Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Pisani prelestnik
Aphyosemion australe
Pisani prelestnik

Aphyosemion australe
Družina: Cyprinodontidae

Pisani prelestnik je miroljubna vrsta kilijev, ki jo imamo lahko (pogojno) tudi v manjših skupinskih akvarijih z neagresivnimi "sostanovalci". Potrebujejo temnejši akvarij z mehko in rahlo kislo vodo ter mnogo rastlinja. Za zatemnitev lahko uporabimo plavajoče rastline. Za razliko od ostalih kili ribic ima A. australe relativno dolgo življensko dobo okoli dveh do celo treh let.

Samčki so mnogo barvitejši od samičk in se v akvariju radi postavljajo in šopirijo med seboj. Samičke so svetlejše in imajo zaokroženo repno plavut.
Razmnoževanje je možno v mehki (5°dH) in rahlo kisli (6.5pH) vodi. Kot drstno podlago uporabimo Javanski mah ali podobno drobnolistno rastlino. Najboljše rezultate dosežemo pri drsti ene samičke in enega samca. Samičko je dobro pred drstjo ločiti in jo izdatno hraniti z živo hrano. Samička odloži naenkrat eno do dve lepljivi ikri. Drst lahko s presledki traja tudi več ur. Par lahko pustimo v drstnem akvariju več dni, vendar moramo med tem časom poskrbeti za izdatno hrano (enhitreje, komarjeve ličinke) in seveda vsak dan pobrati ikre z mahu - to storimo nekaj ur po drsti, saj ikre otrdijo šele po parih urah.
Ikre so majhne in skoraj neopazne, a zelo trde. Tako zbrane ikre prestavimo v posebno posodo z vodo iz akvarija, lahko pa jih postavimo tudi na zelo vlažno šoto v zaprti posodi. Ikre se razvijajo okoli 14 dni. Na dan dobro hranjena samička odloži nekako 20 iker.  
Mladice takoj po izvalitvi jedo mlado artemijo.

Velikost: 6cm
Temperatura: 21-25°C
Voda: 6.5-7pH, 5-10dH
Akvarij: 50l
Zadrževanje: povsod
Opomba: na sliki je samec akvarijske oblike, ki se je leta 1953 pojavila pri gojitelju Hjerresenu. Zato se včasih pojavlja pod imenom A. australe var. hjerresenii,  bolj običajno pa ga imenujejo kar zlati ali oranžni A. australe.
Kratica, ki se uporablja med gojitelji kilijev je: AUS

 

Oblika primerna za tiskanje Natisni