Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
žabica tribarvna listovka
Epipedobates tricolor
žabica tribarvna listovka

Epipedobates tricolor
Družina: Dendrobatidae

Tribarvna listovka, Epipedobates tricolor, Boulenger, 1899 je med strupenimi pragozdnimi žabicami najprimernejša za terarista – začetnika, saj je dokaj nezahtevna za gojenje in razmnoževanje.

Sistematika : Animalia – Chordata - Vertebrata – Amphibia – Anura – Neobatrachia – Dendrobatidae (podrevnice) – Epipedobates (listovke) – tricolor.

Etimologija : Epipedobates: epipedos (G.)= na tleh; bates (G.)= sprehajalec (se nanaša na talno življenje); tricolor: tri (L.)= 3; color (L.)= barva (se nanaša na 3 proge).

Sinonimi : Prostherapis tricolor, Dendrobates tricolor. Phyllobates tricolor, Phyllobates antoniem, Dendrobates anthonyi, Epipedobates anthonyi, Colostethus paradoxus.

Tuja imena : Tricolor poison dart frog, Phantasmal Poison Frog; Dreifarbiger Baumsteiger

Sorodne vrste: ožje sorodststvo : Epipedobates femoralis-skupina. Širše sorodstvo: rodovi Dendrobates, Phyllobates, Minyobates, Allobates, Phobobates, Aromobates, Mannophryne, Nephelobates.

Domovina : Jugozahodni Ekvador (province El Oro, Bolivar in Azuai), Andi na nadmorski višini 20 – 2500 m.

Biotop/habitat : prihaja iz habitata pragozdna tla med skalami, zaraščenimi z mahom in padlimi debli dreves; v deževnem pragozdu v bližini gorskih potočkov med visokim podrastjem (visoke trave, ameriški poprovec in epifitske kakteje in tilandsije ipd.), med sušno sezono se rastlinje posuši in drevesa odvržejo listje. Podnevi temperature dosežejo 28°C, voda
26°C, ponoči se ohladi na 14°C. Glede na nadmorsko višino živijo različne populacije v dokaj različnih habitatih.

Obarvanost : osnovna barva je svetlo rdeča z 3 zelenimi fluorescentnimi progami po telesu. Obarvanost se razlikuje med različnimi populacijami in posamezniki. Našli so pred kratkim tudi zelo lepe modre in bele osebke. Mladiči so bolj temno rjave barve, s starostjo postajajo vedno bolj svetlo rdeči.

Velikost : 16.5-26.5mm
Spol : samička je nekoliko večja: 21.5- 26.5 mm ; odrasli samci zrastejo med 19.0- 24,5 mm
Obnašanje : samčki se oglašajo kot kanarčki. So zelo odporne in živahne žabice, a dokaj napadalne do drugih vrst žab, zato je najbolje, da so same v vivariju / paludariju.

Velikost akvateraija : min.60 x 50 x 60 cm

Temperatura : sobna okoli 25°C (14°C – 28°C)

Ureditev : najbolje se obnesejo majhne skupine po 2 samčka in 3 samičke. Paludarij opremimo z vejami in veliko bromelijami ali tilandsijami (Guzmania, Vrisea, Achmea, Neoregelia, Nidularium, Billbergia, Cryptantus, Dyckia in Tilandsia), dodamo šotni mah (Spagnum) za vlago.

Vzdrževanje : najbolje je imeti avtomatski vlažilec.
Hrana : sadne (vinske) mušice, majhni črički, muhe, skakači in druge drobne žuželke.
Razmnoževanje : Je idealna žaba za začetnika, saj jih je otročje lahko razmnoževati. 20 – 25 jajčec samička pritrdi na list bromelije, samčev kasneje paglavce odnese na hrbtu v ustrezno vodo. Samček skrbi za jajčeca in paglavce še 3 tedne po izvalitvi. Paglavčki jedo vse, od ribje hrane do črvičkov in alge.Po nekako 2 mesecih se paglavčki preobrazijo in mlade žabice so velike 8 – 10 mm. Hranimo jih z majhnimi brezkrilimi sadnimi mušicami in skakači (Collembola). Odrastejo po 8 mesecih.

Bolezni : Ta vrsta je izjemno odporna na bolezni in ujetništvo, za razliko od drugih dragih vrst.

Ogroženost : Kar 61 vrst podrevnic je v dodatku CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna & Flora). Kot pragozdne živali jih ogroža uničevanje habitatov- s požiganjem pragozda na čelu. Večina od 14 dvoživk iz Dodatka 1 konvencije CITES (tem grozi izumrtje) je iz te družine.

Posebnosti : Iz teh strupenih žabic, ki so zelo pogoste v južno- srednje -ameriških deževnih pragozdovih domačini izdelujejo strup za puščice, imenujejo jih tudi strupene žabe ("Poison arrow frogs"). S puščicami lovijo pretežno opice in ptiče. V koži imajo med drugim strup epibatidin, kemično C11H13N2Cl, uporablja se v farmaciji (umetno pridobljen) kot odlično zdravilo proti bolečinam. Res nevarne, vsaj teoretično, so človeku samo 3 kolumbijske vrste rodu Phyllobates : zlata grozna listovka = P. terribilis ; črnonoga listovka = P. bicolor in koka listovka = P. aurotaenia. Večina vrst podrevnic in listovk živi na tleh. Najlepše in najdražje so po barvi izjemno spremenljive vrste rodu Dendrobates, recimo mrežasta strupenjača D. histrionicus, triprogasta podrevnica D. trivittatus , zlata podrevnica, D. auratus ali modri čudež, Dendrobates azureus ipd.. Enako lepe, a cenejše, manj občutljive in idealne za začetnike pa so talne listovke rodu Epipedobates. Čeprav so tudi te med najbolj strupenimi žabami na svetu, pa v ujetništvu vzgojene podrevnice in listovke niso strupene, ker se ne hranijo s pragozdnimi mravljami in drugimi strupenimi žuželkami, kot v naravi.
Življenjska doba : do15 let
Cena : okoli 29 €

Bojan Dolenc


Oblika primerna za tiskanje Natisni