Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
paku
Piaractus brachypomus
paku

Piaractus brachypomus
Družina: Characidae - Serrasalminae

Paku, rdečetrebušni, Piaractus brachypomus, Cuvier, 1818
Ni akvarijska riba !
Družina :
Characidae , Serrasalminae
Sinonimi : Colossoma brachypomus (Cuvier, 1818), Colossoma paco (Humboldt, 1821), Myletes brachypomu, Reganina bidens, Colossoma mitrei, Wateina fowleri (Amaral Campos, 1946).
Etimologija : pia = mehek; phraktos = zaščiten, oklepljen ; brachypomus = majhni škržni poklopci
Tuja imena : Pirapitinga, Freshwater pompano, Riesenpacu, Gamitana-Scheibensalmler, morocoto, paco, pacu, paku, tambaqui, Cachama, caranha ...
Domovina : Južna Amerika: porečje Amazonke in porečje Rio Orinoko; 23 - 28°C; 23°N - 11°S ; Brazilija, Peru, Kolumbija, Venezuela, Bolivija. Kot tujerodna invazivna vrsta je žal umetno zanešen v vode v Kitajski, Papui Novi Gvineji in na Tajvanu !
Biotop/habitat : obrežja rek, kjer je veliko obrežnih rastlin in plodov, ki padajo v vodo.
Spol : ni znan
Telesne značilnosti : ta vrsta ima tolščenko (majhna plavut med hrbtno in repno plavutjo), ki pa za razliko od sorodnic nima plavutnic.
Obarvanost : ko so mladi, pakuji po obarvanosti telesa oponašajo rdečetrebušne piraje (Pygocentrus nattereri, P. cariba) - to je znan pojav mimikrije, ko vrsta oponaša nevarno vrsto, da se tako zaščiti pred plenilci (podobno kot recimo borneanke/sumatranke oponašajo v barvah rilčaste činklje). Obstaja več barvnih oblik ali podvrst pakuja : črni, beli, rdeči paku...
Obnašanje : družabna, miroljubna riba
Ureditev akvarija : to je riba samo za izjemno velike javne akvarije, saj običajen hišni akvarij kmalu prerastejo! Nekatera neodgovorna literatura navaja velikost min. 200 cm glede dolžine akvarija, a to ne drži, saj se odrasla riba te vrste v tako majhnem akvariju dokazano muči. V javnem akvariju se goji to ribo v res velikem, nekaj tisoč litrskem bazenu z močnim filtriranjem vode in kvečjemu z nekaterimi strupenimi vrstami rastlin, ki jih ta rastlinojedec ne poje.
Hrana : vodne, plavajoče in močvirske rastline, semena in plodovi tropskih rastlin : anona (Annona muricata), papaja (Carica papaya), gvajava (Psidium guajaba), juka (Manihot sculenta), palma baktris (Bactris gassipae) , barvilnica (Phytolaca rivinoides), piščalkar (Cecropia palmata), sapotovec (Achras sapota), Picho hiayo (Siparuna guianensis), razhudnik (Solanum sessiliflorum), mahagonovec (Anacardium occidentalis), zvezdasta jabolka (Chrysophyllum caimito), fikus (Ficus sp.), banana (Musa paradisiaca), riž (Oryza sp.) ... v naravi se hranijo le del leta in si naberejo maščobne zaloge za suhe čase.
Razmnoževanje : v akvariju ni znano, ga gojijo v ribogojnicah za prehrano.
Življenska doba : 28 let
Ogroženost : ni je na IUCN rdečem seznamu
Posebnosti : to ribo domačini v Južni Ameriki izjemno cenijo, njej so posvečeni posebni obredi, plesi, zgodbe, obleke, celo festivali ... ima izjemno cenjeno mastno meso; mast ki jo pridobijo iz glave, je zdravilna. V tem smislu pod imenom paku poznajo 6 vrst rastlinojedih vrst, ki jih razlikujejo med seboj: Piaractus brachypomus, Piaractus mesopotamicus, Colosomma macropomum, Acnodon normani, Myleus pacu, Ossubtus xinguense. Tudi paku ima močno zobovje in podobno kot piraje iz rodov Pygocentrus ali Serrasalmus potencialno lahko zada človeku travmatološko poškodbo z ugrizom. Menda so v tujih vodah izven domovine kot invazivna vrsta celo bolj napadalni od pravih piraj. Tudi pakuje so v nekaterih državah že prepovedali, ker so jih akvaristi množično odmetavali v domače vode v naravo, kar je imelo za posledico uničevanje avtohtone flore in favne in celo ugrize na ribiče. Vsega obsojanja pa je vreden primer Kitajske in Tajvana, kjer so jih naselili v naravne vode kot "športno ribo" in jih tržijo v turističnih aranžmajih. Tajvan je nasploh glede živalske etike ena najhujših držav na svetu, spomnimo se recimo, da so tu "patentirali" svetlečo cebrico (z genskim inžiniringom zlorabljena vrsta, kar je sprožilo masovno ogorčenje akvaristov in širše strokovne in laične javnosti po vsen svetu). Te ribe ne smemo odmetavati v naravo ! Podobno kot progasti ("bengalski") som je ta riba zlorabljena v komercialne namene, prodajajo jih "kot piraje" (in ne povejo bistva). Ko pišem ta tekst, v Sloveniji prodajajo to vrsto v kar nekaj trgovinah za male živali, po ne previsoki ceni. Morda so pa te ribe namenjene novopečenim bogatašem, ki imajo dovolj prostora, časa in denarja, da si uredijo ustrezen akvarij za te sicer res lepe ribe? Usoda teh rib, ki jih prodajajo, je žalostna, saj sem v zadnjih letih videl ali slišal za primere, ko so akvaristi ali odvrgli ali ubili te ribe, ko so ugotovili, da to ni prava piraja in da zraste prevelika.



Velikost : 90 cm , teža do 25 kg
Temperatura : 23° - 28°C
Voda : pH = 4,8 - 6,4 ; do 8°dGH
Akvarij : min. 6000 litrov (3m x 2m x 1m ) za 1 osebek.
Zadrževanje : sredina
___________________________________
Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik