Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Akvaristka meseca avgust 2005
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Moje ime je Klavdija Kurent po poklicu sem Grafična oblikovalka.No ja bila sem, vendar sem izgubila boj z moderno tehnologijo (beri:butasto plehasto škatlo)...sicer pa pametnejši odneha (ha, ha, ha). Tako sedaj vodim kreativne delavnice na večih OŠ za otroke nižje razredne stopnje.

Ob prenovi hiše sem si v dnevni sobi zamislila nenavadno pregradno steno za katero bo računalniški kotiček. Sprva sem imala v mislih Orhidarij, z brskanjem po Netu pa sem odkrila Paludarij, ki je bil nekako še najbolj blizu moji viziji. Za 1m visok zid iz Siporeksa sem pri steklarju naročila stekleni del Paludarija:150x120x50cm (dxvxš). Steklar je določil, da je za tako prostornino vode (le 32cm višine) dovolj 6mm debelo steklo, kar se je čez 2 meseca izkazalo za napačen izračun - Paludarij je namreč spustil.

http://www.sprostitev.biz/tea/kurent/image011.jpg



Kot pravijo je vsaka slaba stvar tudi za nekaj dobra – v mojem primeru mi je omogočila 10mm novo steklo, višji nivo vode (45 cm) in možnost popraviti kar sem v prvo zafurala. Namreč pri prvi postavitvi Paludarija sem več pozornosti namenila kopnemu delu, ki pa mi je pri zasajanju, čiščenju in osvetljevanju vodnega dela hodilo pošteno narobe-polno je bilo “mrtvih kotov”, kateri so kvarili celotno podobo Paludarija. Pri ponovni postavitvi, sem se bolj posvetila vodnemu delu. Vode je sedaj 45cm kar je 337,5l, imam doma narejen zunanji filter z potopno črpalko moči 950l/h. V filtru imam šoto, parametri vode pa so: PH 7,6; dGH 7°-14°, dkh 10°, No3 in No2 komaj omembe vredno.



Kot vsak začetnik sem pokupila pol trgovine …(hvala bogu ne une na Brdu), šele pri drugi postavitvi sem se odločila, da bi Paludarij lahko bil podoben reki iz Južne Amerike. Nekaj rib sem oddala, nekaj preselila-tako so sedaj v njem:

RIBE: 14 x Paracheirodon innesi, 6 x Pterophyllum scalare, 1x Ancistrus dolichopterus, 2 x Microgeophagus ramrezi, 2 x Microgeophagus altispinosa, 3 x Apistogramma cacatuoides.

RASTLINE: 8 x Echinodorus, 2 x Alternanthera reinckii, 2 x Hemianthus (Callitrichoides, Micranthemoides), Ceratophyllum demersum, Riccia fluitans, Hydrocotyle levcocephala, Limnobium laevigatum.

Vse ribe razen Neonk in Apistogram (ki jih imam šele 1 teden) so mi že položile ikre in očitno se v takem okolju dobro počutijo.

http://www.sprostitev.biz/tea/kurent/image012.jpg




Ker mi je od prve postavitve Paludarija ostalo še kar nekaj rib, ki niso iz Južne Amerike, sem mojega moža postavila pred dejstvo (beri-sem se metala po tleh, da mi je dovolil), da ribe rabijo nov dom…in tako so Azijske ribice dobile svoj akvarij: 94,5 x 34,5 x 30,5 cm = 99, 4l. Za rahel tok in filtracijo skrbi Rena črpalka z malim filtrom. Parametri vode so: NO3 in No2 v mejah normale, dGH = 7°-14°, dKH = 15°, pH= 8.< /FONT>


http://www.sprostitev.biz/tea/kurent/image013.jpg


V njem so

RIBE: 9x Tanichtys albonubes, 2x Betta splendens, 2x Colisa lalia, 2x Trichogaster leeri, 2x Botia Kubota, 1x Epalzeorhynchos bicolor

RASTLINE: Hygrophila polysperma, Marsilia hirsute, Syngonium pumilio, Cinum thianum, Cryptocoryne (willisii, wendtii, pontederiifolia), Microsorum pteropus, Ceratophyllum demersum.

http://www.sprostitev.biz/tea/kurent/image014.jpg

Sprva je Betič malo nagajal ostalim ribam, sedaj pa so se ga navadile in se ga hitro izognejo, tako da je tud on (hudobec mali) malo manj zatežen.


http://www.sprostitev.biz/tea/kurent/image016.jpg

Po težkih mukah (beri: spet sem se po tleh metala) sem uspela dodat še en akvarij v kuhinjo, mere 75.5 x 60.5 x 39.5 (d x v x š) = 180.4l, v katerem je centralna Afrika.

Za ta akvarij sem vse ribe kupila v trgovinah, zaradi tega je sedaj tudi karantena, saj sem bila (packa butasta) na Brdu, kjer so edini imeli Kongo tetre. Žal jih nikjer drugje v Ljubljani ni bilo, sem pa pričakovala še kak bonus tudi pri drugih ribah in sem ga tudi dobila-Ihtio. Tako smo že 4 dan na FMC-ju (dala sem dosedaj 2 doze, ob delni zamenjavi vode ) in kaže, da bo kmalu bolje. Za enkrat se ribe borijo, rastline pa tudi še ne štrajkajo, upam na najboljše.

http://www.sprostitev.biz/tea/kurent/image018.jpg

Notri so:

RIBE: 5x Hemicromis lifalili (mladice), 5x Brycinus longipinnis, 2x Pelvicachromis pulcher, 1x Synodontis nigriventris.

RASTLINE: Pistia stratiotes, Crinum (natans, calamistratum), Aponogeton ulvaceus, Nymphaea lotus, Bolbitis heudelotii.



No na kratko je to nekako vse. Imam še kotni akvarij (28l) v katerem so Gupiji, in pa 20l drstni akvarij v katerem sta trenutno Pavlinčka-upam, da bodo sedaj mladice in mi ne bosta spet pojedla ikre. Do sedaj mi je uspelo gor spravit le 2 mladici Bette, ki sta se pričeli barvat.


http://www.sprostitev.biz/tea/kurent/image019.jpg


---------------
Do naslednjič...LP Klavdija