Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Menjava vode
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Čistilni zvon
Meglena voda
Kako začeti?
Uvod v akvaristiko
Nadzorovanje rdeč...
Ali je res potrebno? Kolikokrat? Kako naj se lotim menjave? In še mnogo drugih nasvetov...

Tu res ni druge poti! Vsak akvarij slej ko prej potrbuje menjavo vode. Noben, pa naj bo še tako izpopolnjen filtrirni sistem, ni sposoben odstraniti 100% dopadkov, ki se naberejo v akvariju. Vsi ti odpadki lahko povzročijo meglenje ali obarvanost vode, zavrejo rast rib in lahko privedejo do stresa ali bolezni. Torej ni vprašanje ali potrebujemo menjati vodo ali ne, temveč kako naj to storimo.

Mnogi neizkušeni akvarsti to počnejo po metodi "ubij me nežno". Akvarije mesece pustijo nevzdrževane, tako da se v vodi nabere precej umazanije in postanejo razmere v njih že skoraj nevzdržne za ribe. Nato izpraznejo akvarij in praktično "sterilizirajo" vse skupaj, medtem pa uboge ribe prestavijo v razna vedra ali steklene buče. Rezultati so pogosto katastrofalni. Če že ribe nekako preživijo postopek dvakratnega lovljenja z mrežo, se kar naenkrat znajdejo v okolju, ki je popolnoma drugačno od tistega, ki so se ga medtem navadile. Njihov prijeten, "čist" domek se kar naenkrat spremeni v prečistega, sa je akvarist uničil praktično vse dobre bakterije, ki skrbijo za razgranjo umazanije. Medtem, ko se kolonije bakterij obnavljajo, pa nivoji amoniaka in nitritov divje plezajo ter škodijo ribam.

Mnogo boljši način je menjavanje (manjšega) dela vode bolj pogosto. Ob tem pustimo ribe kar v akvariju. Zelo dobro je, če v povprečju menjamo tretjino (1/3) vode enkrat na dva tedna (14 dni) ali še bolje če zamenjamo 10-20% vode vsak teden. Vodo lahko menjamo najmanj ekrat na mesec, vendar to običajno privede do slabšanja kvalitete vode. Pogostejše menjavanje vode ne bo škodilo (nekateri čudaški vzgojitelji gupijev, menjajo vodo vsak dan), vendar pogosto ni potrebno. Vendar pa si zapomnite, da ni priporočljivo menjati več kot ene tretjine naenkrat. Prav tako se zavedajte, da dolivanje vode (zaradi izhlapevanja) ne šteje. Pri izhlapevanju iz akvarija uhaja le čista voda (H2O), vsa ostala umazanija pa ostaja v njem.

In še kratko navodilo za menjavo vode:


  1. Izklopite vso električno opremo z izjemo luči. Električne črpalke se lahko pregrejejo, če delujejo izven vode, grelci pa lahko počijo.
  2. Očistite notranjost stekel z britvico ali magnetnimi strgali (upam, da je vsem jasno, da ne uporabljate mila ali detergentov). To delajte z občutkom in počasi, da ne prestrašite rib.
  3. Ponovno uredite akvarij, odstranite gnijoče ali poškodovane liste, premaknite korenine in kamenje. Narahlo premešajte pesek in vse skupaj pustite pri miru nekaj minut, da se umazanija usede (običajno v najnižji del akvarija). Mnogo akvaristov medtem ali kmalu zatem očisti filter (menjajo ali očistijo (sintetično) vato oz. spužvo). Spužve vedno čistite v delu odlite vode in ne z vodo iz pipe!
  4. Odlijte približno tretjino vode (v vedra ali kar v odtok). V ta namen lahko kupite ali si sami naredite priprave s katerimi to opravite hitreje in z manj dela. "Posesajte" čimveč umazanije iz peska vendar ne prekoračite ene tretjine. V ta namen si lahko naredite sesalni zvon.
  5. Dolijte "svežo" vodo v akvarij (dejansko je to postana voda, ki naj stoji vsaj 24 ur). Razlika med temperaturo "sveže" vode in akvarija naj ne bo večja od ene (1) stopinje C. Če želite, lahko dodate eno (1) jedilno žlico akvarijske soli na vsakih 20l menjane vode.
  6. Ne pozbite vklopiti vse tehnične opreme nazaj v električno omrežje.
  7. Na koncu očistite še luči in prednje steklo akvarija.

Avtor članka je Blaž Kristan.