Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Gardnerijev prelestnik
Fundulopanchax gardneri
Gardnerijev prelestnik

Fundulopanchax gardneri
Družina: Cyprinodontidae

Fundulopanchax gardneri (v starejši literaturi in predvsem v Evropi je znan kot Aphyosemion gardneri), je v akvaristiki eden najbolj razširjenih kilijev. Zaradi njegovih lepih barv in relativno nezahtevnega gojenja ter razmnoževanja, je primeren tudi za akvariste, ki se šele spoznavajo s kili ribicami.
Naseljuje majhne vodne kotanje in jezerca v savanskem predelu zahodne Afrike – Kamerun, Nigerija. Zaradi med seboj ločenih voda v katerih prebiva, se je razvilo veliko mnogo lokalnih  variant ribic, ki se med sabo ločujejo tako po barvi in včasih tudi po načinu razmnoževanja.
Vsi spadajo med nesezonske kilije, kar pomeni, da njihove ikre ne potrebujejo »sušnega obdobja« in jih lahko do izvalitve mladic, pustimo v vodi. Večina se jih drsti na tleh ali na vodnih rastlinah (npr. javanski mah) v bližini tal. Nekatere variante pa si tudi izberejo rastline v višjih predelih akvarija. Inkubacijska doba iker traja med 14. dnevi in celo mesecem dni. Mladice po izvalitvi takoj splavajo in se pričnejo hraniti z majhnimi organizmi (navpliji artemije ali ciklopi). Njihova rast je dokaj hitra. Življenjska doba je okoli dve leti.

Tako kot med ostalimi kiliji je tudi pri njih opaziti izrazito razliko med spoloma (spolni dimorfizem) – samci so lepo pisani, samice pa so sive barve in na pogled kaj nezanimive.
Kljub temu, da se samci radi prepirajo med sabo, se le redkokdaj poškodujejo v svojih bojih; do ostalih rib so večinoma miroljubni - nekatere varijante popolnoma, nekatere pa so lahko tudi agresivne. Fundulopanchax gardneri Nsukka, ki je na sliki je naprimer zelo miroljuben.
Opozorilo! Posamezne variante so med sabo tako genetsko oddaljene, da jih ne smemo ploditi med sabo, saj so lahko njihovi mladiči neplodni.

Velikost: 6 do 7 cm
Temperatura: 22 do 28°C
Voda: 6.5-7.5 pH, 5-12dH
Zadrževanje: dno, sredina
Akvarij: 40l
Opomba: kratica, ki se uporablja med gojitelji kilijev je: GAR

 

Oblika primerna za tiskanje Natisni