Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Oranžnoplavuta ustonoša
Copadichromis borleyi
Oranžnoplavuta ustonoša

Copadichromis borleyi
Družina: Cichlidae

Je vrsta, ki je poznana tudi slovenskim ljubiteljem malavijskih ustonoš. V naravi je razširjen po celem jezeru, predvsem tam kjer so velike skale. Povečini se nahaja v globini do 10m. Vsled te razširjenosti so znani tudi barvni različki te vrste. V bistvu pa prevladuje rumena obarvanost trupa, izjema so modro obarvani samci iz otoka Mumbo in Otter. Na sliki pa je prikazan samec iz Mara rocks. Izjmno zanimiva je obarvanost samcev na južnem delu otoka, med točkama Crocodile Rock in Kadango. Tu so samci obarvani po trupu oranžno rdeče. Kot zanimivost se Copadichromis borleyi po celem jezeru Malawi nahaja v 12 barvnih različicah. Ko samci dosežejo spolno zrelost in obarvanost, le-te ne izgube več. Samice niso tako atraktivne, prevladujoča je siva barva trupa z rumenimi plavutmi, zopet pa izstopa samica iz Kadanga, ki ima plavuti obarvane oranžno rdeče, so pa samice tudi rumenez rjavimi lisami /Zimbawe rock/. Je pa to vrsta, ki je zardi svojih dolgih prsnih plavuti lahko prepoznavna.

Copadichromis borleyi je tipična "Utaka", kar pomeni, da se v naravi prehranjuje prvenstveno s planktonom. V akvariju je zadovoljna z različno akvarijsko hrano, ki pa mora vsebovati občasno tudi vodne bolhe.

Akvarij naj ne bo manjši kot 400l. Ker je to riba jate, jo tako imejmo tudi v akvariju, se pravi 7 primerkov in več. V akvariju naj bo fini kremenčev pesek in nekaj skal na katerih si napravi mesto za drst. Kakor so razlike v barvah, tako so razlike tudi v mestu za drst. Nekateri napravijo gnezdo v pesku,drugi zopet gnezdo na vrhu skal (predvsem populacija iz južnega dela otoka), zopet tretji pa to naredijo ob skalah. V času drsti zna samec, kar ognjevito braniti svoj prostorček. Po drsti pa je to zelo prijetna, lepa in mirna vrsta, ki ljubi družbo sebi enakih in mirnih vrst iz velike skupine Haplochromisov . Agresivne M'bune niso družba zanjo.

Velikost : samec zraste do dolžine 16 cm, samica nekoliko manj
Temperatura: 25.5-28°C
Voda: pH 7.5-8.5, 12-13 dGH
Akvarij: 400l

Besedilo je pripravil Bojan Grošelj. Slika (c) Ad Konings.

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik


(c) Rick Borstein, www.gcca.net


(c) www.fishbase.org

(c) www.fishbase.org

(c) cichlid-forum.com