Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Malawi ustonoša
Protomelas sp. ´Steveni Taiwan´
Malawi ustonoša

Protomelas sp. ´Steveni Taiwan´
Družina: Cichlidae

Izjemno lepa vrsta, žal še neopisana. Tu bi rad navedel zanimivost, da to vrsto lahko zasledite pod zgornjm imenom ali pa kot Protomelas sp. "Fenestratus Taiwan", pač odvisno katerega avtorja boste brali (prvo ime uporablja Ad Konings, drugo pa Andreas Spreinat).

Kot že ime pove ga najdemo v točki Taiwan Reef severno od otoka Chizumulu, nahaja se tudi Mbamba Bay (otok Ngkuyo) in Higga Reef. Te točke se nahajajo v tanzanijsekm delu jezera Malawi. Na teh nahajališčih so velike skale, ki segajo 50m pod vodo, od globine 20m pod vodo skale niso obrasle z algami, tako, da najdemo vrsto Protomelas sp. Steveni Taiwan v globini 10-20m. Samci branijo svoj košček skalnega okolja pred vsiljivci. V naravi to predstavlja 3-4m življenjskega prostora. Samice se ponavadi zadržujejo v skupini ali pa so same, toda vedno pod okriljem dominantnega samca. Samec - na sliki je iz Taiwan reefa - je prav lepo obarvan, samica pa bolj skromnih barv odeta v sivo z rjavimi lisami.

V naravi se pretežno prehranjuje z algami in planktonom. V akvariju pa ga lahko hranimo s kosmiči, oceanskim planktonom in zmrznjeno hrano.

Ker je to riba jate, je priporočljivo v akvariju imeti skupinico rib in ustrezno velik akvarij s prostornino vsaj 400l. Ugodno se počuti v družbi s podobno mirnimi Haplochromisi. Kot dekoracija naj bo v akvariju veliko gladkega kamenja.

Opozorilo: Voda okoli naravnih nahajališč je zelo čista in ta vrsta potrebuje zelo čisto vodo. Če boste imeli srečo in to vrsto dobili, bo potrebno za njeno vitalnost in dolgo življenjsko dobo redno tedensko menjavanje vode (min.50%).

Velikost: srednje velika vrsta, od 12-15cm
Temperatura: 25.5-28°C
Voda: pH: 7.5-8.5; dGH: 12-13
Akvarij : minimalno 400l, raje več

Besedilo je prispeval Bojan Grošelj. Slika (c) Ad Konings.

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

(c) Ad Konings