Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Botia almorhae
Botia almorhae
Botia almorhae

Botia almorhae
Družina: Cobitidae - Botiinae

"Mrežasti jo-jo", Botia almorhae, Gray, 1831

Sinonim : Botia lohachata, Chaudhuri, 1912; Botia dayi

Holotip : Almora, Uttar Pradesh, severna Indija

Tuja imena : Yo - yo; Almorha loach; Netzschmerle; baghae (nepalsko); jabo (indijsko); mrenka zdobena, sekavka zdobena (češko)...

Domovina : Indija, Nepal, himalajski Katmandu, Bangladeš ...

Biotop : himalajski gorski kamniti in peščeni potoki z minimalnim padcem 190 m... potrebuje kristalno vodo z veliko kisika, kar naj bi pomenilo, da živi v "postrvjem pasu", v hitro tekočih vodah severne Indije.

Spol : spola se ne loči, morda so samice z ikrami zelo debele.

Obnašanje : Je nočna žival, podnevi počiva, kot večina činkelj. Riba jate! Je dokaj miroljubna, občasno (drst?) postane lahko zelo napadalna do sostanovalcev.

Ureditev akvarija : mehka, fina podlaga, v katero se rada zakoplje in v kateri išče "črvičke" (tubifeksi, enhitreji, vrtinčarji) in polže, vendar odstranjuje tudi alge ! Mehka do srednje trda voda, ph = 6,5 - 7,5...T.= 24 - 28°C, ne mara stare vode z nitrati - pogosta menjava vode in močan filter !

Razmnoževanje : drst možna v zelo velikih akvarijih, a samo za vrhunske strokovnjake. V akvariju "mrežasti jo-jo" zraste do 10 cm, a to zato, ker se jih običajno drži v premajhnih akvarijih. Kor rilčasta činklja tudi ta vrsta potrebuje minimalno 300 l akvarij - v naravi ali v optimalnem akvariju zraste pol manjša od rilčaste činklje - "Chromobotia macracanthus" - do 15,5 cm ! Menda so šele takrat v prezadnjem (= VI.) ciklusu razvoja oocist (zametka iker), torej so sedaj čisto premajhne za razplod, razen če so "zacuknjene". Obstaja formula, po kateri se zračuna, če je činklja zacuknjena (dolžina telesa, plavuti, velijost oči ipd...).

Predvsem so činklje izjemno družabne jatne živali, imajo kompleksno socialno in hierarhično strukturo, obstaja vedno v jati vodilni @1 samec in tako naprej; torej sta samo 2 ribi premalo za drst, saj se drstijo samo v izoblikovani jati ; v dovolj velikem akvariju, pri spremenjenih pogojih (nižji pH, višja T.; močnejši tok...). 3 dni pred drstjo jih moraš nehat hranit, prej pa z ustrezno živo hrano. Rusi, Čehi, Slovaki vzgojijo vsako leto na desettisočev raznih vrst činkelj, zadnje čase veliko pritlikavih B. shidthimunki... B. macracanthus in res veliko jojojev.

Velikost : 15,5 cm
Temperatura : 24 - 28°C
Voda : pH = 6,5 -7,5 ; do 18°dGH (idealno pa ~ 9°dGH)
Akvarij : min.120 cm (= 240 - 300 l).
Zadrževanje : dno.

Tekst zbral iz diskusij : Bojan Dolenc

_________________________________________________________

Pakistanska činklja je agresivna, nočna riba za katero je najbolje, da imamo v akvariju samo eno.
Pogosto se hrani tudi na gladini in takrat plava "hrbtno". Čeprav barvno zelo variira, so zanjo značilna progasta znamenja v obliki črke Y. Razpoznamo pa jo lahko po štirih parih brčic. Na suhem lahko spušča glasove podobne "klikom".

Velikost: 7cm
Temperatura: 24-28°C
Voda: 6.5-7pH, do 18dH
Akvarij: 80l
Zadrževanje: dno

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik



(c) Blaž Kristan