Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Rogljičasta vodna praprot
Ceratopteris thalictroides
Rogljičasta vodna praprot

Ceratopteris thalictroides
Družina: Parkeriaceae

Rogljičasta vodna praprot, Ceratopteris spp. ; Družina Parkeriaceae

Sistematika : Plantae - Pteridophyta (praprotnice) - Polypodiophyta - Polypodiopsida - Polypididae - Filicales, Pteridales - Parkeriaceae - Ceratopteris - Ceratopteris thalictroides (L.) Brongn., Bull.Sci.Soc.Philom.Paris 186 (1822)

Sinonimi :"C. siliquosa" , Parkeria pteridoides , Ceratopteris deltoidea, Acrostichum thalictroides LINNAEUS, "vodni peteršilj"
Tuja imena : Water Sprite, Fine Leaf Watersprite, "Indian fern", Floating Fern, Swamp Fern, Feinblättriger Sumatrafarn ( za C. thalictroides), Sumatra-oder Eichenblattfarn/ Unterwasser-Hornfarn, Folletto d’Acqua, Rohatec žluťuchový (češko); Paprotka pływająca (Ceratopteris pteroides), Paprotka szerokolistna (Ceratopteris cornuta), Paprotka rutewkowata (Ceratopteris thalictroides) (poljsko). Lokalna imena : pakong-roman (Tag.); paka roman (Malaya).
Vrste : najbolj razširjena in običajna v akvaristiki je vrsta širokolistna vodna praprot, C. cornuta, (Beauv) Lepr. (ki jo pogosto prodajajo pod napačnim imenom C. thalictroides!), ozkolistna vodna praprot, Ceratopteris thalictroides, (L.) Brongniart 1821, C. pteroides (Hooker) Hieron , Ceratopteris froesii, Ceratopteris richardii, Ceratopteris taiwanensis, Huang sp. nov., Ceratopteris brownii (Desv.) Domin., Ceratopteris contigua Baker, Ceratopteris distans (R.Br.) Mett., Ceratopteris lasiophylla Pic.Serm., C. pumilio (R.Br.) F.Muell., Ceratopteris sieberi Kunze.

Ceratopteris cornuta Ceratopteris thalictroides
Ceratopteris cornuta Ceratopteris thalictroides

Poimenovanje vrst vodnih praproti je problematično, ker je bilo v preteklosti cela vrsta napačnih poimenovanj, najpogosteje navajajo kot vir zmešnjave knjigo Karla Rataja in Muhlberga "Aquarium Plants", v tej knjigi vrsto, ki je običajno imenovana cornuta, imenujeta pteroides. Po drugi strani nemška akvaristka Kasselmann imenuje pteroides vrsto, ki ima fino deljene liste, ki imajo nabrekel listni pecelj, podobno kot je to pri vodni hijacinti. Po njenem ta vrsta ne uspeva dobro v akvariju in je redka v hobiju. Kar se je včasih prodajalo kot thalicroides, je v bistvu C. cornuta, kar je bilo v starejši literaturi znano kot C. siliquosa, je v resnici C. thalicroides. Baensch pa razlikuje 3 vrste: C. pteridioides, C. thalictroides in C. cornuta. Poleg tega so se pojavile še nove vrste in podvrste, tako da samo res dober strokovnjak lahko določi vrsto koliko toliko zanesljivo! Še enkrat : C. pteroides v knjigi Rataj, ki jo Baensch imenuje C. pteridioides ni akvarijska rastlina, je emerzna ali plavajoča in ima od vseh najbolj široke, krpaste liste. C. thalicroides na strani 123 v Rataju, ki je ista kot C. cornuta v Baensch atlasu, je širokolistna vodna praprot. C. thalictroides v Baensch- u in Kasselmann-ovi, ki je ista kot C. thalicroides na strani 120 v Rataju se prodaja kot ozkolistna vodna praprot ("Fine Leaf Water Sprite" ) . V družini Parkeriaceae se nahaja tudi rod Taenitis Willd. ex Spreng, znana vrsta je Taenitis blechnoides (Willd.) Sw.

http://www.fernsiam.com/FernWorld/Taxonomy/Parkeriaceae/Taenitis/blech-01.jpg

Taenitis blechnoides (Willd.) Sw .

Domovina : pantropska vrsta, kozmopolit : jugovzhodna Azija, Indonezija, Papaua Nova Gvineja, Avstralija, pacifiški otoki, Madagaskar, južne države Severne Amerike, Srednja Amerika, Južna Amerika.

Biotop/habitat : plitve stoječe ali počasi tekoče vode, ki se sezonsko posušijo, riževa polja in močvirja, pogosto močvirja sagove palme (Metroxylon) in sladkovodne mangrove (Sonneratia) do 1300 m ndmv..

Ogroženost : v naravi je že marsikje ranljiva vrsta zaradi izsuševanja mokrišč.

Posebnosti :
kot vodni mah Riccia, ki ima podoben življenski krog, vrste rogljičastih praproti Ceratopteris rastejo na področjih, kjer voda v določenem delu leta upade, v sušnem obdobju pa požene korenine v podlago, takrat se tudi seksualno razmnožujejo s trosi. Ob ponovni poplavi običajno v naravi stara rastlina propade, požene pa stranske plavajoče mlade poganjke. Kot plavajoča rastlina ima široke liste, če požene emerzno, na kopnem, pa ima ozke razvejane liste, ki so podobni peteršilju. Ta rastlina raste izjemno hitro in jo je potrebno redno striči ("trimati" ). Je ena najlepših vodnih rastlin, nezahtevna vrsta in je odlična startna rastlina v akvariju. Število spor = 16 - 32.

Zanimivost : v akvarije so prišle nekako leta 1930; vodne praproti rastejo zelo različno pod različnimi pogoji, glede tega je zelo variabilna in zelo težko na prvi pogled ločimo vrste ali oblike med seboj. V Evropi so vzgojili umetno obliko - ozkolistno vrsto vodne praproti, Ceratopteris thalictroides filiformis, ki je najlepša v tej skupini in ta oblika tudi najbolje uspeva pod vodo submerzno. Originalna rastlina dočaka največ 1 leto, a ima nešteto "mladičkov". Se uporablja tudi kot zdravilna rastlina (na Kitajskem kot tonik in stipik), na Mikroneziji, Filipinih in v Sepiku (Papua Nova Gvineja) jo jedo kot solato.

Rast: plavajoča, submerzna in emerzna

Velikost : do 60 cm v višino (običajno 20 - 30 cm), 35 - 50 cm v širino

Temperatura :
min. +20°C - maks. +30 °C, optimalna 24°C - 28°C
Osvetlitev :
srednja do močna

Voda :
ph = 5,0 - 7,5 ; trdota : 4°< 15°dGH;

Zanimiva literatura : http://aob.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/38/4/877
http://www.tropica.dk/productcard_1.asp?id=005A

Hickok, L.G., and E.J. Klekowski. 1974. Inchoate speciation in Ceratopteris: An analysis of the synthesized hybrid C. richardii x C. pteridoides. Evolution 28: 439-446.

Watano, Y., and S. Masuyama. 1991. Inbreeding in natural populations of the annual polyploid fern Ceratopteris thalictroides (Parkeriaceae). Systematic Botany 16: 705-714.

Cooke, T.J., L.G. Hickok, and M. Sugai. 1995. The fern Ceratopteris richardii as a lower plant model system for studying the genetic regulation of plant photomorphogenesis. International Journal of Plant Science 156: 367-373.

Masuyama, S., Y. Yatabe, N. Murakami & Y. Watano. 2002. Cryptic species in the fern Ceratopteris thalictroides (L.) Brongn. (Parkeriaceae). I. Molecular analyses and crossing tests. J. Pl. Res. 115: 87–97, illus. — 3 cryptic species, all also in Malesia.
Slike : http://131.152.161.2/FMPro?-db=b.fp5&-lay=L&-format=b/bgoogle.htm&file=2759&-find
http://www.efloras.org/object_page.aspx?object_id=40829&flora_id=1

Jap

http://www.hmprod.net/aquariums/pages/ceratopteris_thalictroides.htm

http://www.fernsiam.com/FernWorld/Taxonomy/Parkeriaceae/Ceratopteris/singulmon-01.jpg

http://aquiya.skr.jp/zukan/Ceratopteris_thalictroides.html
http://www.visualsunlimited.com/browse/vu900/vu900089.html

Bojan Dolenc, 16.09.2006

Ceratopteris thalictroides

rogljičasta vodna praprot

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Starejši zapis iz : Vpis: 30.4.2000

Pri močni osvetlitvi je to hitro rastoča rastlina, primerna za odstranjevanje odvečnih nitratov iz akvarijske vode. Sumatranska vodna praprot je zelo "plastična" kar se velikosti tiče, v velikih akvarijih se zelo razraste, medtem ko v manjših ostane manjša. Z dodajanjem CO2 lahko rast še dodatno pospešimo. Zelo lahko jo je tudi nespolno razmnoževati, saj lahko na robovih listov požene mlade rastline ali korenine. Dovolj je, da pustite prosto plavajoč list in kmalu bo iz njega nastala nova rstlina. Iz neznanih razlogov lahko ta rastlina raste kot plevel ali pa počasi odmre, odvisno od pogojev v akvariju.

Velikost: 15-30cm
Temperatura: 20-28°C
Osvetlitev: močna
pH: kisel do nevtralen
Trdota: mehka do trda

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

C. cornuta, širokolistna rogljičasta praprot