Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
žagarica, kobilica
Saga pedo
žagarica, kobilica

Saga pedo
Družina: Tettigoniidae - Saginae

Žagarica, plenilska mesojeda kobilica, Saga pedo, Pallas, 1771
Poimenovana je po preoblikovanih sprednjih nogah, s katerimi lovi plen. Glede tega spominja na bogomolko, čeprav je bolj podobna paličnjakom. Živi tudi pri nas v bolj toplih krajih, po mnenju nekaterih je celo največja evropska žuželka, a kljub temu je presenetljivo malo poznana. Znanost jih uvršča med ravnokrilce (Orthopteroidea), najprimitivnejše krilate žuželke, kjer so še črički, paličnjaki, živi listi, bogomolke, bramorji, strigalice in ščurki.
Sistematika : žuželke, Insecta - ravnokrilci, Orthoptera - Orthopteroidea - družina dolgoroge kobilice, Tettigoniidae - poddružina Saginae - rod Saga - vrsta pedo.
Rod Saga vsebuje najmanj 13 opisanih vrst iz Evrope in Azije.
Etimologija :
Tuja imena : The Predatory Bush Cricket
Domovina : njen areal sega od Španije preko Francije, Švice, Italije, Avstrije, Madžarske, Slovenije , Hrvaške, Srbije, Makedonije, Romunije, Bolgarije, Ukrajine, Kavkazije preko centralne Azije do Kitajske. Vnešena je z jajčeci tudi v ZDA.
Biotop /habitat : živi na sušnih in sončnih habitatih z malo temperaturnega nihanja pod 1000 m nadmorske višine. Tudi na najbolj idealnih nahajališčih je izjemno redka in lahko najdemo le po nekaj primerkov.
Velikost : 12 cm (vključno z 2- 4 cm dolgim ovopositorjem = leglica sabljaste oblike); teža : 5 - 8 g
Spol : samo samice, samcev še niso našli. So lahko zeleno ali pa rjavo obarvane, odvisno od habitata. Ob strani telesa jim poteka rožnato bela proga od glave preko oči po celem telesu do zadka. Čeprav samci iz tega rodu pojejo in tu samcev očitno ni več, pa imajo samice še vedno opazne timpanalne organe na prvih nogah.
Hrana : čaka na plen skrita med rastlinjem in tudi lovi s pomočjo preobraženih prvih nog zelo podobno, kot bogomolka (Mantis religiosa), preži na žuželke, pajke, celo na mlade kuščarice (recimo Podacris muralis), napade pa tudi sorodne velike dolgoroge kobilice, recimo vrsto Dectitus albifrons, pa celo bogomolke, ki jih vedno premaga.
Razmnoževanje : kot za mnoge ravnokrilce je pri njej značilna partenogeneza (deviškorodnost), saj je to edina vrsta iz rodu Saga, pri kateri sploh še niso našli samcev. Običajno 2 - 3 tedne po zadnji levitvi samica polaga 2,5 mm x 10 mm velika neoplojena jajčeca z leglico sabljaste oblike 2 - 3 cm globoko v zemljo. To dela izmenično na vsaka 2 - 3 dni, jajčeca so v skupinah po 12, običajno zvečer konec julija in avgusta. Raztelešene samice so imele od 25 do največ 80 zarodkov (SCHALL, 2002). Inkubacija jajčec je dolg in raznolik proces. Razvoj je lahko zaustavljen (diapavza) za različno dog čas in le zelo redko se jajčeca izležejo že takoj po prvi zimi. Približno polovica jajčec iz enega legla se izleže po drugi zimi, 20 % po tretji zimi in ostalo še 2 - 3 leta potem. Nekatera jajčeca se izležejo celo šele po 5 letih ! Pravi razvoj jajčec potrebuje določen padec temperature pozimi. Preveč visoke povprečne temperature (18 - 20°C) pozimi za predolgo časa lahko uničijo jajčeca (topla greda !!!). V zgornjii Provansi v jugovzhodni Franciji je Schall leta 2002 izmeril sledeče idealne temperature, pomembne za razvoj žagarice : 10 dni 12°C; 50 dni 0°C; 47 dni 6°C in 30 dni 20°C.
Ob izvalitvi ličinka ("nimfa") meri kar celih 1,5 cm, levi se na vsake 10 - 15 dni in doseže spolno zrelost po 6 - 7 mesecih. V južni Evropi se ličinke izležejo v drugi polovici aprila in odrasle lahko najdemo že julija.
Življenska doba : 1 leto, podobno kot bogomolke vse samice novembra poginejo.
Posebnosti : prav med ravnokrilci so pred kratkim v Namibiji po 87 letih odkrili nov red žuželk, trenutno imenovan gladiator (Mantophasmatodea), kar označuje 'nekaj med bogomolko, kobilico in paličnjakom'.
Ogroženost : na Rdečem seznamu ogroženih vrst po IUCN od leta 2001 (www.redlist.org). Če v naravi po naključju najdemo to zelo ogroženo in silno redko žival, jo po možnosti fotografirajmo in nujno javimo najdbo v ustrezno znanstveno inštitucijo (Biološko središče, Prirodoslovni muzej, SAZU, ARSO ipd. - tudi nujno na www.akvazin.com). Žival pustimo v naravi in jo nikoli ne nosimo domov ali gojimo doma. Gojenje ali zadrževanje v ujetništvu je dovoljeno samo s soglasjem ARSO v znanstvene ali izobraževalne namene. Upoštevajmo to ne zaradi zagrožene kazni, ampak zaradi poštenega in odgovornega odnosa do narave in ne nazadnje samega sebe kot dela te narave.
Literatura :
SCHALL, A. 2002. Details sur la connaissance de Saga pedo (Pallas, 1771), cycle biologique en captivite (Orthoptera, Tetigoniidae, Saginae): Bulletin de la Societe Entomologique de France 107 (2) : 157 - 164
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Slika : http://galerija.foto-narava.com/thumbnails.php?album=search&search=Žagarica+(Saga+pedo)
SLIKA : Saga_pedo_normal
Žagarica (Saga pedo)
Bogomolka je roparica, toda gorje, če jo dobi tale zverina v kremplje - zelo ogrožena kobilica s Primorske.
Informacija o sliki
Avtor: barbi
Ime datoteke: žagarica.jpg
Ime albuma: barbi / Žuželke
Ključne besede: Žagarica Saga pedo
Opis opreme: Nikon f 70, Sigma 105/2,8 EX macro
Slovensko ime: Žagarica (Saga pedo)
Latinsko ime: Žagarica Saga pedo orthoptera
Velikost datoteke: 196 kB
Velikost slike: 698 x 480 pixlov
URL: http://galerija.foto-narava.com/displayimage.php?pos=-160
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tekst : Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

foto ; barbi