Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Veliki črnivec
Zophobas morio
Veliki črnivec

Zophobas morio
Družina: Tenebrionidae

Veliki črnivec, Zophobas morio
Sistematika : Insecta - Coleoptera - Tenebrionidae - Zophobas
Etimologija :
Tuja imena : Superworm, Kingworm, Grosser Schwarzkäfer
Domovina : Srednja in Južna Amerika
Biotop /habitat : vlažen gozd, ličinke živijo v trhlem lesu in drevesni skorji
Velikost : odrasli črn hrošč : do 3,5 cm ; stekleno-bela jajčeca : 1,2 - 1,4 mm ; ličinke : 2 mm ob izvalitivi do 6 cm (do 7 mm debele, tehtajo do 1,5 g); buba : 2,8 - 3 cm .
Spol : samci imajo debelejšo glavo (4,5 -5 mm; samice 3,5 - 4 mm) .
Insektarij : ne sme biti lesen (bi ga ličinke pojedle) in mora biti odporen na vlago : steklen, PVC, trda plastika ipd.
Ureditev : substrat mora biti rahel in zračen, odporen na toploto in vlago. Najpogosteje se uporablja mešanico šote in žaganja - damo najmanj 7- 12 cm podlage. Žaganje ne sme priti od mizarjev, ker je nevarnost vsebnosti strupenih kemikalij, mora biti naravno. Nekateri z uspehom uporabljajo tudi zmleto lubje, pa tudi umetni "vermikulit" (različno tipi in proizvajalci - kontaktiraj izkušene rejce). Nujno je ogrevanje : talni kabel, grelna plošča ali infra rdeče žarnice. Ne potrebujejo veliko svetlobe, sonce jim škoduje. Substrat mora biti srednje navlažen. Za odlaganje jajčec je dobra debela plutovinasta skorja, pa valoviti karton, embalaža od jajc, trhle korenine ipd..da se jajčeca ne bi izsušila, je potrebo redno vlaženje insketarija. Problem je, da odrasli hrošči pojejo jajčeca in majhne ličine, substrat lahko zaščitimo z mrežo ali damo 3- 5 plasti jajčnega kartona, da v vmesne plasti (kjer so jajčeca) odrasli ne pridejo .
Hrana : ličinke so vsejede, odrasle pa mesojede ; za ličinke nešpricana bio-zelenjava in sadje : banane,j abolka, hruške, pomaranče, regrat, solata, korenje..
Recept za domačo mešanico za ličinke : zmešamo skupaj 300 g ovsenih kosmičev, 200 g sojine moke, 30 g pivskega kvasa in 50 g mleka v prahu.Iz te mase vzamemo malo, pošpricamo z vodo, da se sprime v kroglice in damo kot obrok. Odrasli hrošči jedo hrano za mačke in pse, mrtve deževnike, polže, ribe, druge žuželke.
Vzdrževanje : dnevno vlažimo in menjamo (presjemo) podlago (odvisno od števila ličink) najmanj 1 x mesečno. Najbolje je imeti debel vermikulit, ki ostane na 5 mm mreži (situ), da padejo ličinke skozi.
Razmnoževanje : pod +18°C se ne množijo, optimalna temperatura je 27°- 29°C, prenesejo do +32°C, hrošči celo do 38°C . Potrebujejo relativno vlažnost zraka med 60 - 90% . Pri optimalni temperaturi se jajčeca izležejo po 8 - 12 dneh. Ličinke potrebujejo za razvoj do bube samo 6- 8 tednov (kar je veliko prej, kot pri domačih mokarjih). Bube se izležejo v najprej svetlorjave hrošče (image) po 2 tednih; en teden kasneje črna samička že izleže prva jajčeca - 20 - 60 na leglo.
Življenska doba : 1 leto pri optimalni temperaturi, v tem času samička izleže okoli 1500 jajčec.
Cena : Doza - 50g = 2.50 € ; Karton 500g = 15.00 €
Posebnosti : družina črnivcev = Tenebrionidae ima preko 18.000 vrst in je med večjimi družinami hroščev. Iz te družine je tudi naš hrošč mokar, Tenebrio molitor , ki zraste samo do 18 mm odrasel hrošč in do 28 mm ličinke.
Temperatura : optimalna za razvoj 27°- 29°C ( 20°- 32°C )
Velikost insektarija : min. 50 x 30 x 20 cm

--------------------------------------------------------------------------------

Bojan Dolenc

P.s. uvrstil sem te žuželke začasno med Plazilce, ker sodijo v teraristiko kot hrana in žal ta hip še nimamo Rubrike samo za Žuželke ali pa Živa Hrana ...upam, da vsi verjamete, da mokarji niso plazilci ?

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik