oranžno obarvan trebuh in prsa ter predel pod usti. Pacifiški so na tem spodnejm predelu bolj sivo - modro obaravni.
Obnašanje : dnevno aktivna riba, ponoči spi; izjemno plašna, a v akvariju lahko do drugih cesarčkov napadalna vrsta. Živi posamezno, v paru ali haremu (1 samec in več samic).
Ureditev akvarija : najmanj 300 kg živečega kamenja, poraščenega s spužvami, rdečimi in zelenimi algami. Potrebuje močno tokovanje, ne preveč močno osvetljen akvarij in vrhunsko, optimalno kvaliteto vode (nitrat- NO3 ne sme preseči 1mg/l). To vrsto, ko je aklimatizirana, lahko spustimo le v utečen sistem, ki deluje že več mesecev (najmanj 3 - 4).
Kompatibilnost v koralnem akvariju : ni "reef safe", ne prenese tudi večjih, dominantnih rib v akvariju.
Vzdrževanje : hrani dodatno najmanj 2 x dnevno, menjava vode najmanj 2 x tedensko 10 - 15 % volumna.
Hrana : prehranski specialist ! Alge, spužve, sesilni in plavajoči plaščarji - salpe. Če ga hranimo z drugačno, nenaravno hrano, najkasneje po pol leta pogine ! Le v izjemnih slučajih preživi v akvariju dalj časa, če je le ta naseljen z vrstami spužev, alg in drugimi organizmi. Nekateri priporočajo umetno hrano "Angel Formula" od Ocean Nutrition , ki vsebuje posušene spužve in rdeče nori alge; navkljub temu taka hrana v večini primerov ne zadostuje. Posebej v obdobju aklimatizacije mlade osebke lahko držimo v vsaj 300 l zavetišču (refugiju), kjer lahko gojimo nekatere vrste spužve iz rodov Euspongia, Hippospongia, Haliclona in Halichondria, ki so znane po tem, da se hitro razmnožujejo in rastejo. Te spužve hranimo z mikro - fito in zoo-planktonom ali v sili z mešanico kvasa, posušene spiruline, mlete paprike in mleka v prahu. Ne je klapavic ali ostrig, včasih zagrabi odprto školjko Dreissenia polymorpha.
Razmnoževanje : nekaj o tem poroča Thresher (1984). Nekatere populacije so protoginični hermafroditi (dvospolniki), vodilne samice se lahko preobrazijo v samca (kot je značilno za mnoge ustnače ali koralnice). Nekateri samci so monogamni (živijo v paru samo z eno samico), drugi lahko ustvarijo harem z več samicami, nekateri pa so samski in se drstijo le priložnostno. Pri drsti ob večernem mraku (podobno kot mandarinke) ob spiralnem plesu proti vodni gladini odvržejo plavajoče ikre in spermo. Ikre so pelagične.
Življenska doba : do15 let v naravi; v ujetništvu res izjemno redko več kot 1 leto.
Ogroženost : ni ga na IUCN rdeči listi.
Povprečna cena : majhni S: $114 ; veliki M: $139 ; XL: $189
Aklimatizacija : redko uspešna, samo pri osebkih, ki niso preveč mladi in preveč stari, velikosti 7 - 10 cm in ki so bili v naravi ujeti z mrežo in so bili transportirani dovolj hitro in ustrezno. Zaradi specifičnega metabolizma ta vrsta ne more nadoknaditi nekajdnevnega stradanja in če ima že "luknje" na glavi in za glavo, pogine v vseh primerih! Osebki, ki so živeli dalj kot leto v akvariju, so bili pripeljani iz narave na posebno skrben način! V tem se skriva morda ključ za morebitno uspešno gojenje v ujetništvu. Aklimatizacija in karanterna traja najmanj 4 - 6 tedne, najbolje v bogatem in dobro delujočem "refugiju", v katerem je veliko alg in živečega kamenja, poraslega s spužvami. Če po tem času riba poje hrano z velikim apetitom, ima čiste oči in kožo, normalno dihanje (pod 60 vdihov na minuto) in nima "lukenj" v koži za glavo, jo lahko preselimo v glavni utečen akvarij.
Posebnosti : manj občutljiva je rasa iz Rdečega morja. Nujno zahtevajmo izvor te ribe in način lova, po mnenju Boba Fenerja, Petra Wilkensa in številnih drugih svetovno znanih akvaristov in biologov tisti trgovec, ki tega v tem slučaju ne pove, ni vreden, da se sploh nahaja v tem poslu !
Zanimivost : v rodu cesarčkov je 85 opisanih vrst v 9 rodovih, Pygoplites je monotipičen. Akvarijska trgovina redno uvaža in prodaja okoli 20 vrst cesarčkov, žal je med njimi zelo pogosto tudi kraljevski cesarček, po mnenju mnogih strokovnjakov prepogosto ! Prepogosto jih prodajajo neosveščeni trgovci premalo informiranim akvaristom.
Stopnja zahtevnosti : 5 (od 5) ; je na seznamu B glede neprimernosti za akvarij (je splošno neprimerna vrsta za povprečen akvarij).
Opozorilo : redno uvažana vrsta, ki le izjemoma preživi dalj časa v ujetništvu. Celo v idealnih pogojih je to izjemno občutljiva, inteligentna in glede prehranskih navad preveč specializirana vrsta morskega ostrižnjaka. Če bomo akvaristi dovolj osveščeni in etični, bodo trgovci ostali brez zaslužka pri tej ribi in bodo sčasoma te prekrasne, lepe, fantastično lepe in posebne ribe ostale v naravnem okolju koralnih grebenov, kamor edino sodijo. Nikoli ne kupujmo teh rib , razen v res izjemno posebnih primerih (javni akvarij v namene izobraževanja ipd...) ! Ureditev akvarija za to vrsto zahteva posebne priprave, vzporedno gojilnico morskih makroalg, mikroalg, spužev in plaščarjev, predvidena ocena finančnega vložka take investicije je 20.000 € !

Literatura :
http://www.wetwebmedia.com/marine/fishes/angels/pygoplites/index.htm
Ladiges, Prof., 1978. Marine Fish: Angelfish. Aquarium Digest International #19.
Moenich, David R., 1988. Breaking the Rules. Tropical Fish Hobbyist. 3/88.
Thresher, R.E., 1984. Reproduction in Reef Fishes. Pt. 3 Angelfishes (Pomacanthidae). Tropical Fish Hobbyist. 12/84.

Foto zgoraj : Photo courtesy: Raleigh Cooper; http://animal-world.com/encyclo/marine/angels/Regal.php

Velikost : do 25 cm v akvariju, preko 30 cm v naravi
Temperatura : 22 - 28°C
Voda : pH = 8,2-8,4 ; dKH = 8° ; Ca = . 460 mg , Mg = 1400 mg ; NO3 < 5mg/l ;PO4<0,02 mg/l ; slanost malo večja, specifične gostote okoli 1,025
Akvarij : min.300 x 100 x 90 cm = ~ 2700 litrov (+ zavetišče="refugij" min.300 l)
Zadrževanje : pod kamni, votline, sredina, dno.
___________________________________
Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

mladiček 2 cm


foto:Stefan Ott

Rdeče morje

Pacifik