Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
O Akvazinu

V začetku leta 2000 sem se (Blaž AKA Blazo) prvič srečal s težavami akvaristike. Kupil sem namreč nov, večji akvarij, ker sem med čiščenjem starega polomil črpalko. Seveda sem istočasno kupil tudi ribe in vse skupaj še isti dan postavil na omaro v dnevni sobi.

Kakega znanja akvaristike pred tem nisem imel in tako so ribe začele umirati dober teden po postavitvi. Ker po naravi ne maram, da bi živali trpele, sem mrzlično začel iskati literaturo - in ker te skorajda ni bilo - še spletne strani z akvaristično vsebino.

Moje razočaranje je bilo popolno! V tistem času ni bilo ene same slovenske spletne strani posvečene izključno akvaristiki. Bilo je sicer nekaj poskusov posameznikov, ki so poleg prikaza svojih rib ponudili tudi kakšno informacijo toda tega je bilo res zelo malo.

Zato sem se po pogovoru z Andrejem kmalu odločil in spisal program za dinamičen prikaz spletnih vsebin, vključile sem tudi male oglase in - najpomembnejše - diskusije. Po nekaj dneh programiranja in pisanja prvih vsebin se je 27. februarja rodil oz. je bil prvič dostopen - AKVAzin. Takrat sem se tudi odločil, da bo Akvazin nekomercialen, to pa pomeni, da bo dostopen vsem brez plačila, hkrati pa naj bi obiskovalci darovali koristne nasvete ali celo strokovne članke - ravno tako brez nadomestila.

Kmalu se nama je pri urejanju vsebine pridružil Žiga, ki je s svojo strokovnostjo dal Akvazinu zagon, ki ga je na začetku potreboval. Ni minilo pol leta, ko je v naše vrste stopil tudi Bojan, čeprav je na začetku potreboval precej prepričevanja.

Od tistega poletja dalje je imel Akvazin ekipo, ki je skrbela zanj tako po tehnični kot tudi po strokovni plati, včasih z večjo drugič z manjšo vnemo, kakor je kdo od nas pač našel čas.

S časom se je novica o Akvazinu širila med vas obiskovalce - ustno ali elektrosnko saj denarja za oglaševanje nismo imeli. Nekateri med vami ste šli še korak dalje in se aktivno vključili v oblikovanje Akvazina in s tem pripomogli k še večji pestrosti. Vsem skupaj hvala, vaši obiski potrjujejo, da delamo prav!

Prav tako pa se moram zahvaliti podjetju N3 d.o.o., ki že ves ta čas skrbi za strežnike in nudi prostor Akvazinu.

VIZIJA in POSLANSTVO AKVAZINA

Namen Akvazina je, spoznati in omogočiti medsebojno spoznavanje ter komunikacijo čim večjemu in širšemu krogu vivaristov (skrbnikov, gojiteljev, ljubiteljev, trgovcev, strokovnjakov in poznavalcev mrzlokrvnih živali); akvaristov (sladkovodnih in morskih), teraristov, akvateraristov, skrbnikov vrtnih ribnikov, ljubiteljem vodnih rastlin, rakov, pajkov, žuželk, drugih nevretenčarjev, rib, dvoživk in plazilcev.

Osnovni cilji in dejavnosti ustvarjalcev Akvazina so:

 • medsebojno nudenje in izmenjava teoretičnih in praktičnih informacij (izkušenj) iz opisanih področij

 • izobraževanje in osveščanje otrok, začetnikov, pa tudi že bolj izkušenih oseb s teh področij

 • spodbujati in omogočati zdrav razvoj hobija (akvaristike, teraristike, ...) na strokovnih in etičnih osnovah

 • dvigovati splošno zavest in odnos do mrzlokrvnih živali v naravi in ujetništvu tako pri hobistih, profesionalcih, kot tudi v širši javnosti

 • spodbujati in dvigovati ekološko in etično osveščenost, še posebej na področju vseh malih živali

 • dvigovati ugled akvaristiki, teraristiki in sorodnim hobijem

 • spodbujati pozitivno komunikacijo in dvigovati entuziazem ter zanimanje med vsemi v teh dejavnostih oz. hobijih

 • prizadevanje za strokovno etične, poštene odnose na področju gojenja, izmenjave ali prodaje organizmov, kjer ima absolutno prednost biološka kvaliteta in optimalni načini gojenja ali prodaje iz vidika dobrobiti in kvalitete življenja organizmov

 • stalno opozarjanje na morebitne nepravilnost in zlorabe hobija in s tem povezano sodelovanje z novinarji, inšpekcijskimi službami in ustreznimi državnimi zakonodajnimi organi za področje živali in drugih organizmov in drugimi sorodnimi organizacijami ali osebami

 • stalno prizadevanje za krepitev boljših medsebojnih odnosov vseh v teh dejavnostih in širše

 • sodelovanje s sorodnimi forumi ali zainteresiranimi pravnimi in fizičnimi osebami doma in v tujini

Akvazin je idejno prvenstveno forum zgoraj opisanih dejavnosti komercialno neodvisnih (pravno gledano) ljubiteljev (ne trgovcev ipd.). Prednost imajo interesi in dobrobit hobistov in njihovih živali. Glavni cilj je iskati skupno in plodno sodelovanje med amateriji in profesionalci s ciljem obojestranske koristi v dobro samega hobija. Iz navedenega so lahko glavni viri financiranja Akvazina predvsem donacije članov, pa tudi sponzorska sredstva, če dejavnosti sponzorja niso v nasprotju z zgoraj nevedenimi cilji in dejavnostmi v smislu zdravega in poštenega razvoja hobija.

Tehnični podatki:
Naziv: AKVAzin, spletni akvaristični časopis
ISSN: 1581-1514
Naslov: http://www.akvazin.com
E-pošta: akvazin@akvazin.com
Upravljalec strežnika: N3 d.o.o. ( www.n-3.si)
Programsko okolje: Macromedia ColdFusion, popolnoma lastno razvita aplikacija za prikaz vsebin