Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Rajska ribica ali makropod
Macropodus opercularis
Rajska ribica ali makropod

Macropodus opercularis
Družina: Belontiidae - Makropodinae

Rajska ribica ali makropod - Macropodus opercularis (Linnaeus, 1758) je po zlati ribici druga tropska okrasna riba, ki je prišla v Evropo leta 1869, kjer jo je uspešno razmnožil znani akvarist Pierre Carbonnier iz Pariza. Doma je na daljnem vzhodu : Kitajska, od porečja Jangce do otoka Hainan, Tajvan, Vietnam, Koreja. Malaka in otoki Ryukyu , kjer naseljuje zaraščene stoječe vode s "črno zemljo", najpogosteje riževa polja.Kot alohtona vrsta je vnešena v Južni Španiji in na Floridi.
Rajska ribica je zelo lepa in nezahtevna vrsta, a žal napadalna in teritorialna, zato je primerna le za hladnovodne vrstne akvarije. Kot hladnovodno ribo jo trgovci vedno znova napačno prodajajo skupaj z zlato ribico, kar pa je nedopustna napaka, saj sta ti 2 vrsti nekompatibilni v akvariju! Znano je, da napada ribe "v oči", zato so kmalu druge dovolj velike ribe v akvariju enooke ali slepe, pajčolanke "oskubljene" brez plavuti, manjše ribe pa kar pospravijo . Rajska ribica je znana kot dober jedec vrtinčarjev (planarijev ali belih črvičkov) v akvariju, poročajo tudi, da se hrani včasih z algami.
Makropod je ena od najlažjih vrst rib za razplod, saj se podobno kot zebrasti ostrižnik drsti redno v vsakem akvariju, ne glede na pogoje.Med drstjo izjemno lepo obarvani samec (ime) naredi iz plavajočih rastlin gnezdo, pogosto pod velikim listom ; ko spustimo k njemu godno samičko, pride do tipičnega drstenja labirintovcev. Obrnjena samička spusti od 100 - 500 iker, ki jih samček skrbno neguje v gnezdu. Ličinke se izležejo čez 2 - 4 dni, so izjemno majhne in najprej jedo infuzorije, šele 4.dan po izplavanju sprejmejo sveže navplije solinskih rakcov ali samookov, a še boljši so kotačniki (Rotatoria). Mladički hitro rastejo in so za razliko od drugih vrst labirintovcev izjemno odporni .
Namesto zlatega koreslja, ki je riba izključno za vrtne ribnike - bi bila rajska ribica iz riževih pol bolj primerna za gojenje v stanovanju, celo okroglih posodah, saj diha delno atmosferski zrak, a iz nerazumljivih razlogov do tega nikoli ni prišlo . Poleti lahko makropode gojimo in drstimo tudi zunaj v vrtnem ribniku, kjer se na soncu običajno tudi lepše obarvajo. Med akvaristi po krivici neupoštevana in zanemarjena vrsta . Sorodna vrsta je manj pogost črni makropod , Macropodus concolor, Ahl, 1937; nekateri avtorji smatrajo, d a gre le za podvrsto makropoda , Macropodus opercularis concolor ? Poleg naravnega črnega neznanega porekla se občasno pojavaljajo albino in rdeče umetne pasme , s katerimi nas "osrečujejo" gojilnice daljnega vzhoda.

Velikost : 10 cm
Temperatura : 13 - 26°C
Voda : pH= 6,0 - 8,0 ; mehka do trda
Akvarij : min. 80cm, ~ 120l
Zadrževanje : sredina , vrh
Besedilo : Bojan Dolenc , AQUA VITA d.o.o.

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Lepota med drstjo .

Črni makropod

Parček med drstjo