Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Majski izleti na mokrišča
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Lovrenška jezera
Mesec maj je res najlepši za sprehode v naravo, vse cveti, cvrči, žvrgoli, se drsti ... kaj je lepšega kot to? In kljub vsemu imamo ponekod še vedno dokaj ohranjeno naravo, na katero smo lahko ponosni! Ste bili kje v naravi med prazniki ? Bil sem kar na 3 mokriščih...

Majski izleti na cvetoča in pojoča mokrišča

Ste bili kje v naravi med prazniki ? Jaz sem bil kar na 3 mokriščih, med drugim sva šla "na mokri/suhi teren" s prvim adminom foruma Žigom Železnikom (moram se pohvaliti za to čast)! Zaradi sušnega vremena je bilo bolj malo vode, kjer je bila, pa je bilo bogato tako po količini kot kvaliteti! Poglavje zase so številne avtohtone močvirske in vodne rastline, nevretenčarji, ribe, dvoživke ipd..., ki jih akvaristi vse premalo poznamo in cenimo, o tem bi bilo koristno več napisati in spoznati akvariste s tem vidikom naše naravne dediščine. Naj poudarim, da nismo nič nosili domov (razen začetne kulture vodnih bolh in neke vrste samookov). Paziti je potrebno tudi, da se pohodi čim manj rastlin in živali! Nekje sem našel lužico, v kateri je zaradi suše mrgolelo raznih živali, upam, da bo kmalu dež, sicer bo poginilo na tisoče živali samo v eni lužici! Gre pa sicer za normalen pojav na naših presihajočih jezerih, kjer je ravno zaradi suše marsikje omogočeno uspevanje raznih občutjivh vrst živali, ki bi jih plenilske ličinke kačjih pastirjev in vodnih hroščev, vodne stenice, ribe, dvoživke in drugi plenilci kmalu iztrebili. Žal je bilo povsod vse preveč človeških odpadkov, z odsluženim gradbenim materialom zasutih koščkov dragocenih in na papirju zaščitenih mokrišč, raznih ostankov "civilizacije", hrupa, motoriziranih in s trnki oboroženih "ljubiteljev narave" ipd.... Klasika.

Mesec maj je res najlepši za sprehode v naravo, vse cveti, cvrči (murni), žvrgoli, se drsti ... kaj je lepšega kot to? In kljub vsemu imamo ponekod še vedno dokaj ohranjeno naravo, na katero smo lahko ponosni!


Topli izvir pod Šmarno goro ni več to, kar je včasih bilo ...

Žiga Železnik med kvalitativnim vzorčenjem potočka


Suša!


Posušeni paglavci krastače na skalah



Občudovala sva številne močvirske rastline, na sliki je poletni veliki zvonček, Leucojum aestivum L., raste na vlažnih travnikih in močvirjih po vsej Sloveniji.



Bal sem se, da se bo kolega vdrl v podzemno estavelo ali požiralnik med človeške ribice!


Posušene ribe ...



Analiza ulovljenih organizmov (ki smo jih potem vrnili v vodo) - za mlade akvariste!


Tako v vodi, kot v zraku je bilo polno žuželk enodnevnic - ličink in odraslih med rojenjem; v vodi tudi ličinke kačjih pastirjev, vodne bolhe, vodni oslički ipd...


Primanjkuje vode, vode ...


Poleg poletnega velikega zvončka sedaj cveti tudi kalužnica, Caltha palustris



Poletni veliki zvonček se loči od spomladanskega velikega zvončka, Leucojum vernum L. po tem, da ima po 3 - 6 cvetov na steblu, pomladanski pa ima steblo le 1 - 2 cvetno. Oba spadata v družino narcisovk, Amaryllidaceae.


Biološki test za vodo ...


Bilo je tudi veliko močvirskih ptic, od čopastih ponirkov, lisk, rac do celo labodov ...

Tekst in nekatere fotografije: Bojan Dolenc

Copyright

© Bojan Dolenc

_______________________________________