Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Karacinidi
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Članki
 
Drobnoustke

Red: Characiformes

Te ribe so doma v Južni Ameriki in Afriki, drugje po svetu pa jih ne srečamo.

Karacinidi so na splošno plodne ribe. To dokazuje tudi številčnost njihovih vrst. Po nekaterih virih je opisanih že preko tisoč znanih vrst iz Južne Amerike in okoli dvesto iz Afrike.

Zunanje ločilo, ki je najznačilnejše za karacinide, je tolščenka. To je plavut med hrbtno in repno plavutjo, katere namen je neznan. Res je sicer, da nekaj rodov iz družine karacinidov le te nima in da jo imajo npr. tudi oklepni somiči iz rodu Corydoras (ki pa niso povezani z družino karacinidov).

Karacinidi imajo posebno izrazit čut za zvok (povezan z zračnim mehurjem, ki deluje kot zvočni ojačevalec) ter razvit kemični sporočilni sistem, ki jim omogočata, da zgodaj zaznajo nevarnost ter plavajo v jatah.
Ravno zaradi te sposobnosti večina vrst karacinidov tvori jate, saj le te omogočajo večjo varnost posameznikom, s tem pa večjo možnost preživetja vsem članom. Tudi prehranjevanje je v jatah lažje, še posebno če je hrana razprostrta po večji površini gladine.

Razen redkih izjem, kot npr. Piranje (Serrasalmus sp.), so karacinidi miroljubne ribe, čeprav so pretežno karnivore (mesojede). Vendar tudi tu najdemo nekaj izjem, ki so izrazito herbivore (rastlinojede). Mednje spadajo npr. južnoameriški Prochildus sp in Leporinis sp ter afriški Distihodus sp.

Karacinidi, ki so nasplošno trdožive in odporne ribe, s svojimi podolgovatimi, "torpedastimi" telesi, ljubijo odprto, tekočo vodo, saj so skoraj vsi predstavniki odlični plavalci. V Južni Ameriki jih najdemo v čisti črni vodi (zelo kisla in temno obarvana voda, zaradi taninskih in huminskih kislin) prav tako pa tudi v motni beli vodi čeprav so populacije največje v hitro tekočih pritokih. Te ribe potrebujejo vodo, ki je precej bogata s kisikom in zelo težko prenašajo nizke koncentracije. Prav tako jim tudi zelo škodijo stresne situacije kot je npr. grobo lovljenje z mrežo, ...

Tako imejmo za karacinide daljše akvarije z veliko odprtega prostora za plavanje. Prav tako naj bo filter močnejši in naj v akvariju ustvarja konstanten tok in dobro zrači vodo (posledično, z gibanjem gladine). Mnogo vrst se bolje počuti v temnejši, rjavo obarvani, vodi, ki naj bo mehka in precej kisla. Vse to dosežemo z vodo filtrirano skozi šotne filtre. Voda naj bo vedno čista (čeprav rjavo obarvana). Če v akvariju ni rastlinojedih predstavnikov lahko vanj zasadimo drobnolistne rastline, ki prav tako ljubijo čisto vodo.


Predstavniki