Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
zeleni legvan
Iguana iguana
zeleni legvan

Iguana iguana
Družina: Iguanidae

Zeleni legvan - Iguana iguana je kuščar, ki ni primeren za začetnike in otroke ! Žival zraste skoraj 2 m (živi do 15 let) in rabi "voljero" najmanj 2 x 4 x 6 m z drevesom . Je prehrambeni specialist in kot tak primeren le za zelo izkušene gojitelje . Potrebuje direktno sonce, visoke temperature in visoko vlažnost zraka in posebno hrano, sicer zboli , hira in predčasno pogine . Zeleni legvan je čudovita žival, zelo dobro opisana v uvodu knjige : IGUANAS OF THE WORLD (Burghardt & Rand, 1982): "Te živali, tako popularne v zoojih, folklori in ilustracijah, si zaslužijo proučevanje, zaščito in morda celo spoštovanje in občudovanje "...

V nadaljevanju bom skušal po odlomkih razložiti nekaj bistvenih posebnosti, zaradi katerih me ti kuščarji s podobno "pragozdno" problematiko vedno znova spomnijo na akvarijske diskuse, predvsem prave diskuse iz porečja Rio Negro! (oboji so pretežno herbivori + črevesni bičkarji...):

· bistvena je intimna povezava, udomačitev, odnos gojitelj-legvan

· dovolj velik paludarij=voljera, predvsem višina z drevesnimi vejami.

· specifična vegetarijanska prehrana s posebnim bioritmom in specializiranim presnavljanjem ogljikovih hidratov in kalcijevo presnovo...

· naravne bakterije, potrebne za omenjeno fermentacijo hrane.

· ustrezna tehnična oprema voljere (klima, termostati z releji, vlažilec, posebna dnevna razsvetljava s fotoperiodo ali sonce!

· posebna voda z minerali in vitaminskimi dodatki.

· obvezno razgibavanje in ustrezna družba.

· hranjenje med 11h in 16h, po 16 h 1-2 uri ogrevanja na 36,5 – 38°C, saj samo tako lahko poteka pravilna bakterijska prebava teh vegetarijancev, ki morajo imeti v črevesju ustrezne probiotične prebavne mikrobe.

Leta 1991 so FRY, MADER & CENTOFANTI naredili statistiko in analizo napadov iguan v ujetništvu na ljudi in prišli do osupljivega zaključka, da : ....da preskočim, odrasle ženske, ki imajo menstruacijo, zaradi neznanega feromona izzovejo napad spolno zrelih samcev ! Gre za napade na oskrbnice, ki so bile v tesni intimni zvezi s temi kuščarji, kar je sicer pogoj za uspešno gojenje v ujetništvu !...seveda je to eden od razlogov, da je "trend" po zoojih v svetu, da imajo legvani moške oskrbnike!

Na linku http://www.legvan-oskar.com/Temp/Zlozenka_www.legvan-oskar.com.pdf
lahko dobite zloženko in si jo sprintate. Namenjena je izobraževanju in vsebuje RES najosnovnejše informacije o legvanu in skrbi zanj. Zloženke ni mogoče spreminjati, kar vas tudi prosimo. Fotografije, ki so na njej so delo g. Yamanouchi (razen dveh najlepših).

Copyright © Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni