Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
ploščati ostrižnik
Mesonauta festivus
ploščati ostrižnik

Mesonauta festivus
Družina: Cichlidae - Cihlostomatinae

Ploščati ostrižnik, Mesonauta festivus, je redek gost v naših akvarijih, ni dosegel take popularnosti, kot sorodne vrste »sploščenih ostrižnikov« listarke (skalarke), diskusi in uaruji. Razlogov za to je več, ta vrsta je izjemno občutljiva na kvaliteto vode in ne prenese nitratov; potrebuje posebno prehrano, ki mora obvezno vključevati »živo hrano« in rastlinski delež. Je zelo plašna vrsta ostrižnika, bolje se počuti v jati (z izjemo razmnoževanja) in ker je to dokaj velika riba, potrebuje tudi ustrezno velik akvarij. Večina teh rib prihaja »na tržišče« iz floridskih farm in so menda dokaj genetsko izrojene zaradi parjenja v sorodstvu. V naravi ulovljene ploščate ostrižnike je težko dobiti, pa še poceni niso. Prijelo se jih je tudi nezasluženo ime »diskusi revežev«. Našteli smo le nekaj razlogov, zakaj to sicer resnično lepo in elegantno ribo tako redko srečamo pri naših akvaristih.

Sistematika: Animalia - Chordata - Vertebrata - Osteichthyes - Actinopterygii - Neopterygii - Teleostei – Acanthopterygii - Perciformes - Labroidei - Cichlidae - Cihlostomatinae - Heroini - Mesonauta Günther, 1862 – festivus Heckel 1840

Sinonimi : Cichlasoma festivum, Acara festiva, Heros festivus …

Etimologija : mesos (gr.) = vmes, na sredi; nauta = plavalec, jadralec; festivus = ljubek.

Tuja imena : Flag cichlid, Festivum, Barred cichlid, Flaggenbuntbarsch…

Domovina : Bolivija, Brazilija, Paragvaj, Peru, zahodna Gvajana ; porečje rek Paraná, Rio Paragvaj, Amazonka, Guaporé, Madre de Dios, Mamoré, Jamari in Tapajós.Vrsto M. festivus so leta1991 razdelili v 5 različnih vrst ; M. festivus živi samo v pritokih, ki se izlivajo v Amazonko v Boliviji in Paragvaju ; M. acora v rekah Tocantins in Xingu; M. egregius v reki Orinoko v Kolumbiji; M. insignis v zgornjem Rio Negro in Orinoko, v področju slavnega kanala Casiquiare; M. mirificus v perujski Amazonki.

Biotop/habitat : ob zaraščeni rečni obali s počasnim tokom ali stoječo vodo, kjer je veliko korenin in potopljenih dreves in rastlinja; habitat si deli z sorodnimi listarkami (skalarkami) in diskusi.

Spol : kot pri diskusih ali listarkah se ne loči (razen po genitalni papili ob polaganju iker). Vseeno je samička pogosto manjša, samček pa ima za malenkost bolj podaljšane plavuti.

Velikost : 15 (akvarij) – 20 cm (narava)

Obnašanje : plašna riba, če se splaši, lahko skače iz vode.

Zadrževanje : dno, sredina

Ureditev akvarija : za par ploščatih ostrižnikov mora biti akvarij dolg min.100 cm (180 l) in visok vsaj 55 cm. Za jato teh rib najmanj 150 – 200 cm dolg. Močen filter, šibka svetloba, temna podlaga, korenine, plavajoče rastline (Pistia stratiotes, Ceratopteris thalictroides, Limnobium laevigatum, Phyllanthus fluitans, Salvinia auriculata, Salvinia molesta, Mayaca fluvialitis, Utricularia gibba); močvirske (Echinodorus macrophyllus, E. paniculatus, Spathyphyllum sp.) in podvodne rastline (Ludwigia helminthorrhiza, Cabomba furcata, Heteranthera zosterifolia, Hydrocotyle leucocephala, Hydrocleys nymphoides, Echinodorus tenellus …). Kompatibilne vrste rib : listarka Pterophyllum scalare, listarica Monocirrhus polyacanthus, Hyphessobrycon erythrostigma, Carnegiella strigata, Anostomus ternetzi, A. anostomus , Eigenmannia lineata , Dianema urostriata , Otocinclus affinis, Ancistrus sp.

Temperatura : 23 – 28°C

Voda : pH 5,5 -7,5; dGH 2- 5°, dKH 0-1°, el. prevodnost = 20-100 microsiemensov; NO3 pod 10 mg/l. Redna tedenska menjava vode !

Hrana : vsejed ; živa hrana (zooplankton, zoobentos, majhne ribe), rastlinska hrana; suha in zmrznjena hrana .

Razmnoževanje : težavno, neradi ustvarijo usklajen par v ujetništvu. Spolno dozorijo pri letu starosti pri 10 cm dolžine. Ikre (do 500) odlagajo na navpično površino (list ali korenina ali ploščat kamen), po 2dneh izvaljene mladičke starša selita naokoli še 5 dni, dokler niso prosto plavajoči. Poznamo te izjemne družinske prizore (»Cichlid power«).

Življenska doba : 10 – 12 let

Stopnja zahtevnosti : vrsta je primerna le za vrhunsko izkušene akvariste in jo ponekod smatrajo kot vrsto samo za javne akvarije (splošno neprimerna vrsta za gojenje v akvariju).

Posebnosti : ta vrsta ostrižnika je podvržena podobnim boleznim kot diskusi : škržnim sesačem in glistam, črevesnim in kožnim bičkarjem, bakterijskim infekcijam (posebej so občutljive na ribjo tuberkulozo).

Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni