Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Madagaskarski sikajoči ščurek
Gromphadorhina portentosa
Madagaskarski sikajoči ščurek

Gromphadorhina portentosa
Družina: Blaberidae

Madagaskarski sikajoči ščurek prihaja iz Madagaskarja, otoka v Indijskem oceanu. Je zelo zanimiva žuželka, in to prav zaradi neverjetne sposobnosti oglašanja, ki je značilno za živali s pljuči in ne za žuželke. Zvok nastane tako, da zrak hitro potisnejo skozi dve spremenjeni dihalni odprtini na bočnih straneh zadka.

Življenjski krog madagaskarskega sikajočega ščurka je dolg in se razlikuje od večine drugih ščurkov. Je žuželka z nepopolno preobrazbo: jajčece - nimfa - odrasla žival.Parjenje se začne z obredom sikanja in prerivanjem, med tem pa samec poskuša najti samičin zadek in ko se stakneta z zadkoma, samec prenese semenčice v samico, kjer oplodijo jajčeca. Samice so živorodne, saj se jajčeca razvijejo v njenem telesu približno 60 dni, preden samica skoti od 30 do 60 nimf, ki so ob rojstvu bele, a se obarvajo in otrdijo že po nekaj urah. Nimfe gredo skozi šest levitev, preden spolno dozorijo s sedmo levitvijo. Nimfe in odrasli osebki so brez kril in lahko živijo do pet let.

Razlika med spoloma je precej enostavna, saj imajo odrasli samci na naglavnem ščitu (del oprsja) po dva "rogova" in tipalke pokrite z dlačicami, medtem ko samice nimajo "rogov" in imajo bolj gladke tipalke. Samci so med sabo precej agresivni in se z rogovi zabijajo eden v drugega ali pa se odrivajo s trebuhi, vse to pa spremlja občasno sikanje. Večji samci običajno zmagajo. Zmagovalci sikajo močneje kot poraženci. Sikanje vsebuje tudi podatke o samčevi velikosti. Samci prav tako ločijo med sikanjem poznanih ali tujih samcev. Medtem ko samci sikajo za skoraj vsako priložnost, pa samice in starejše nimfe sikajo le, kadar se počutijo ogrožene.

Slike:http://entomology.unl.edu/k12/Croach/roachinfo/roachpage.html

http://www.condocams.com/cockroach/

Razvrstitev: Animalia - Eukaryota - Metazoa - Bilateria - Ecdysozoa– Arthropoda – Hexapoda - Insecta - Pterygota – Neoptera – Dictyoptera – Blattaria - Blaberidae - Oxyhaloinae – Gromphadorhina - Gromphadorhina portentosa

Domovina: Madagaskar

Velikost: 5 - 8 centimetrov

Prehrana: v naravi predvsem rastlinskega izvora, loti se tudi mrtvih žuželk; v ujetništvo pa ga lahko hranimo z zdrobljenimi pasjimi ali mačjimi briketi, nagnitim ali svežim sadjem, otrobi ...

Življenjska doba: 2-5 let

Razmnoževanje: Samica izleže žive mladiče (ličinke)

Gojenje: v terariju, minimalno 20 litrov, z dnevno temperaturo do 30°C in minimalno nočno temperaturo 20°C, za nastilj mu lahko damo tudi žaganje, ki ga vsake toliko časa zamenjamo (bolj pogosteje, če je bolj vlažen).

TEKST : Nemesis

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Levitev

Po levitvi

Družina