Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
pritlikavi kameleonski ostrižek
Badis badis
pritlikavi kameleonski ostrižek

Badis badis
Družina: Badidae (prej: Nandidae)

Pritlikavi kameleonski ali modri ostrižek, Badis badis, Hamilton, 1822.

Sistematika: Badidae (prej: Nandidae - Perciformes, Actinopterygii); rod Badis je uvedel (ustvaril/odprl) Bleeker, 1854.
Sinonim: Labrus badis Hamilton, 1822
Tuja imena: Blue perch, Dwarf chameleonfish; Chamäleonfisch, Blaubarsch; Badis
Sorodne vrste: v akvarijih vsega sveta srečujemo najmaj 6 vrst te pri nas zapostavljene družine NANDIDAE: Badis badis, Polycentrus schomburki, ameriška listarica Monocirrhus polyacanthus, afriška listarica Polycentropsis abbreviata, indijski nand Nandus nandus, omenjeni "šeljuckojev" Afronandus, poleg tajskega ostriža Pristolepis fasciatus...itd.......

V niti nandidski ostrižnik sem navedel kot predstavnika družine Nandidae vrsto Badis badis, a popravljam neljubo napako: ta vrsta spada po "tanovem" v svojo lastno družino Badidae! Pritlikavi kameleonski ali modri ostrižek, Badis badis (HAMILTON - BUCHANAN, 1822) prihaja (oz. bolj redko prihaja!) k nam iz voda Indije in jugovzhodne Azije v treh podvrstah : Badis badis badis Hamilton-Buchanan, B.b siamensis Klausewitz, B.b burmanicus Ahl (ta tekst je bil objavljen 21.6.01 ob 09:51). Tega do 8 cm velikega modrega ostrižka so prinesli v Evropo že leta 1904 in le leto kasneje so ga tudi že razmnožili! Samček lahko kameleonsko spreminja telesno barvo in zelo so zanimive študije akvaristov, zakaj in kdaj to dela. Zakaj ta vrsta ni postala popularna v hobiju? V akvariju se zelo skrivajo in so primerni samo za posebej urejen biotop vrstni akvarij: dovolj velik razlog, da povprečni akvarist teh rib sploh ne pozna! Je pa vseeno nekaj čudakov na svetu, ki jih te ribe izjemno zanimajo in veselijo! Obstaja hipoteza, da imajo te ribe skupnega sorodnika z labirintovci (Anabantidae); nekatere podrobnosti v zvezi z razmnoževanjem kažejo na to. To je tisto, kjer pride do izraza prava vrednost te vrste. Še nekaj razlogov, zakaj ta po velikosti sicer idealna akvarijska riba ni popularna akvarijska riba: je živo hrano (rakce, črvičke, žuželke...) in potrebno jim je menjavati vodo, kot kakšnim diskusom ali Uaru- ura - jem! Občutljivi so na bolezni (Mycobacterium spp.).

V svoji reviziji družine Badidae sta Kullander & Britz 2002 opisala nov rod in 10 novih vrst. Nov rod se imenuje Dario, kamor so najprej uvrstili leta 2000 odkrito rdečo obliko iz Bengalije in Assama , ki je bila znana pod imenom Badis badis bengalensis ali tudi Badis sp. "scarlet" = Dario dario. Druga opisana vrsta tega rodu je prvotni Badis sp. "Flame Red" = Dario hysginon ; treja pa Dario dayingensis. Rod Dario se razlikuje od rodu Badis po drobnih anatomskih razlikah, med drugim za razliko od rodu Badis rod Dario nima pobočnice ipd.. Vrsti Dario dario rečejo tudi "škrlatnordeč modri ostrižek", vrsti Dario hysingon pa "vinskordeč modri ostrižek". Predstavniki rodu Dario so majhni, a teritorialni, 2 samčkov ne moremo imeti v istem akvariju ; do drugih vrst so povsem miroljubni. Se radi skrivajo. Zrastejo le med 25 mm do 28 mm ; temperatura med 18 - 24°C , torej so dokaj hladnovodni, voda raje rahlo kisla in mehka, živa ali ustrezna zmrznjena hrana (samooki, vodne bolhe, solinski rakci ipd.). Dario odloži ikre prosto, Badis pa je drstilec v votlinah. Iz uvoza iz narave ribe pridejo pogosto okužene, menda je zelo malo samic, ki so zelo iskane ? To so trenutno v svetu zelo iskani in popularni pritlikavi ostrižki.




Slika s strani: http://www.diewasserwelt.de/privat/dario-1.jpg

Kullander,S.O.& Britz.R. 2002. Revision of the family Badidae (Teleostei : PerciformesIchtyological Exploration of Freshwaters 13 , 295 - 372. ), with a description of a new genus and ten new species.

Družina Badidae trenutno šteje torej 16 vrst (6 teh vrst živi v Mijanmaru - Myanmar) :

1. Badis ferrarisi Kullander & Britz, 2002 - Kalaymyo (Mijanmar).

2. Badis pyema Kullander & Britz, 2002 - Putao - Irrawaddy (Mijanmar).

3. Badis kyar Kullander & Britz, 2002- Myitkyina - Irrawaddy (Mijanmar).

4. Badis corycaeus Kullander & Britz, 2002 - Myitkyina - Irrawaddy (Mijanmar).

5. Badis ruber Schreitmüller, 1923 - Pyay - Irrawaddy (Mijanmar).

6. Badis badis

7. Badis chittagongis, Kullander and Britz, 2002, Bangladeš.

8. Badis kanabos, Kullander and Britz, 2002, Indija, Assam - Brahmaputra.

9. Badis blosyrus, Kullander and Britz, 2002, Indija, Assam - Brahmaputra.

10. Badis siamensis, Klausewitz, 1957, Irrawaddy (Mijanmar); južna Tajska in otok Phuket.

11. Badis khwae, Kullander and Britz, 2002, Tajska, porečje Mae Nam Khwae Noi.

12. Badis assamenisis, Ahl, 1937, Indija, Assam - Brahmaputra.

13. Badis tuivaiei, Vishwanath and Shanta, 200, Indija, Manipur.

14. Dario dario, Hamilton, 1822, Indija (Assam, zahodna Bengalija)

15. Dario hysginon Kullander & Britz, 2002 - Myitkyina (Mijanmar).

16. Dario dayingensis, Kullander and Britz, 2002, Kitajska.

Domovina: Indija, Bangladeš, Butan, Nepal, Pakistan, Mijanmar, Tajska

Biotop/Habitat: stoječe in počasi tekoče, bogato zaraščene vode. Reke, ribniki, jarki, močvirja, mlake, ...

Spol: samček bolj barvit in bolj vitek. Trebuh samičke je bolj zaokrožen.

Ureditev akvarija: gosto zaraščen vrstni biotop akvarij brez drugih rib (morda bi šla kombinacija s pritlikavimi ali medenimi nitkarji ali kakšnim ščukcem, Aplocheilus panchax), ker jim ni konkurenčen pori hranjenju. Ni riba za skupinske akvarije. Uporabimo veliko korenin, lupin kokosovih orehov ali podobnih naravnih votlin.

Hrana: črvički, rakci, ličinke žuželk...

Razmnoževanje: mehka in ogreta voda (27°- 30°C); samček skrbi za ikre (okoli 100) in mladice v votlini; ikre se izležejo po 3 dneh, po naslednjih 3 - 4 dneh splavajo; mladice jedo navplije artemije takoj, vendar potrebujejo nujno tudi druge infuzorije, kotačnike, mikročrve ipd...

Posebnosti: riba je plašna in nezaupljiva, vendar se v optimalnih pogojih nekako naveže na oskrbnika in postane zaupljiva; primerna je samo za zelo izkušene akvariste, saj sprejema samo živo hrano, potrebuje redno in pravilno menjavo vode; je izjemno občutljiva na bolezni, posebej na ribjo tuberkulozo!

Velikost: 8 cm

Temperatura: 18° - 28°C ( v naravi je to marsikje hladnovodna riba, v Butanu in Nepalu recimo je v vodah, kjer temperatura redko ali nikoli ne preseže 20°C!)

Voda: pH = 6,0 - 7,5 ; do 15°dGH

Akvarij: 60 cm (70 litrov)

Zadrževanje: dno, sredina

________________

Galerija

http://www.ikanpemburu.com/

SLIKA

Galerija: Badis corycaeus van der Voort, Stefan

Badis badis

_______________________________________________

Copyright © Donator! Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

modri badis

Dario dayingensis

Dario dayingensis

Badis ferrarisi

Badis corycaeus

Badis badis

Badis spp.