Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Akvaristični članki in nasveti
Akvaristika je zanimiv hobi - in hkrati tudi poučen. Mnogi pisci teh prispevkov imajo dolgoletne izkušnje z akvaristiko - nekateri tudi profesionalno. Tako lahko tu najdete prispevke, ki zadovoljijo širok krog obiskovalcev, od začetnikov, do resnih gojiteljev.

Najnovejše ...

Britanski gojitelj zdrstil rilčaste činklje Oblika primerna za tiskanje 
Britanski gojitelj je objavil prve verodostojne fotografije in prvi dokumentiral drst rilčastih činkelj (Chromobotia macracanthus ) v ujetnišvu.
(več...
Aquascaping z Riccio Oblika primerna za tiskanje 
Ste se kdaj spraševali, kako nekaterim uspe spraviti Riccio fluitans na dno akvarija, kjer tako lepo raste in je polna majhnih mehurčkov kisika?
(več...
Česen Oblika primerna za tiskanje 
Česen je trajna zelnata rastlina, ki zraste do 1m visoko in spada v družino lilijevk (Liliaceae). V zemlji ima čebulo, ki jo sestavlja do 30 manjših mesnatih in upognjenih krhljev – čebulic, obdanih z luskasto tanko ovojnico.
(več...
Oglejte si še ostale prispevke » 

Morska akvaristika

Morska akvaristika je posebnost - zaradi prelepih rib in zahtevnosti.

Najnovejše ...

Spreminjanje spola pri ribah Oblika primerna za tiskanje 
Spreminjanje spola ni nič nenavadnega med ribami, ki živijo na koralnem grebenu. Spreminjanje le tega pa je odvisno od tega, kdo dela družbo ribam, ki spremenijo spol.. To trditev so podali avstralski in ameriški znanstveniki.
(več...
Morski zmajčki, Mandarinke Oblika primerna za tiskanje 
Lepo prosim vse akvariste, tudi "neslane", da si preberejo članek, saj gre za aktualno in res zelo pomembno problematiko. V glavni vlogi nastopa akvaristično in potapljaško legendarna riba modra mandarinka, ki je po mnenju mnogih poleg klovnskih ribic (Nemo) zapeljala največ morskih akvaristov v hobi.
(več...
Iz oceana v akvarij - TRGOVINA Oblika primerna za tiskanje 
Na AKVAzinu je bila v zadnjih 2 mesecih objavljena vrsta novic s področja trgovine z morskimi organizmi. Ker gre za zelo pomembno in aktualno problematiko informiranja, izobraževanja, osveščanja akvaristov in širše javnosti, se mi zdi smiselno te posamezne prispevke združiti v celoto in s časom nadgrajevati in dodajati nove podatke in spoznanja.
(več...
Oglejte si še ostale prispevke » 

Akvarist meseca
Z željo popularizacije akvaristike in vzpodbujanja akvaristov k opisu svojih akvarijev smo odprli rubriko "Akvarist meseca", kjer se predstavijo oz. so opisani akvaristi in njihovi akvariji.

Najnovejše ...

Akvarist meseca JUNIJA 2007 Oblika primerna za tiskanje 
Sem Vito Kukovec, iz Ljubljane. V preteklosti sem gojil že marsikatero ribo in nekatere celo razmnožil. Sedaj pa sem »padel« v območje, katero je nekako najbolj raznovrstno - Amazonka. Upam, da še nekaj časa ostanem na tem področju.
(več...
Akvaristka meseca aprila 2007 Oblika primerna za tiskanje 
Ana Dragičević iz Ljubljane tokrat predstavlja svoj akvarij z južnoameriškimi ostrižniki zelenimi akarami - " terorčki" (Aequidens rivulatus). Poslala je tudi filmček ...
(več...
Akvaristka meseca marca 2007 Oblika primerna za tiskanje 
Sem Mojca Hleb, stara sem 29 let, sem iz Zg.Kungote pri Mariboru in sem navdušena akvaristka. No začelo se je že, ko sem bila stara okrog 5 let ...
(več...
Oglejte si še ostale prispevke » 

Ribniki in domači bajerji
Ribniki popestrijo izgled posestva, hkrati pa ustvarijo pravi mali ekosistem na domačem vrtu. Ne bodite presenečeni, če boste v njih ali okolici zasledili tudi kače, žabe, ... V teh sestavkih boste našli koristne nasvete za postavitev, vzdrževanje in urejanje domačih ribnikov ter opise dogajanja v njih.

Najnovejše ...

Naravni rezervati ob obali Oblika primerna za tiskanje 
Kolegica iz exotic-animals foruma iz Izole Ester Gjorek je objavila nekja lepih posnetkov Naravnega spomenika v Fiesi (2 jeterca) in naravnega rezervata Stjuža v Strunjanu. Tudi naša moderatorka Romina pripravlja članek o fieškem jezercu, tekst zato sledi kasneje.
(več...
OGROŽENA EVROPSKA SENČICA Oblika primerna za tiskanje 
Evropska velika senčica ali evropska umbra, Umbra krameri je majhna sorodnica naše ščuke in je bila najdena v Sloveniji prvič leta 1980 v porečju Mure. V Evropi je na Rdečem seznamu ogroženih vrst, proti koncu 20. stoletja so bile populacije na naravnih nahajališčih v podonavskem porečju v upadanju . Zadnja leta jo marsikje ponovno naseljujejo v habitate, kjer je že izumrla (Avstrija, Slovaška) , tak primer npr. je bil predlani spomladi v Avstriji (2004).
(več...
Naša hladnovodna činklja Oblika primerna za tiskanje 
V redu krapovcev, ki je med najštevilčnejšimi ribami kostnicami, najdemo poleg pravih krapovcev (Cyprinidae) še eno ne prav majhno družino činkelj (Cobitidae), ki šteje preko 200 znanih vrst. Činklje so sladkovodne talne ribe, med njimi je mnogo reofilnih vrst, naseljujejo samo vode Azije in Evrope. Poleg drevesne zelene rege (Hyla arborea) je bila pri nas činklja (Misgurnus fossilis) najbolj znana napovedovalka slabega vremena.
(več...
Oglejte si še ostale prispevke » 

Nasveti lastnikom plazilcev in dvoživk

Niso redki tisti, ki se navdušujejo nad kuščarji! Pogled nanje pa je za nekatere tudi neprijeten, čeprav mnogokrat neupravičeno. Da boste izvedeli več o teh zanimivih živalih, si preberite naslednje prispevke.

Najnovejše ...

Sekulja Oblika primerna za tiskanje 
Najpogostejša žaba, ki jo srečamo v naših krajih, je sekulja. Več informacij o njej pa je zbral Primož.
(več...
Navadni pupek Oblika primerna za tiskanje 
Navadni pupek je zanimiva dvoživka, ki jo najdemo v naših stoječih vodah. Zadovolji se že z manjšo mlako, ki ne presahne. Paritveni obred navadnega pupka, pa je prava mala posebnost.
(več...

Žuželke in pajki
Žuželke in pajki so strast prenekaterih Slovencev. Njihove posebne zahteve, nasvete za gojenje in druge informacije boste našli v teh prispevkih.

Najnovejše ...

Rojstvo kačjega pastirja Oblika primerna za tiskanje 
Ker je med malimi ali enakokrilimi kačjimi pastirji (Zygoptera) travniški škratec (Coenagrion puella) zelo pogost obiskovalec okrasnega vrtnega ribnika, se nam kaj hitro ponudi priložnost spremljati njegovo »rojstvo«. Ko pride pravi čas, ličinka zleze iz vode in iz nje se oblikuje krilati lepotec. In takole je nastalo nekaj fotografij njegovega nadvodnega življenja.
(več...
Nove vrste kobilic v Sloveniji Oblika primerna za tiskanje 
Zadnih nekaj let smo v Sloveniji odkrili nove vrste kobilic, ki so bile bodisi zaradi premajhnega zanimanja v preteklosti spregledane ali pa so se na novo naselile v Sloveniji v zadnjem času. Foto: Blaž Šegula
(več...
O murnih, čričkih in stričkih Oblika primerna za tiskanje 
Avtorja skupnega članka želiva predstaviti v javnosti premalo znane vrste murnov in čričkov , tako tiste iz narave , kot tiste, ki jih gojimo v teraristiki kot živo hrano za terarijske živali in večje vrste rib . Blaž Šegula in Bojan Dolenc .
(več...
Oglejte si še ostale prispevke » 

Okoljski in okoljevarstveni članki

Dolgo je veljalo, da lahko okolje tolerira človekove dejavnosti in se obnavlja kot neizčrpen vir. Zadnja desetletja pa človeštvo čedalje bolj ugotavlja, da temu ni tako in da smo mi sami najbolj odgovorni, da okolje zapustimo našim zanamcem tako, kot smo ga dobili ali celo v boljšem stanju.

Upamo, da vas bodo naslednji članki vzpodbudili k ozaveščenem razmišljanju o okolju in naravi nasploh.

Najnovejše ...

Duh je ušel iz steklenice Oblika primerna za tiskanje 
Neavtohtone vrste izpuščene v naravo lahko povzročijo pravo razdejanje med avtohtonimi vrstami. Poleg želve rdečevratke in še nekaterih tokrat predstavljamo ameriškega signalnega raka.
(več...
Lovrenška jezera Oblika primerna za tiskanje 
S pohoda po Pohorju vam predstavljam nekaj utrinkov iz naravnega spomenika Lovrenška jezera, ki predstavlja poseben biotop nekaterih živalskih in rastlinskih vrst.
(več...
Majski izleti na mokrišča Oblika primerna za tiskanje 
Mesec maj je res najlepši za sprehode v naravo, vse cveti, cvrči, žvrgoli, se drsti ... kaj je lepšega kot to? In kljub vsemu imamo ponekod še vedno dokaj ohranjeno naravo, na katero smo lahko ponosni! Ste bili kje v naravi med prazniki ? Bil sem kar na 3 mokriščih...
(več...
Oglejte si še ostale prispevke » 

Članki in nasveti
Živaloljubci proti akvarijem Oblika primerna za tiskanje
Društvo za zaščito "zasužnjenih" živali CAPS napadlo angleške javne akvarije. Nasprotno pa svetovno znani morski biologi in akvaristi , zaposleni v teh akvarijih, ostro zavračajo take v glavnem "za lase" privlečene argumente.