Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
okrasni dnevni gekon
Phelsuma ornata
okrasni dnevni gekon

Phelsuma ornata
Družina: Gekkonidae - Gekkoninae


Okrasni dnevni gekon, Phelsuma ornata, GRAY, 1825

Sistematika : kraljestvo Animalia; deblo Chordata; poddeblo Vertebrata; razred Reptilia; red kuščarji - Squamata ; podred Sauria; družina Gekkonidae; poddružina Gekkoninae; rod Phelsuma.

Tuja imena : ornate day gecko; Ornament Taggecko, Bunter Taggecko

Sorodne vrste : Phelsuma inexpectata; Phelsuma madagascariensis madagascariensis; P. m. boehmei; P. m. kochi; P. standingi; P. laticauda; P. serraticauda; P. lineata bifasciata; P. quadriocellata; P. leiogaster; P. cepediana; P.guntheri, P. gimbeaui itd..

Domovina : otok Mauricius ; Terra typica Sebastobol.(otok v Indijskem oceanu blizu Madagaskarja) ; Round Island, Isle aux Aigrettes in Coin de Mire.

Biotop/habitat : otoški obalni ravninski tropski deževni pragozd in plantaže kokosa; zadržuje se na listih in vejah različnih dreves in grmov, tudi na palmah in agavah, kjer se rad sonči in počiva. V bližini naselij pogosto zaide na stene hiš. Na jugu si deli biotop z večjo vrsto Phelsuma gimbeaui, na severu pa z z plavorepim dnevnim gekonom vrste Phelsuma cepediana.

Velikost : do 12 cm (najmanjša vrsta mauricijskih dnevnih gekonov)

Spol : samci so lahko večji in lepše obarvani, imajo večje femoralne pore na zadnjih nogah, med paritveno sezono se razširijo na predanalno področje, kjer dobijo tudi analne žleze. Spolno zrela samička ima močne kalcijeve zaloge v endolimfatičnih žlezah za ušesom.

Vzdrževanje : hranimo in škropimo terarij po potrebi najmanj 2 x dnevno.

Temperatura : optimalna dnevna 26°C - 28°C; ponoči med 18°C - 22°C.

Vlažnost zraka : podnevi ~ 60% ; ponoči do 90% (preden se ugasnejo luči, terarij ovlažimo).

Obnašanje : dnevno aktivne živali, se oglašajo. So plašne in hitre živali. Samci so zelo teritorijalni; če sta v terarariju 2 samca, je podrejeni temno obarvan.

Ureditev : potrebujejo drevesno ureditev. Podlaga naj bo mešanica zemlje in šote, za ureditev uporabimo veje, korenine ali bambusove palice. Pri vrhu terarija lahko namestimo vodoravne police, ki služijo za gretje in sončenje. Potrebujejo močne žarnice, saj se le pri zadostni svetlobi lepo obarvajo. Poleg fluorescentnih cevi je koristno namestiti še HQL ali HQI žarnice, ki istočasno ogrevajo terarij. Od rastlin je primeren nezahteven sukulent "taščin jezik" (Sanseveria) ali majhne plame ipd.. Na stiku listov z deblom gekončki tudi odlagajo jajca.

Velikost terarija : min.90 x 40 x 80 cm (d. x g. x v.)

Hrana : je vsejeda žival; živalska komponenta : murni, črički, majhne vrste ščurkov, voščene vešče, ličinke hrošča mokarja, muhe, kobilice, pajki; rastlinska komponenta: nektar, cvetni prah, banane, jagode, breskve, hruške. Sadje zmešamo v kašo, ki jo posujemo s kalcijevimi pripravki in vitamini za plazilce (po navodilu), lahko dodamo tudi med ali malo sadnega jogurta.To kašo gekoni poližejo iz majhne skodelice. Imajo zelo veliko potrebo po kalciju, zato potrebujejo v hrani dnevni dodatek kalcijevega prahu (jajčna lupina, sipina kost).

Razmnoževanje : 2 tedna pred odlaganjem jajc samica preneha jesti; jajčeca ima lepljiva, nalepi jih na spodnjem delu listov ali v odprti del bambusa. Skupaj s podlago jih prenesemo v inkubator, 35 mm veliki mladički se izležejo po okoli 40 dneh pri temperaturi 28°- 30°C. Mladičke je potrebno hraniti prve dni v majhnih terarijih, da je živa hrana dovolj gosta. Hranimo jih s pravkar izleženimi črički ali murnčki, sadnimi mušicami ipd..Potrebno je redno dodajati vitamine in minerale in občasno sadno kašo. Spolno zrelost dosežejo po 1 letu v optimalnih razmerah.

Ogroženost : zaradi uničevanja naravnih habitatov je vrsta v naravi močno ogrožena. Je na CITES II seznamu; kupujemo samo v ujetništvu gojene živali s papirji.

Posebnosti : Rod Phelsuma je prvi opisal angleški zoolog John Edward Gray leta 1825 in ga poimenoval po nizozemskem zdravniku z imenom Murk van Phelsum. Rod vsebuje okoli 70 opisanih vrst in podvrst. Dnevni gekoni imajo okrogle zenice in prozorne očesne prevleke, ki jih lahko čistijo z jezikom; nimajo vek. Mnoge vrste imajo živo zelene, rdeče in modre barve, ki jim služijo kot naravna kamuflaža in v znotrajvrstnem komuniciranju. Okrasno dnevni gekon je v naravi ogrožen zaradi širjenja nasadov sladkornega trsa in zaradi mnogih sovražnikov, med njimi je do pol metra velika alohtona vrsta "krvosese agame" (Calotes versicolor), ki je bila vnešena na otoke iz Jave.Na otokih Mauricijusa živijo 4 vrste dnevnih gekonov: Phelsuma ornata, P. cepediana, P. guimbeaui in P. rosagularis.

Življenjska doba : do 10 let

Povprečna cena: 114,90 €

Literatura : HESELHAUS (1994): Taggeckos Phelsuma, Ulmer Verlag Stuttgart.

Henkel, F.-W. and W. Schmidt (1995) Amphibien und Reptilien Madagaskars, der Maskarenen, Seychellen und Komoren. Ulmer Stuttgart. ISBN 3-8001-7323-9

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik