Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Leopardja ustonoša
Nimbochromis venustus
Leopardja ustonoša

Nimbochromis venustus
Družina: Cichlidae

Vrsta, ki je zanimiva zaradi svoje velikosti in obarvanosti in sodi izključno v velike akvarije. Opisal jo je Boulenger leta 1908. Najdemo jo po celem jezeru Malawi, prav tako pa so jo našli tudi v sosednjem jezeru Malombe. Nahaja se v peščenem okolju, do globine 20m. Največje primerke so našli v jugovzhodnem delu jezera Malawi. Merili so 22.5cm. V akvariju vam bo samec zrastel približno do iste velikosti. Vrsta je poznana zaradi svojega vzorca obarvanosti, odtod tudi ime "Leopardja" ustonoša. Odrasel samec ima po čelu rumeno črto, spodnji del glave je turkizno moder, vrh hrbtne, analne in repne palvuti obroblja bela barva, po spodnjem delu trupa prevladuje tako pri samcu kot samici rumena barva in po telesu ima še temnorjav vzorec. Samica je podobna samcu, le da ni modro obarvana po spodnji polovici glave in je manjša.

V naravi se vrsta Nimbochromis venustus prehranjuje z ribicami in če teh ni tudi, v sili, z nevretenčarji. Ima posebno razvito tehniko lova: nepremično ždi in opazuje okoli sebe, mladice se ponavadi zagledajo v njen rumeno obarvan spodnji del, priplavajo bliže in ...

V akvariju ji je treba dati visoko proteinsko hrano, zmrznjene rakce, vendar morate biti pozorni,da se ne prenaje. Sam jo hranim bolj z rastlinsko hrano in je povsem zadovoljna.

No pri tej vrsti morate biti glede drsti zelo potrpežljivi, saj se dokaj pozno drsti. Za drstitev si parček izbere primerno mesto - pri meni kar sredi akvarija. Drst traja približno pol dneva. Samica Nimbochromis venustus je skrbna mati, saj pri meni ni nikoli pojedla oz. izvrgla iker. Po treh tednih vas bo presenetilo približno 40 mladičkov, lahko tudi več.

Sam jih imam skupaj z M'bunami in ker so bili istočasno dani v akvarij, kakšnih nesoglasij ni bilo. Toda, ker sem imel dva samca, je, potem ko sta odrasla, vedno bil dvoboj, če ne prej pa v času drsti. Samice se drstijo samo z vodilnim samcem. In bolj ko sta samca rastla huje je bilo. No na koncu sem par prodal in sedaj je zopet mir. Če potegnem neko formulo iz mojih opažanj bi predlagal samca in vsaj 3 oz. več samicami. Idealna družba zanj so tako večje M'bune kot tudi Haplochromisi.

V akvariju priporočam kremenčev pesek in bolj malo kot veliko skal.

Velikost: 21cm
Temperatura: 25,5-28°C
Voda: pH 7.5-8.5; dGH 12-13
Akvarij: minimalno 400l oz. več

Besedilo je pripravil Bojan Grošelj. Slika (c) Ad Konings.

Oblika primerna za tiskanje Natisni