Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Britanski gojitelj zdrstil rilčaste činklje
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Britanski gojitelj je objavil prve verodostojne fotografije in prvi dokumentiral drst rilčastih činkelj (Chromobotia macracanthus ) v ujetnišvu.

Colin Dunlop iz Carluke, Škotska, je v soboto sporočil, da je njegova skupina rilčastih činkelj izlegla več tisoč iker v njegovem drstnem akvariju.

Dunlop je povedal da so njegove rilčaste činklje stare okrog štiri do pet let in merijo med 14 in 20 centimetri. Opazil je, da so se začele v srednjem delu akvarija čudno obnašati.
Največja samica dolga 20 cm je krožila po akvariju, sledili pa so ji trije samci, za kar Dunlop verjame, da gre za predparitveno obnašanje oz. dvorjenje. Po omenjenem dogodku je ribe prestavil iz svojega 1100 litrskega akvarija, v manjši 180 litrski drstni akvarij dimenzij 90x45x45 cm.


Samci so se pogosto zadrževali pri analni odprtini samice in ji energično sledili okrog po akvariju. Sicer so se obnašale običajno družabno ampak to obnašanje je bilo za razliko drugačno. Včasih so vsi štirje za trenutek obstali takoj po združitvi. Potem so postali spet popolnoma normalno aktivni in neboječi.

Drstni akvarij

Akvarij ima na dnu plastično rešeto, da se ikre lahko v režah skrijejo pred požrešnimi starši, prav tako ima tudi kar nekaj plastičnih cevi položenih po tleh, da se ribe lahko vanje tudi skrijejo.

Akvarijska voda ima pH okrog 4,5.


Dunlop je povedal, da je pri zadnjem preverjanju drsti v akvariju videl repe rib, ki gledajo iz cevi in migljajo sem ter tja. Kasneje je opazil tudi več tisoč iker v vodi.
Ko jih je zagledal je od veselja skočil v zrak. Ni jih povsem pričakoval. Bil je zelo razburjen in vznemirjen.


Ikre je opazil, približno eno uro potem, ko se prižge luč v akvariju. Potem je imel 12 urno fotoperiodo brez zunanje svetlobe.
Na nesrečo je veliko iker začelo kazati znake, da niso oplojene. Kakorkoli, nekaj jih je postalo rumenkastih in to mu je vlilo upanje, da bodo oplojene.

Nizek pH in nizka temperatura

Eden od možnih vzrokov drsti rilčastih činkelj bi lahko bil tudi nizek pH v kakršnem so bile ribe gojene. Matični akvarij, kjer so bile ribe zadnji dve leti je napolnjen z zelo mehko in kislo vodo. PH se normalno giblje okrog 4,5 in vse do 5,5 ob menjavi vode. Kasneje tudi kaj hitro pade nazaj na 4,5. Nova postavitev akvarija je imela pH 7,2 s čisto običajno vodo iz pipe, ki je poprej stala ca 24 ur. »Kasneje sem pH samo še znižal na 4,5. Testiral sem tudi pH po drsti, ko je padel celo na 4,1. Skupna trdota - Gh pa je bila okrog 3. Nazadnje ko sem meril vodovodno vodo so bili nitrati okrog 10 ppm. Mislim, da je tudi to lahko dober vzpodbujevalec, kot tudi mislim, da je velik in visok akvarij z veliko velikih rib«.

Tudi temperatura vode je bila kontrolirana. Ko so bile ribe prestavljene v drstni akvarij je bila temp. 20 stopinj C, ko so bile vidne ikre pa je voda imela že 25 stopinj C. Voda v matičnem akvariju pa je imela 27 ali 28 stopinj.


Neoplojene ikre

Na žalost pa se je kaj hitro ugotovilo, da ikre postajajo bele, kar je indikator, da niso oplojene. Manjše število od več tisoč iker je sicer ostalo jantarne barve in upal sem, da bodo oplojene.


Dunlop je povedal, da je lahko za neoploditev krivo ravno premeščanje iz matičnega v drstni akvarij. »Mogoče sem jih preveč vznemiril z izlovom, samica pa je položila ikre brez da bi jih samec oplodil«.


Možna je tudi teorija gojitelja Kamphol-a Udomritthiruj-a iz Tajske, ki jih je razmnožil
nekaj dni zatem.


Moj matični akvarij ni direktno osvetljen, zato je mogoče, da v preteklosti v njem nisem opazil iker, poleg tega je v njem veliko drugih rib.

Če ima Kamphol prav, potem vzpodbude ne smem povzročiti jaz z raznimi dejanji. Vse kar bom storil bo to, da bom očistil gobasti filter v akvariju. Več tednov kasneje pa ne bom napravil ničesar ampak bom vse skupaj pustil pri miru dokler ne pride spet do paritvenega procesa.
To je seveda vzpodbuda zame, da ponovno opazujem njihovo obnašanje.


Prejšnji primeri drsti

V kratkem času si je veliko gojiteljev rib lastilo sposobnost razmnoževanja rilčaste činklje, le nekaj pa jih je sposobnih dokazati njihovo drst.


Britanski gojitelj, Granville Hammond, je trdil da je drstil rilčaste činklje v letu 1996 toda tega ni evidentiral in s tem dejanske drsti tudi ni dokazal.


Primerki, ki so bili drsteni na ribjih farmah so bili vzpodbujeni z dodajanjem in pomočjo hormonov, ki so vzpodbudili drst. Farmske ribe v trgovinah prihajajo iz Azije in od gojiteljev iz Češke, toda od tam ni nobenih detaljnih reportaž kakšne metode uporabljajo.

SLIKE IN BESEDILO SO LAST Colin-a Dunlop-a

Za Akvazin prevedel in priredil:
Roman Gril - DISKUS RoManija (www.diskus.slohost.net)