Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Akvarist oktober 2006
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Sem Jernej Kajba, star 15 let. Z akvaristiko sem se prvič srečal, ko sem imel šest let, ko je moj ata iz kleti prinesel svoj 120 literski akvarij, ki je imel za tisti čas zelo drag zunanji filter in pa luč ...

... sero (staro okoli 3 leta od ateja). Akvarij so takrat naseljevale ribice iz Tukana, ki je bila edina trgovina z ribami in opremo v Mariboru.

V akvariju smo sprva gojili razne vrste živorodk in skalarke. Po enem letu so skalarke zamenjale neonke in cebrice, ki so prve ikernice, ki mi jih je uspelo razmnožiti. Seveda je večina takratnih mladic poginila, ker sem jih spustil v akvarij premajhne.

Nato so na vrsto prišle še žalovalke, katerim je plesen napadla ikre (na žalost skoraj vse).

Tako je moja akvaristična pot tekla do predlani, ko smo odkrili na internetu akvazin in ugotovili, da so nekatere kombinacije rib prav strahotne in da o pripravi vode ne govorimo. Tako smo se par mesecev samo izobraževali, nato pa krenili na delo. V akvarij smo poskusili naseliti vrste, ki jim voda in temperatura ustreza, na žalost nismo mogli ustreči vsem, saj mi nekatere ribe od 8 leta živijo (žalovalke). Za pripravo vode smo nabavili vse preparate in teste; poleg 12 literskega drstnega akvarija smo nabavili še enega 20 literskega. Potem smo junija prenavljali dnevno sobo in ugotovili, da ta ročno lepljen akvarij ne bo dolgo več zdržal in nabavili smo novega. Ker smo hoteli ostati pri isti litraži, smo kupili akvarij cayman 80 (1 električni vtič, timer, notranji filter BluPower05, grelecBluClima 100W, osvetlitev 2×18W T . Akvarij smo zagnali in ga ciklali okoli 14 dni. V njega sem naselil mečke, žalovalke (ki živijo že od mojega 8 leta), črne molije, rogatca in briljantne tetre. Pred enim tednom pa smo nabavili še en akvarij in sicer bratu, v katerega bo prišel parček siamskih bojnih ribic in sicer akvarij cayman 50, ki se cikla okoli en teden, v katerem so rastline Cryptocoryne balansae green, Lysmachia nummularia Aurera in pa nekaj rastlin iz mojega 120 literskega akvarija(mislim,da je raznolisti anubias (spodaj na sliki)).



Večina mojih ribjih prebivalcev na sliki.

Moja najstarejša prebivalka akvarija .


Moje briljantne tetre


In seveda moj akvarij kako zgleda zdaj!!

Napisal:
jerna