Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
gadji gekon
Teratolepis fasciata
gadji gekon

Teratolepis fasciata
Družina: Gekkonidae - Gekkoninae

Gadji gekon (Teratolepis fasciata - Viper gecko) (angl. Carrot-tail Viper Gecko)

Splošno

Gadji gekon izhaja iz severno vzhodnega Pakistana. Je nočno aktiven gekon. Zaradi njegove majhnosti, nezahtevnosti in mirne narave napovedujejo, da bodo v prihodnosti med prvimi petimi najbolj iskanimi plazilci. Zaenkrat še niso preveč razširjeni, tako da je na tržišču kar precej primerkov iz narave. Torej pozornost pri nakupu ni odveč!

Gadji gekoni so dobili ime po repu, ki naj bi bil podoben gadji glavi. Vanj shranjujejo zaloge maščobe. So dokaj kamuflažnih zemeljskih barv, nekako sivo rjavi, vzdolž telesa imajo črte in nekakšne svetle packe. Po telesu so prekriti z zelo majhnimi in mehkimi luskami, rep pa je prekrit z luskami, ki bolj spominjajo na ribje. Odrasel gekon zraste nekje okoli 10 cm. Kot tudi večina ostalih gekonov, si oči čisti z jezikom. Razlika med spoloma je precej očitna, saj imajo samci dobro vidne izbokline od hemipenisov.

Terarij

Za njih so primerne različne vrste terarijev. Velikost naj ne bo manjša od 40x30x30 cm, saj so po naravi precej raziskovalni in radovedni. Priporočljivo je tudi kakšno ozadje, po katerem lahko plezajo. Radi imajo tudi majhne kotičke in špranje, kjer lahko čez dan počivajo. V terariju so vedno dobrodošle različne teksture (les, kamen...). Ambientna temperatura terarija naj bo med 26 in 28°C, poleg tega pa potrebujejo še topel del, kjer naj bo temperatura nekje do 35°C. Za vzdrževanje vlage jim dvakrat tedensko navlažimo en kot terarija. Za popestritev terarija so zelo primerne Tilancije. Seveda v terariju potrebujejo tudi posodo z vodo. Za podlago je najbolj priporočljiv kalcijev substrat in sicer iz dveh razlogov. Eden je ta, da nam ni treba skrbeti, da bi bil gekon v pomanjkanju kalcija, drugi razlog pa je ta, da ga lahko ob zaužitju gekon prebavi.



Prehrana

Mladiče hranimo z vinskimi mušicami, kasneje pa z ustrezno velikimi črički. Odrasli gekoni se prehranjujejo s srednje velikimi črički, mokarji, ličinkami voščenih vešč, majhnimi kobilicami... Zelo dobro je, da je njihova prehrana raznolika. Hrano jim posipamo 1x tedensko, mladičem bolj pogosto.

__________________________________________________________________

Copyright © Klemen Jurišič
Hasek
Moderator
Moderator


Kraj: Ljubljana-Bežigrad

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Hasek