Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Vodni pavlinček
Microgeophagus ramirezi
Vodni pavlinček

Microgeophagus ramirezi
Družina: Cichlidae

Vodni pavlinček, Microgeophagus ramirezi, MYERS & HARRY, 1948 , je v akvaristiki nedvomno najbolj priljubljen in poznan pritlikavi južnoameriški ostrižnik. Žal predvsem zaradi lepote, saj je ta vrsta ena najbolj zahtevnih za gojenje, primerna samo za zelo izkušene akvariste in je povsem neprimerna za t.i. skupinske akvarije (community tanks) z trdo in alkalno vodovodno vodo!

Ker prevladujejo v hobiju pavlinčki, vzgojeni na azijskih farmah, ki so večji in pogosto že degenerirani, je cilj mnogih akvaristov dobiti naravno obarvane pavlinčke, ki še imajo edinstveno skrb za zarod ( ravno zato so jih preselili iz rodu Apistogramma v Microgeophagus, ker se drstijo kot ostrižniki iz rodov Geophagus in Satanoperca spp.).

Sistematika : Actinopterygii - Perciformes - Labroidei - Cichlidae - Geophaginae.
Etimologija : Microgeophagus = majhni požiralci zemlje (Geophagus je soroden rod južnoameriških ostrižnikov, ki pobirajo hrano s tal tako, da vzamejo v usta malo podlage, hrano pogoltnejo, odvečno "zemljo" pa izpljunejo skozi škržne poklopce); ramirezi = po floridskem farmarju Manuel Vincente Ramirez-u, ki jih je "odkril" s sodelavcem Blassom leta 1947 v porečju reke Orinoko.
Sinonimi : Apistogramma ramirezi; Papiliochromis ramirezi; Mikrogeophagus ramirezi
Tuja imena : Little eartheater, Ramirezi Dwarf Cichlid, Ram, Butterfly Cichlid, Schmetterlingsbuntbarsch
Sorodne vrste: bolivijski pavlinček, Microgeophagus altispinosa, Haseman, 1911.
Domovina : Venezuela, Kolumbija
Biotop/habitat : močvirnate lagune v odprti savani (Llanos) na področju povodja Rio Orinoco; pa tudi v delti Orinoka in reke Rio Madeira; tudi v obrežnih sladkovodnih jezerih. Živijo v sončnih, stoječih ali počasi tekočih vodah, ki so pogosto močno zaraščene z vodnimi ali močvirskimi rastlinami. V naravi so najlepše populacije v majhnih stoječih vodah v Llanu, medtem ko so populacije iz plitvih tekočih rek (recimo Rio Aguaro) manj lepo obarvane in so ribe tam manjše. Pavlinčki iz narave so izjemno občutljivi na vodo in je njihova aklimatizacija uspešna samo v rokah strokovnjakov. To je tudi razlog, da te ribe v naravi še niso povsem izropali in da imamo istočasno v akvarijih danes pretežno farmske, aklimatizirane populacije.

Velikost in spol : 7 cm ; pri samcu je 2.ali 3.plavutnica v hrbtni plavuti daljša, imajo tudi bolj podaljšano hrbtno plavut. Samička je manjša in ima rdečkasto obarvan trebušček. Med drstjo ima samička bolj zaokrožen ovopositor (leglico).
Obnašanje : miroljubna vrsta, samci so teritorialni; najbolje jih je gojiti v paru; za 2 samca oz. para naj bo akvarij dolg min.100 cm.
Ureditev akvarija : akvarij naj bo dolg vsaj 60 cm (70 l). Najboljši je vrstni akvarij; izjemoma so lahko v akvariju manjši somi oklepničarji, prisesniki (Otocinsclus), vrste golšaric ali miroljubnih teter, ki plavajo v zgornji površini akvarija.. Nikakor ne smejo biti v akvariju druge vrste ostrižnikov. Akvarij naj bo gosto zasajen in močno osvetljen, imeti pa morajo tudi odprte površine za plavanje. Na dnu damo fin, neoster pesek in ploščate kamne in korenine za skrivališča.
Hrana : je lahko učinkovito orožje proti polžem v akvariju; ker je specialist za polžja jajčeca. Poje vse vrste majhne žive hrane in tudi suho hrano.

Podvrženost boleznim: so dovzetni za škržne sesače (Dactylogyrus) in črevesne bičkarje (Spironucleus), žal pa je ta vrsta tudi občutljiva na ribjo tuberkulozo (Mycobacterium marinum, M. fortuitum).

Temperatura : 26°C - 30°C (med drstjo 25°C - 27°C).
Voda : pH= 5,0 - 6,0 ; trdota : 3 - 7°dGH; 1°dKH; NO3 < 20 mg/l ; šotni oz. pragozdni ("črna voda" ) dodatki so nujni. Ta vrsta je izjemno občutljiva na kemikalije v vodi in na prehitre spremembe vodnega kemizma .
Razmnoževanje : se drstijo na odprtem prostoru, ikre odložijo na očiščen kamen ali v jamice v pesku. Oba starša skrbita za ikre in mladice. Naravno obnašanje med drstjo je redkost. Samček med drstjo prekoplje dno akvarija. Ikre v naravi zakopavajo v jamice v pesku. Samica izleže do 200 majnih ovalnih lepljivih iker. Ikre so izjemno občutljive na bakterije in plesni v vodi in kemizem vode; propadle ikre postanejo bele barve in "kosmate". Ko ribice splavajo, jih lahko takoj hranimo s kotačniki, navpliji samookov ali navpliji artemije. Za uspeh je bistvena kvaliteta vode, zato so dnevne menjave dela vode v akvariju in absolutna higiena nujne. Mladice sprva počasi rastejo, kasneje hitreje in spolno dozorijo že po pol leta. Izredno pomembna je prehrana mladic: samo artemije za to ribo niso optimalna prehrana, so celo pomankljiva (posebej v oziru maščobnih nenasičenih kislin - 3HUFA in EPA ipd.). Artemije morajo biti "obogatene" - hranjene z morskim fitoplanktonom .
Življenska doba : v akvariju največ do 4 leta, povprečno 2 - 3 leta.

Bojan Dolenc

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Prvotno starejše besedilo:

Vodni pavlinček je ena izmed redkih vrst iz rodu ostrižnikov (Chiclidae), ki jih brez težav lahko gojimo v skupinskih akvarijih. Delno k temu pripomore tudi njegova velikost, saj ne zraste preko 6cm. Med drstitvijo lahko kljub temu postane teritorialen in preganja celo precej večje ribe. Odlikujejo ga prelepe barve, med katerimi prevladuje rumena. Žal ta riba običajno ne živi dlje od dveh let. V akvariju jih vedno imejmo v parih.

Velikost: 5-6cm
Temperatura: 25-30°C
Voda: 5-6.5pH, 5-12dH
Akvarij: vsaj 50l oz. 100l, če je skupinski, poskrbimo za skrivališča
Zadrževanje: dno, sredina

SODELUJTE V DEBATAH O VODNEM PAVLINČKU TU >>

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik



© Blaž Kristan

Sašo Jalšovec