Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Pritlikavi nitkar
Colisa lalia
Pritlikavi nitkar

Colisa lalia
Družina: Belontiidae

Pritlikavi nitkar je izredno mirna in plašna riba ki je primerna za skupinske akvarije v katerih pa imejmo le mirnejše vrste rib. Nekateri primerki so celo tako plašni, da se po cel dan skrivajo med rastlinjem. Odlikuje ga tudi izredno živo pisana barva, ki pa je pri primerkih ženskega spola precej vodena. Samčki pred drstitvijo gradijo gnezda iz mehurčkov zato je dobro, da imamo v akvariju nekaj plavajočega rastlinja. Plavajoče rastlinje tudi pomirjujoče deluje na te ribe in so zato manj plašne. Obvezno imejmo v akvariju skrivališča, kamor se te ribe lahko skrijejo (gosto zaraščen akvarij). Vedno naseljujmo v parih ali, v večjih akvarijih, v skupini.
Pritlikavi nitkar ni primerna riba za začetnike, saj je dovzeten za preveč "staro" vodo in okužbe (posebej je občutljiv na ribjo tuberkulozo).

Velikost: 6 cm
Temperatura: 24-28°C
Voda: pH = 6-7; do 10°dGH
Akvarij: 60l
Zadrževanje: vrh, sredina

_____________________________________________________

9.9.2005, Kako pomemben je "biotop/habitat" pristop v akvaristiki, dokazujejo najnovejša spoznanja o znani akvarijski ribi z imenom pritlikavi nitkar (Colisa lalia), ki so odgovor na staro vprašanje, zakaj imajo akvaristi take teževe z gojenjem in drstjo te ribe. Obvezne slike lepo obarvanih samčkov tega "hladnovodnega labirintovca" so značilen lažni mit, saj so v naravi te ribe tako obarvane le med drstjo. Akvaristična industrija je zlorabila to vrsto, podobno kot diskuse, živorodke itd.. s pomočjo genetike, hormonov in antibiotikov, posledično je večina teh rib žrtev ribje tuberkuloze in drugih patogenov, ki kronično napadajo degenerirane umetne pasme, ki nimajo normalnega imunskega sistema. Kot prilagoditev na izjemno neugodne "himalajske" razmere v naravi ima pritlikavi nitkar mladiče (podobno kot pri killi ribicah) v ekološko mejnih razmerah, tu morajo preživeti padec temperature do 14°C. Nikoli ne smemo gojiti mladih pritlikavih nitkarjev, ki so jatna riba, pri temperaturi višji od 22°C, optimalna T. = 18°C! Tu tiči razlog za neuspeh pri drsti te vrste. Pri visokih t. hitro postanejo žrtev bolezni. Svojo lepoto pravi, naravni pritlikavi nitkar pokaže le med drstjo, torej le za kratek čas. To ni riba za začetnike, ampak podobno kot killi ribice ipd. le za visoko specializirane biotop akvariste z bogatim znanjem in izkušnjami. Največ škode je tej vrsti naredila nestrokovna akvarističa literatura, kamor avtorji neodgovorno lepijo "slikice", ki so osnova za zbiranje lepo obarvanih rib in posledično mučenje le teh v neprimernih pogojih. To ni akvaristika, ampak (oprostite izrazu) kretenistika.
B.D., Aqua Vita, Biotop akvaristika in teraristika d.o.o.

Sodelujte v diskusijah na to temo »

-----------------------------------------------------------------------------


Colisa lalia ali pritlikavi nitkar
Druga imena pa so še: Dwarf Gourami, Powder Blue Gourami, Red Gourami ... odvisno od barve.
Družina: Belontiidae
Izvor: Ganges, Jumna, Bramaputra
Velikost odraslega primerka: 5-6 cm
Odnos do drugih rib: miroljuben
Življenska doba: 4 leta
Pretežno zadrževanje v akvariju: srednji in zgornji del
Minimalen volumen akavrija: 20L/primerek oz. za jatico 80cm akvarij
Hrana: Omnivor (vsejed), se hrani tudi z algami
Oskrba: srednje težavna
pH: 6.0 - 7.5
trdota: 4-10 °dGH
Temperatura: 22-28°C
Razlika med spoloma: Samci so malo večji imajo dolge špičaste prsne plavuti, samice pa zaobljene. Le te so bolj neupadljivo sivo-modre barve, medtem ko pa so samci veliko bolj živih barv (svetlo oranžno-rdeče telo z turkiznomodrimi vertikalnimi linijami, ki se podaljšajo v plavuti). Obstaja pa več hibridov, ki se razlikujejo predvsem po barvi: modri, temno modri, mavrični, rdečelisasti, ... itd.
Habitat in oskrba: Pritlikavi nitkarji so primerni tako za malo manjše akvarije, kot za skupinske akvarije, pa ne zaradi nezahtevnosti, temveč zaradi njihove miroljubnosti. Zato tudi jih ne smemo gojiti skupaj z večjimi, bolj agresivnimi vrstami. Poskrbeti moramo za optimalne pogoje, veliko zelenja, vključno z plavajočimi rastlinami, ki naj prekrivajo del površine. Občutljivi so tudi na hrup, ki je v prostoru okrog akvarija, zato ni primeren za v hrupne prostore.
Prehrana: V naravi se hrani z malimi insekti in ličinkami z vodne površine, obira pa tudi alge, ki se naberejo na rastlinju. V akvariju se hranijo z listnato hrano, zmrznjeno, posušeno hrano in rastlinskimi tabletkami. Dieto pa jim je priporočljivo perodično dopolnjevati tudi z črvi ipd., vendar moramo pri tem paziti, da ne vnesemo kaj neželenega s to živo hrano.
Parjenje: Parjenje sprožimo z znjižanjem vodne gladine za 15-20 cm in povišanjem temperature na 28-30°C. Rastlinje je ključnega pomena, kajti samec zgradi gnezdo iz koščkov rastlinja, ki ga upogiba, prepleta in zapleta. Najbolj primerne rastline za paritvene akvarije in torej za gradnjo teh gnezd so Limnophila aquatica, Riccia fluitans, Ceratopteris thalictroides, in Vesicularia dubyana.
Ko je gnezdo narejeno, bo samec začel dvoriti samici, kar se po navi dogaja popoldan ali že malo pod večer. To nakaže s krožnim plavanjem okrog nje. Pri tem jo skuša zvabit k gnezdu, kjer bi se njun ples nadaljeval. Če samica sprejme povabio, to pokaže s tem, da se pridruži temu krožnemu plesu. Ko je pripravljena odložiti jajčeca, se z usti dotakne samca pri repu ali hrbtu. To je znak, da se prične oploditev jajčec, katere potem samec zbere in odnese v gnezdo. Če je prisotnih več samic se lahko samec pari tudi z večimi. Tako parjenje lahko traja tudi več ur in na kocu se lahko v takem gnezdu nabere med 300 in 800 jajčeci. Na koncu samec vsa ta oplojena jajčeca še varno zadela v gnezdo, da nebi slučalno jih odneslo. To je tudi pravi trenutek, da odstranimo samico iz tega akvarija, kajti le-ta ima za seboj precej burno, da ne rečem brutalno dvorjenje in parjenje, kjer pa se ta ribica pokaže v vseprej kot "miroljubni" luči. Samec bo od sedaj naprej sam poskrbel za bodoči zarod, katerega bo agresivno branil. V roku 12 do 24 ur se bodo jajčeca odprla in mladice bodo našle varno zavetje v tem gnezdu iz rastlinja in mehurčkov. Po treh dneh pa so že dovolj razvite, da svobodno zaplavajo po akvariju. Takrat se odstrani tudi samca, sicer bi znal požreti mladice. Kot vse mladice se tudi te prvi teden hrani z mikro hrano, infuzorji, ... itd.

Avtor: Dean Krašna Halilagič (Dean)

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Naravno obarvana pasma.

Rumena varianta.

Rdeča varianta.

Samec in samica.

(c) Boštjan Sagadin