Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
džungelska deva
Heteropteryx dilatata
džungelska deva

Heteropteryx dilatata
Družina: Bacillidae - Heteropteryginae

Malajska džungelska deva, Heteropteryx dilatata, Parkinson,1798; PSG n° 18
Sistematika : Animalia - Polymeria - Arthropoda - Insecta - Pterygota - Orthopteroidea - Phasmatodea - Aerolatae - Bacillidae - Heteropteryginae - Heteropteryx - dilatata .
Etimologija : dilatata = širok, razširjen
Tuja imena : Malaysian Jungle Nymph, Giant insect (angleško); Gespenst Heuschrecke, Gruene Riesengespenstheuschrecke (nemško); Phasme Dilaté (francosko)



Foto: Branka

Domovina : Zahodna Malezija (gorovje Tapah), Tajska, Sumatra, Sarawak, Java, Papua - Nova Gvineja
Biotop /habitat : gorski džungelski pragozd na drevesih in grmovju.
Velikost : samička do 168 mm (skoraj17 cm) ; samček do 12 cm
Spol : samci so motno temno rjavi z dolgimi krili, ki so belo ali zelenkasto obrobljena; zadnja krila imajo rožnata do vijolična z rjavimi žilami, lahko letijo. Samice so pogosto svetleče svetlozelene na zgornji strani in temnozelene na spodnji strani telesa, včasih pa so tudi rumene do rjavkaste. Imajo velika krila, ki pa niso usposobljena za letanje. Oba spola imata dolge tipalke.
Temperatura : 21 - 27°C, pri višjih temperaturah se izleže več samcev kot samic, ponoči je dobro, da pade temperatura za nekaj stopinj.
Vlaga : 70 % (ponoči) - 90 % (podnevi). Dnevno škropljenje listov z mlačno vodo, najbolje zvečer ! Pazi na plesen. Pijejo vodo iz kapljic.
Insektarij : splošno pravilo je, da mora biti terarij visok najmanj 2 X dolžina telesa žuželke; za to vrsto mora biti vseeno visok najmanj 60 cm; debelina vedno vlažne podlage mora biti najmanj 6 cm. Zaradi potrebe po vlagi je najbolje, da so navpične stene steklene ali akrilne, samo zgornja stranica naj bo zamrežena zaradi zračenja. Zaradi specifičnih potreb po prostoru med levitvijo potrebuje ta vrsta res veliko prostora. Priporočamo dimenzije min. 90 x 40 x 60 cm (d x g x v) = 216 litrov prostornine.


Hrana : gvajava (Psidium guayava), malajska robida (Rubus moluccanus), robida, malina (Rubus spp.), mango (Mangifera indica), Pyracanthia spp., bananovec, strelitzije ali papagajevke, hrast (Quercus spp.), rododendron, leska, bukev, bršljan, divja trta, jablana, hruška, češnja, čistilna kozja češnja (Rhamnus catharticus), črni bezeg, sladka kopriva (Lamium purpureum), krvomočničevke (Geraniaceae) ...

Obnašnje : Heteropteryx dilatata je nočno aktivna žival, čez dan miruje in oponaša mrtev list, pogosto oponašajo zvit, upognjen list. Če jih vznemirimo, ličinke preprosto padejo na tla, kot mrtev list.Odrasle samice pa izvajajo tudi aktivno obrambo : upognejo trebuh navzgor in pokažejo trnaste zadnje noge - če pride kaj med noge, izvedejo "škarjasti ugriz" in tako poškodujejo napadalca. Včasih povzročijo tudi sikajoč "hrup" s pomočjo kril, s katerimi začnejo utripati proti napadalcu. Samci ne pikajo, temveč padejo na tla in pokažejo obarvana krila, a prav tako povzročajo z njimi sikajoč zvok. Ličinke pogosto tudi vibrirajo s tipalkami ali pa celo izločijo nekakšno prašnato snov.
Razmnoževanje : za razplod potrebujemo samce in samice, da pride do spolnega kontakta in oploditve jajčec. Samica je godna za parjenje nekaj tednov po zadnji levitvi. Po uspešni kopulaciji spolno zrela samica čez nekaj tednov s pomočjo ovopositorja izleže jajčeca do 4 cm globoko v vlažno podlago (šota, vermikulit). Jajčec je običajno med 100 - 150, lahko tudi nekaj 100; so ovalna, velika do 10 mm ( običajna mera = 8.7 x 5.6mm), rjava, z vzorcem; valijo se 8 - 18 mesecev; valijo se naj s pokrovčkom navzgor in v stalni vlagi postanejo kmalu čisto črna; prva valitev je običajno le 15 %, a če preprečimo plesnenje, je uspeh že do 40% izvalitev v ujetništvu. Ko se ličinka (nimfa) končno izleže, je velika že med 2,5 - 3 cm. Začnejo jesti isto hrano kot starši po 1 dnevu. Ličinke se levijo 6 x (samci) ali 7x (samice), po 5. levitvi se samice obarvajo zeleno ali rumeno; spolno dozorijo po 12 - 16 mesecih; odrasle samice živijo še do leto dni, samci do 8 mesecev. Dokaj redki so dvospolniki (ginadromorfi), ko ime en del telesa značilnosti samca, drugi pa samice; pogosti so dvospolniki, ko ima žival levo stran telesa rjavo kot samec, desno pa zeleno kot samica; možno je tudi, da imajo obliko enega spola, barvo pa nasprotnega spola ipd...
Življenska doba : do 3 leta (celoten razvoj ).
Posebnosti : ta vrsta je prišla v Evropo šele pred 20 leti preko ljubiteljskih entomologov iz Malezije in postala izjemno iskana vrsta paličnjaka v zooloških vrtovih in papilionarijih ("Hišah metuljev"). Na srečo so jo kmalu začeli masovno gojiti v ujetništvu, tako da je komercialni pritisk na naravno populacijo upadel na razumno mero. Tudi industrija okrasnih suvenirjev in spominkov to vrsto na široko uporablja, na srečo zadnja leta tudi samo še umetno vzgojene osebke, ki jih usmrtijo, posušijo in preparirane prodajajo razpete v okrasnem okvirju (podobno kot metulje). Ne kupuj tega! Je med najtežjimi žuželkami na svetu, saj samička z jajčeci tehta do 65 - 70 g. Ličinke - samice spreminjajo barvo, odvisno od svetlobe in vlage. Samci lahko letijo, samice ne morejo. V naravi so samci ponekod silno redki, pojavi se eden na vsakih 4000 samic. V Maleziji je ta vrsta cenjena za pridobivanje domačih zdravil : jedo jih zavite v liste gvajave. Kitajci jedo iztrebke te vrste, ki jih zmešajo z nekaterimi zelišči in dobijo zdravilo za astmo, želodčne bolečine in drisko. Za čiščenje telesa prav tako uporabljajo iztrebke, ki so v bistvu koncentrat E vitamina ! Nekateri tudi delajo ogrlice iz jajčec džungelske deve, ker verjamejo, da to odganja zle duhove.
Rokovanje : ta vrsta ni priporočljiva za rokovanje (držanje po rokah), ker imajo dolge in ostre trne in napadejo z njimi vsakega potencialnega vsiljivca, kar je del obrambne taktike. Z lahkoto predrejo človeško kožo in povzročijo boleč pik. Zato vrsta ni primerna za vrtce in šole, razen če so samo za opazovanje.
Ogroženost : ni ogrožena
Stopnja zahtevnosti : ni za začetnike, je bolj zahtevna vrsta.

Tekst : Bojan Dolenc

Nikoli ne spustimo eksotičnih vrst paličnjakov v naravo !

Copyright © Bojan Dolenc

PSG - Phasmid Study Group
29.6.2005,

PSG številke - Phasmid Study Group
Po ustanovitvi leta 1980 se je do danes The Phasmid Study Group razširila na preko 500 rednih članov iz preko 30 držav, to so ljubitelji in poznavalci paličnjakov vseh starosti, od začetnikov do entomologov. Namen organizacije je okrepiti raziskave vseh vrst o paličnjakih in živih listih (fasmidih). Člani dobijo novice na vsake 4 mesece in 2 x letno znanstveno poročilo in še priložnost udeležbe 2 x letno na srečanju v The Natural History Museum, v London-u. Člani dobijo lahko nove nekomercialne vrste preko koordinatorja ("The Livestock Co-ordinator" pod pogojem, da ne bodo prodajali teh živali naprej. Kontakt : Paul D. Brock, Papillon, 40 Thorndike Road, Slough, SL2 1SR, United Kingdom . Še en kontakt : "Amateur Entomologists´ Society", PO Box 8774 London, SW7 5ZG, United Kingdom .
Trenutno je na seznamu vrst, ki jih gojijo člani, že 258 vrst paličnjakov in živih listov, gre za svetovno slavno listo PSG - številk. Za seznam glej :
http://www.phasmatodea.de/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=233
http://www.stickinsect.org.uk/
http://www.wandelendetakken.nl/

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik





3 mesečni mladič

nimfa L1 samoyedka

samička samoyedka