Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Čokoladni gurami
Sphaerichthys osphromenoides
Čokoladni gurami

Sphaerichthys osphromenoides
Družina: Belontiidae - Trichogastrinae

Čokoladni gurami , Sphaerichthys osphromenoides osphromenoides, Canestrini, 1860 , sodi med najzahtevnejše labirintovce, primeren je samo za izjemno izkušene akvariste. Gojitelji diskusov ga pogosto uporabijo kot "indikatorsko ribo", saj podobno kot kongoški rilčar že veliko prej pokaže na slabo kvaliteto vode, kot sami diskusi ali katerikoli test za vodo ! Izjemno je tudi občutljiv na ribje parazite, čim se poslabša kvaliteta vode, takoj zboli . Glavni krivec, da ta riba ni bolj pogosta v naših akvarijih, je zloglasna ribja tuberkuloza. Čokoladni gurami velja za eno od najbolj občutljivih vrst živali na to sodobno kugo akvaristike !
Rodovno latinsko ime izhaja iz latinske besede "sphaere" = okrogel, kroglast in grške besede "ichthys" = riba ( = kroglasta riba); vrstno ime "osphromenoides" se nanaša na ribo, ki je podobna orjaškemu guramiju (Osphronemus goramy), vendar je tu nekdo naredil napako (prav je Osphronemus in ne Osphromenus)!; pripona "- oides" pomeni "podobno kot" .
Biotop : zaraščena obrežja počasi tekočih črnih pragozdnih rek in potokov (imajo prozorno črno vodo, podobno kot v Južni Ameriki Rio Negro), pa tudi stoječe vode, polne listja in korenin.
Domovina : Malezija, zahodni Borneo, Sumatra .
Karantena in aklimatizacija : ta vrsta ne prenese najmanjše napake v tem postopku, uvozniki imajo za uspeh, če je mortaliteta zgolj 50 %!
Zelo počasi je treba ribe z delnimi menjavami vode navaditi na optimalno vrednost pod 3°dGH in pod pH= 5,5 ; temperatura mora biti okoli 29°C, večina rib v tem obdobju pogine zaradi nitrita =NO2; ta mora biti pod 0,0001 mg/l, višje vrednosti so hitro usodne. Prav tako ne prenese vrednosti NO3 več kot 5 mg/l, na višje vrednosti se mora aklimatizirati skozi obdobje nekaj tednov. Sprva tudi zavračajo hrano in jim je treba nujno nuditi živo hrano (mikročrvi, enhitreji, samooki, japonske vodne bolhe , artemije ipd.).
Ureditev : priporočljiv vrstni biotop akvarij; morda le jatica razborc, kačic trnook (Pangio kuhli ), godrnjavčkov ali badisov ; v t. i. skupinskih akvarijih poginejo , rečeno iz prakse, v nekaj dneh ; čim bolj prostoren, idealna bi bila jata 5 - 10 osebkov v najmanj 300 litrskem akvariju s črno, šotno podlago ; nujne mangrove korenine in "biolistje", javanski mah in veliko plavajočih rastlin. Voda kot za divje diskuse (ali še za stopnjo boljša), redna delna menjava vode in specialni filtri, vključno z biodenitratorjem. Dodatki vodi nujni (Mangrovan, Diskuston ipd.) .
Higiena : menjaj najmanj 40% vode tedensko; če pogoji niso ustrezni, čokoladni guramiji postanejo namesto čololadno rjavi sivo zeleni, plavuti stiskajo k telesu in so negibni in plašni pri dnu ali v kotu akvarija.
Hrana : zooplankton vseh vrst, rakci samooki, vodne bolhe, ličinke trzač , koreter in komarjev ; se težko navadijo na kvalitetno suho ali zmrznjeno hrano.
Spol : samček ima rumen rob na podrepni plavuti in bele pege na repu.
Razmnoževanje : izjemno težavno , zelo redko v ujetništvu, so ustonoše. Črna voda za drst mora biti posebej uležana, pH = 4,0 , karbonatna trdota nujno 0°dKH, el. prevodnost okoli 20 microsiemensov . Drstijo se na dnu akvarija, samček zbere ikre na kup, samička vzame od 20 - 80 oplojenih iker v usta in jih nosi 14 - 19 dni. Ko 5 mm velike mladičke spusti, takoj sprejmejo navplije artemije, a praksa kaže, da od tega mladice kmalu poginejo (premalo vitaminov, sol ?); zato je nujen sladkovoden plankton, ponovno se je izkazalo, da se skrivnost uspeha imenuje Rotatoria = kotačniki .
Na otoku Borneu obstaja podvrsta čokoladnega guramija ("Cherry Red Chocolate Gourami"), Sphaerichthys osphromenoides selatanensis (Vierke, 1979), ki je malo večja, zrastejo do 8 cm.
Sorodne vrste : S. acrostoma in Parasphaerihthys ocellatus.

Velikost : 5- 6 cm
Temperatura : 27°- 32°C
Voda: obvezno mehka in kisla z dodatkom šote,
pH= 4,5 - 6,0 ; dGH= 0,5°- 3°, NO2 in NO3 = ~ 0 mg/l
Akvarij : 80 cm ; skrivališča in gosto zaraščen, plavajoče rastline
Zadrževanje : povsod (dno, sredina, vrh).

Besedilo : Boja Dolenc, AQUA VITA d.o.o.
Foto: http://kinobu.hp.infoseek.co.jp/choco.html
http://www.h3.dion.ne.jp/~aquarium/s_osphromenoides_f1%5B2%5D.htm

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

ustonoša

pobiranje iker na tleh v usta

pravkar izvaljen mladilek

nekaj dni star mladilek

Photo Credit: enchan 2001/07/03