Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
navadna krempljarka
Xenopus laevis
navadna krempljarka

Xenopus laevis
Družina: Pipidae

Navadna krempljarka - Xenopus laevis (Daudin, 1802)

____SPLOŠNO____

Normalno pigmentirana oblika (temno rjava) te žabe izhaja iz Afrike, umetna albino oblika pa je bele barve. To je vodna žaba, ki zraste 8- 15cm v dolžino (ko iztegne noge). So mesojede, spolno dozorijo pri 10 mesecih in živijo 15 let. Na slikah izgledajo debele, v resnici so pa pravi beli srčki ki se cel dan zaganjajo za hrano. Niso teritorialne, zato lahko imamo več osebkov različnih spolov v dovolj velikem terariju (z dosti hrane). Te živali so samo za gledati, saj jih po rokah ne moreš vlačit, ker je to isto kot če bi to počel z ribo. Je pa znano, da jih lahko navadiš, da ti jedo iz roke.

____AKVARIJ____

To so živali ki ne potrebujejo kopnega, ter umrejo če dalj časa niso v vodi.
Za dve odrasli žabi potrebuješ vsaj 50l akvarij. Voda mora biti čista ter deklorirana (mora stati vsaj 1 dan). Temperatura mora biti od 23-26°C, zato potrebujete grelec. Potrebujete tudi filter (ni važno kakšen) ter kakšno tekočino za v vodo. Dobro pa je tudi, če uporabljate kašen "blok" za čisto vodo ali vitaminsko ribico od Nutrafina. Voda se menjava na slab mesec - 3 tedne. Za podlago lahko uporabljate kakršenkoli akvarijski pesek. V akvariju morajo tudi nunjo biti skrivališča, da se žaba lahko skrije, drugače hitro zapade stresu. Rastline bodo žabe kaj hitro uničile. Akvarija ne rabite imeti pokritega, saj nikoli ne zapustijo vode. Drugače je najboljše imeti v akvariju kakšen dvignjen kamen, kakšno korenino in rastlino. Drugače pa veliko praznega, saj so žabe ves čas aktivne - se zaganjajo po akvariju. Luči ne potrebujete, razen če je prostor pretemen. Takole izgleda moj "akvarij":


____HRANA____


Ko je žaba še paglavec, je rastlinsko hrano, ko pa se preobrazi pa postane mesojeda. Je skoraj vse vrste žuželk. Od posušene hrane imajo najrajše tubifekse in posušene ličinke trzač (Bloodworms), ko odrastejo pa tudi rakce (za vodne želve). Od žive hrane jim pa lahko dajamo manjše ščurke, muhe, mokarje, čričke, skratke vse žuželke. Zanimivo je da lahko pojedo žuželko ki je velika 1/2 njihove velikosti. Ko je odrasla pa ji lahko damo tudi manjšo ribico. Vitaminskih dodatkov ne potrebuje, vkolikor ji dajemo raznoliko hrano. Edino kar lahko uporabimo je vitaminska ribica od Nutrafina (ki je tudi za čiščenje vode).

____RAZMNOŽEVANJE____

Žabe spolno dozorijo pri 10 mesecih. Samica in samec se sparita v 3-4 urah, čez dva dni pa se iz jajčec izležejo paglavci, ki potrebujejo okoli 7 tednov, da se preobrazijo v odrasle žabe. Sparita se tako, da samec prime samico okoli telesa (podpazdušni objem), potem pa samica odleže veliko število lepljivih jajčec na kamen, korenino ali rastlino. Samec med parjenjem spušča glasove ki se slišijo iznad vode. Samca in samico ločimo po kloaki, samice so tudi veliko večje. Paglavce moramo prestaviti v terarij stran od žab, ker jih lahko pojedo. Paglavci so filtratorji, jedo tudi rastlinsko hrano za ribe. Paglavcem moramo vsak dan zamenjati 30% vode ali pa uporabiti razpršilni kamen za zračne mehurčke, ker dihajo skozi škrge in jim čez čas zmanjka kisika.

Slika zgoraj : http://members.aol.com/sirchin/afc.htm
Copyright: Denis Kragl a.k.a $$beni€€
,

beni Administrator foruma PLAZILCI

>> Diskusije o tej vrsti potekajo tule

Oblika primerna za tiskanje Natisni