Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
floridski krapič
Jordanella floridae
floridski krapič

Jordanella floridae
Družina: Cyprinodontidae

Floridski krapič, Jordanella floridae
Sinonimi : Cyprinodon floridae
Opis : Je čokata riba s kompaktnim telesom. Hrbet je rjave do olivne barve, bočna stran pa je sivo rjava s podtonom zelene barve, na njej pa so vidne številne vzdolžne črte rdečih pikic. Na sredini bočne strani je temna pega. Analna in hrbtna plavut sta rdečkasti, medtem ko so ostale plavuti brezbarvne.
Življenjski prostor : Najdemo ga v severni Ameriki, kjer naseljuje stoječe ali počasi tekoče vode (kot so močvirja, ribniki, počasi tekoče reke in jezera) vse od Yukatanskega polotoka (Mehika) do Floride.
Spol: Samci so živo obarvani, medtem ko so samice medle rjave barve. Samice so krepkejših teles in nimajo podaljšanih plavuti.
Obnašanje: Ta vrsta je idealna za druženje z bolj mirnimi ribami. Je živahna in miroljubna vrsta, je pa bojevita do lastne vrste. Varuje svoj zarod.
Združljivost : Živorodke, oklepni somiči, somi oklepničarji (Loricaridae ), drsteči zobati
krapovci.
Ureditev : akvarij naj bo gosteje zaraščen z rastlinami, ki prenesejo hladnejšo vodo. Na voljo naj ima prostor za plavanje. Zagotovimo mu tudi temno podlago.
Hrana: Kosmičasta hrana; živa hrana - ličinke žuželk, žuželke, rakci, črvi; špinača, alge. Rastlinska hrana je nujni del njihove prehrane !
Razmnoževanje : Drst je enostavna Par prestavimo v drstni akvarij, kjer naj ima na razpolago finolistnate rastline in skrivališča za samico. Samica vsak dan odloži ikre v prej pripravljeno jamico ali na rastline. Parjenje poteka nekaj dni, medtem lahko samica odloži do 80 iker. Po drstitvi samico odstranimo, saj ikre čuva samec. Ikre se izvalijo v 6-9 dneh. Mladice hranimo s parameciji in infuzoriji.

Velikost : Do 6 centimetrov
Temperatura : 19-22°C
Voda : pH 6.7-8.2, 6-20 dH
Akvarij : Zadostuje že 40 l akvarij
Zadrževanje : Pri dnu, v sredini

Gašper Strugar
prva in druga slika: http://www.nativefish.org/Gallery/Jordanella-floridae-1.jpg,
http://www.nativefish.org/Gallery/Jordanella-floridae-2.jpg
tretja slika: http://www.akvarium.cz/1899/images/foto/zari2004.jpg

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik