Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Terminalia catappa
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Drevo, katerega listi so, poleg hrastovega, ki ne uspeva v tropih, primerni za uporabo v akvariju. Tako za popestritev, kot dopolnilo k prehrani nekaterih organizmov.

Drevo, Listje

Uporaba teh listov v akvarijih je vedno bolj priljubljena. Poleg listja pa je v akvaristiki uporabno tudi lubje.


Drevesa se v tropskem delu Azije uporablja za zasenčenje dvorišč.
Tu je mlado drevo z že nekaj zrelimi listi.

Prvi stik z uvozniki tega listja in prodajalci akvarijskih rib oz. akvaristi je že nastal pred približno tridesetimi leti. Vsake koliko časa so prispele ribe v transportnih vrečkah, ki so vsebovale te velike liste. Na začetku so prodajalci mislili, da so to bananini listi. Že tedaj je bilo opazno, da so ribe prevoz iz tropskih delov sveta boljše preživele, če so imele v vrečkah zraven to listje.

Že dolgo prej so strastni akvaristi opazili, da sredstva za strojenje, katere vsebuje na primer šota, zelo pozitivno vplivajo na dobro počutje in zdravje večine akvarijskih rib. Pri nekaterih vrstah, ki so se komaj dale razmnoževati, je to naenkrat bilo veliko bolj uspešno. Bakterijske infekcije in plesen iker so redkeje nastale.

Že leta 1956 je Otto Wagner v svoji knjigi “Akvarijska kemija” opisal pomembnost sredstva za strojenje za akvarij. Napisal je, na primer:
Sredstva za strojenje imajo naslednje lastnosti: Obnašajo se kot kislina, izločajo beljakovine iz kislih in nevtralnih raztopinah, oblikujejo s sluzjo od tkiva čvrste, nespremenljive spojine, izločajo večino alkaloidov in se spojijo s težkimi kovinami v netopne soli. Nekatera sredstva so spojine galusove kisline in digalusove kisline s taninom, druge imajo lastnosti phenola (huminske kisline), še druge niso niti kemično preveč znane.[…] Nekatere vrste rib so vajene na prisotnost teh snovi in huminske kisline, ker so njihove domače vode obogatene z njimi. Te kemične spojine so zelo pomembna zaščita pred bakterijami za njih, če jih ni, so ribe ogrožene.

Veliko število avtorjev da v ospredje pozitivno delovanje teh sredstev pri skrčenju in proti prekomernemu razmnoževanju bakterij. Prav te lastnosti jim dajo vlogo pomembnih pomočnikov v gosto naseljenih akvarijih. Sicer se mora tudi opozoriti na to, da ima lahko prekomerna uporaba le teh negativne posledice. Pogosto uporabljena fraza “VELIKO POMAGA VELIKO” naj se ne jemlje dobesedno.

V tropskih delih Azije se listje, oreščki in lubje drevesa Terminalia catappa uporablja za številne zdravstvene zadeve. Pogosto dajejo drevesa tudi “samo”senco.


Listje in veje v nekem počasi tekočem potoku na Sri Lanki.


Listje delno doseže tudi velikost do ca. 15x30 cm.



Cvetje drevesa Terminalia catappa…


…in sadež, bolje rečeno oreščki.


Obstajajo različne vrste tega drevesa – posebej opazno na različnem izgledu posušenih oreščkov.

Listje Terminalie catappe se sedaj že ponuja v različni kvaliteti in iz različnih krajev izvora. Nekateri akvaristi prinesejo listje, katere so nabirali ob cesti, s seboj iz potovanj. Tisti, ki vedo, kakšna je nasičenost izpušnih plinov v azijskih tropskih deželah, razumejo tudi nasvet, da je najbolje listje nabirati samo daleč stran od ceste.


Obiranje zrelih sadežev v Sri Lanki.

Ker nimajo jeseni, kot v naših deželah, drevesa ne odvržejo listje ob določenih letnih časih. Sicer imajo sezono, v kateri se lahko več zrelih listov pobere.


Čisto, ročno prebrano listje za akvarij.


Kozice in nekatere vrste ancistrusov so zelo navdušeni nad listjem.


List, ki je bil obglodan od ancistrusov – ostane samo še ogrodje lista.

Pravilni odmerek ni težavno najti: Na 100 litrov akvarijske vode se da 1–2 lista, odvisno od velikosti lista. Kdor neguje ancistruse, bo videl, kdaj se bo rabilo dati nove liste. Od starih ostane samo še ogrodje. Ker listi vsebujejo sredstvo za strojenje (kar pomeni, da se bakterije ne razmnožujejo prekomerno), ostanejo zelo dolgo celi v vodi - ne zgnijejo. Tudi cianobakterije se ne razvijejo tako dobro zaradi sredstva za strojenje. Ampak “sredstvo proti algam” vseeno ni.

Besedilo je (po nemškem članku) pripravila in ga priredila Petra Pustišek