Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Miroljubna beta
Betta imbellis
Miroljubna beta

Betta imbellis
Družina: Belontiidae - Macropodinae

Miroljubna beta , Betta imbellis, Ladiges, 1975 . Opisal jo je ihtiolog dr. Werner Ladiges . Živi v različnih barvnih oblikah v mehkih stoječih, močno zaraščenih vodah , v riževih poljih in majhnih lužicah pri temperaturah do 33°C - v Singapurju, Tajski, Malajskem polotoku, otokih Sumatra, Borneo in ne nekaterih manjših tajskih otočkih, recimo na otočku "Ko Samui", Pinang in na otoku Phuket. Leta 1970 je nemški akvarist Dietrich Schaller našel novo vrsto bete pri Kuala Lumpurju v Maleziji. Pet let kasneje je prof. Ladiges opisal vrsto Betta imbellis ("imbellis"pomeni = miroljuben ; "Betta" pomeni : beseda prihaja iz domačinskega javanskega izraza plemena Ikan za vrsto labirintovca Betta picta ,Valenciennes, 1846 = "bettah"). Kasneje se je izkazalo, da je vrsta, ki jo je našel Schaller , v resnici Betta rubra, Perugia, 1893 ! Če pogledamo obe ribi, sta si na pogled povsem identični (sedaj vemo, da sta dejansko ista vrsta)! Zelena riba, turkizni dragulj z polmesečasto obkroženo repno plavutjo z rdečim srpom. Prva živi blizu Kuala Lumpurja, druga pa na otoku Phuket in zahodni obali malezijskega polotoka ; poleg Phuket genetske linije je v naravi še druga iz otoka Pinang, ki je opazno drugačna. Poudariti je treba, da križanja te vrste z običajno siamsko boljno ribico B. splendens dajo fertilno potomstvo , a samo do 3. generacije .
Ker ima B. imbellis največjo naravno razprostranjenost, smatramo, da je evolucijsko najstarejša beta is skupine "splendens" in sta se iz nje razvile tako B. splendens kot Betta smaragdina. Teh vrst, podvrst in lokalnih oblik ne smemo križati med seboj !

Tuja imena: bojovnice nebojovná (češko); bojownik bezbronny (poljsko); Friedlicher Kämpfer (nemško); Crescent betta (angl.)

Spol : samček opazno lepše obarvan
Drst : lahka,parček lahko drstimo že v 20 l akvariju. Pariti je treba mlade pare, ki so stari manj kot leto. Drugače vse kot pri siamski bojni ribici, le nekatere lokalne oblike potrebujejo zelo mehko in kislo vodo. Okoli 200 iker se izleže po 24 - 72 urah, splavajo čez 2 do 6 dni, odvisno od temperature. Artemijo lahko zagrabijo že 4. dan po splavanju. Veliko planktona .
Ureditev ; barve da tem ribam "črna zemlja" in mehka voda . Kljub miroljubnosti bi se več samcev pobilo med seboj do smrti v premajhnem akvariju; 2 samca z več samicami lahko gojimo že v 60 cm dolgem akvariju; več samcev lahko tako gojimo v akvariju najmanj 150 litrov, z veliko skrivališči za samice. Potrebujejo veliko plavajočih rastlin, najboljši je mah Riccia.

Življenska doba : 3,5 leta

Velikost : 5cm
Temperatura : Pinang : 22 - 26°C ; Phuket = 25 - 33 °C
Voda : mehka in rahlo kisla z dodatkom šote; ph = 6,0 - 7,0 ; dGH = 10°
Akvarij : min. 40 cm, 54 l
Zadrževanje : sredina, vrh

Besedilo : Bojan Dolenc , AQUA VITA d.o.o.
Foto : Betta imbellis_'Nakornsritammarat' by Nonn Panitvong
= http://www.ibc-smp.org/species/imbellis.html

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Foto : medaka 2001/01/30



mladiček 30 dni

ličinke

habitat