Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
ščukec
Aplocheilus werneri
ščukec

Aplocheilus werneri
Družina: Aplocheilidae

Aplocheilus werneri - Meinken, 1966

Sistematika :Chordata - Gnathostoma- Osteichthyes - Actinopterygii - Teleostei - Cyprinodontiformes - Aplocheiloidei - Aplocheilidae- Aplocheilinae - Aplocheilus - werneri

Sinonimi : Aplocheilus dayi werneri (najprej je bila sistematizirana kot podvrsta vrste Aplocheilus dayi, kasneje pa je spoznana za samostojno vrsto)

Tuja imena: Iri handeya, Werner"s kilifish

Domovina: endemična vrsta iz Sri Lanke (Cejlon) - porečje Kalu in Nilvala - v akvaristiki je znana lokalna varianta Kottawa Forest

Biotop:mali, z rastlinami zasenčeni, počasno tekoči potoki

Spol: za razliko od mnogih ostalih kilijev pri njih ni zelo izrazita spolna razlika, predvsem so samci nekoliko lepše obarvani ter imajo bolj zašiljene in podaljšane neparne plavuti

Obnašanje: izrazito površinske ribe - po nekaterih podatkih miroljubne, po nekaterih manj. Samci so lahko "našpičeni" drug proti drugemu, vendar v spopadih ne prihaja do resnih poškodb.

Akvarij: primerni so nižji akvariji z zasenčeno svetlobo (plavajoče rastline) in večjo vodno površino. Kljub temu, da za parametre vode niso preveč občutljive, so bodo najbolje počutile v bolj mehki in rahlo kisli vodi, s temperaturami okoli 25C. Akvarij mora biti dobro pokrit saj izvrstno skačejo.

Hrana: žive ličinke žuželk, posušene ali liofilizirane ličinke žuželk, luskasta hrana za ribe (jedo več ali manj vse kar pade na vodno površino)

Razmnoževanje: kot mnogo nesezonskih kilijev niso težavni za razmnoževanje. Drstijo se lahko v manjšem akvariju, z mehko vodo, temp. 25 C, v katerega damo javanski mah ali posebej za drst pripravljeni plavajoči "cofo" iz volne. Najbolje je drstiti trio (samec in dve samici). Ikre se na podlago prilepijo z lepljivo nitko in so precej velike (cca 1,5mm). Za uspešen nadzor nad razvojem iker, je le te najbolje pobrati (ikre so trde in jih lahko pobiramo s prsti) iz drstne podlage in jih premestiti v manjšo posodo s par cm. vode. Seveda pa jih lahko pustimo tudi na drstni podlagi v drstnem akvariju, vendar moramo obvezno odstraniti starše.
Inkubacija iker traja od 12 - 14 dni. Mladice takoj jedo sveže izvaljene navplije artemij.

Zahtevnost: srednje

Velikost: okoli 7cm

Temperatura: 22-25 C

Voda: pH=6,5 - 7,5; 8 dGH

Akvarij: 80 L

Zadrževanje: površina

Besedilo : Žiga Železnik

Slika :

http://epiplatys.de/images/ApldayiwerneriKottawaForrestW.jpg

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik