Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Poljubček
Helostoma temminckii
Poljubček

Helostoma temminckii
Družina: Helostomatidae

Poljubček , Helostoma temminckii , Cuvier 1829 (Kissing gourami, Green kisser, Pink kisser, Küsennder gurami) ima ime po nizozemskem zdravniku Temmnincku ( glej nit Zgodovina akvaristike v Diskusijah). Divji poljubčki so zelene ali rjave barve, umetna ksantorična ali bela oblika izhaja iz ribjih farm. To ribo zaradi velikosti množično gojijo na farmah za prehrano.
Sinonimi : Helostoma temminckii, Cuvier & Valenciennes, 1831,
Helostoma tambakkan, Bleeker, 1845,
Helostoma oligacanthum, Bleeker, 1845,
Helostoma servus, Kaup, 1863,
Helostoma temmincki, Bleeker, 1865.
ksantorične oblike: : Helostoma rudolfi, Bellanca, 1968, Helostoma xanthoristi, Pinter, 1968.

Biotop : stoječe, močno zaraščene, pogosto blatne sladke in brakične vode vzhodne Azije; močvirja, tudi jezera, počasi tekoči potočki, rečna ustja, lagune in mangrove.
Domovina: Tajska, Malezija, Kambodža,Indonezija : Java, Sumatra, Borneo (vključno otoki Brunei in Sarawak).
Vnešen in umetno gojen : Sri Lanka, Filipini, Singapur, Kolumbija...
Ureditev : dovolj prostoren in močno zaraščen in dobro osvetljen akvarij. Plavajoče rastline. Bolje se počuti v jati , kot sostanovalci so primerne druge vrste labirintovcev, manjše vrste mrenic, razbor, činklje . Ne poje rastlin, če je pravilno hranjen .
Obnašanje : miroljubna vrsta , poljubljajo se kot del socialnega rituala za vzpostavitev hierarhije v jati in kot del uparevanja med drstjo. Z mesnatimi ustnicami sicer pobirajo plankton s površine vode in strgajo alge s površine in rastlin.
Hrana : drobna hrana v prahu, ki jo pobira na površini, lepljive tablete na steklu, alge, plankton, kuhana zelenjava , ličinke žuželk, rakci, kotačniki. V naravi se hrani s fitoplanktonom , algami, zoobentos-om , žuželkami na gladini vode in drugimi nevretenčarji.
Spol : samička je debelejša.
Drst : ne pazi na ikre, drsti se v odprti vodi , običajno pod velikim listom plavajoče rastline, plavajoče ikre se izležejo po dnevu, splavajo 2.- 3. dan . V naravi se ob začetku deževja pokrajina poplavi in veliko rastlinja začne razpadati. Velike jate poljubčkov splavajo med poplavljene rastline in se tu drstijo. Plavajoče ikre so zato skrite v rastlinju pred predatorji. Ko ličinke porabijo rumenjakov mešiček, se začnejo hraniti z infuzoriji, ki jih je veliko med gnjijočimi rastlinami. V akvariju jim damo zato poparjen list blitve ali kitajskega zelja, da pod njim odložijo ikre. Drstni akvarij naj ima mere min. 140x60x20 cm ; šotna voda naj bo topla in mehka ter rahlo kisla, to vzpodbudi drstno obnašanje , ki vključuje dolgotrajno poljubljanje. Med uspešno drstjo samička povrže do 1000 iker. Mladički hitro rastejo in potrebujejo res pogosto, vsakodnevno menjavo vode in ogromne količine planktona (evglene, parameciji, kotačniki, artemije). Nekateri gojitelji na farmah uporabljajo klasično metodo bananinih olupkov kar v gojitvenem akvariju ali bazenčku.
Kot sorodne vrste velikih guramijev iz družine Helostomatidae in Osphronemidae so poljubčki pomemben vir beljakovin za revna ljudstva daljnega vzhoda.

Velikost : 30 cm (v akvariju redko čez 20 cm)
Temperatura : 23 - 28°C
Voda : pH= 6,0 - 8,0; do 30°dGH
Akvarij : min.150 cm (300 l)
Zadrževanje: sredina, vrh

Besedilo : Bojan Dolenc, AQUA VITA d.o.o.
Foto : www.myfishtank.net/ freshwaterprofiles.php?profile=68

P.s. Vključi se v debate o temminckovih živalih v niti NASVET DNEVA - TU

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Divji zeleni poljubčki


www.akwafoto.pl