Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Malavijski metulj
Aulonocara jacobfreibergi
Malavijski metulj

Aulonocara jacobfreibergi
Družina: Cichlidae

Je vrsta, ki si zaradi svoje lepote zasluži mesto prav v vsakem malavijskem akvariju.
Opisana je bila leta 1974 /Johnson/ kot Trematocranus jacobfreibergi, šele leta 1987 jo je Meyer razvrstil v rod Aulonocara. Kmalu so jo začeli izvažati za potrebe akvaristike in kar kmalu so jo poimenovali s trgovskim imenom "Trematocranus Trevori". Kaj kmalu pa so začeli prihajati barvni različki iz različnih delov jezera Malawi in kot so bili barvno različni tako so bila tudi trgovska imena različna: "Trematocranus Vanessae, T. Catherinae, T. Reginae, T. Saulosi in T. Carolae". Zaradi barvne palete,ki krasi samce, pa se jih je oprijelo ime: Malavijski metulj. V samem jezeru Malawi se nahajajo v malavijskem in tanzanijskem delu jezera, v mozambiškem delu Aulonocare jacobfreibergi ni. Težko je opisati prečudovite barve, ki so edinstvene in krase spolno zrelega samca in so unikatne za vsako nahajališče posebej. Na sliki je samec iz Undu Reef-a, to je točka v tanzanijskem delu jezera. Tej vrsti pravijo tudi "Mamelela". Če se vrnem še malo k barvam: v severnem delu jezera Malawi prevladuje rumena barva (približno tak je tudi samec na sliki), a v južnem delu jezera Malavi prevladuje oranžno - modra barva. Samica je ponvadi bolj skromno obarvana, saj se njena barva sestoji iz svetle in temno rjave barve.

Ker v naravi živi v votlinah (ponoči je v njih cel dan, podnevi pa se prehranjuje zunaj votlin), ji je potrebno tudi v akvariju zagotoviti skrivališča iz kamenja in med njimi napraviti prehode. Ustreza ji kremenčev pesek. V akvariju je priporočljivo imeti 5 - 6 samic in 1-2 samca. Ta izredno miroljubna vrsta bo zadovoljna že v akvariju od 200l dalje. Ustreza ji tako družba miroljubnih M'bun kot Haplochromisov. Toda pozor, nikoli ne imejte poleg nje še druge vrste iz rodu Aulonocara, saj zaradi velike podobnosti med samicami različnih vrst iz rodu Aulonocara , lahko pride do križanja različnih vrst.

V naravi se prehranjuje z nevretenčarji, ki jih najde bodisi v pesku ali na skalah. V akvariju pa je zadovoljna z različno akvarijsko hrano, kateri občasno dodajamo solinske rakce in vodne bolhe.

Drst ni težavna in tudi samec v času drsti ni agresiven.

Velikost: samec zraste do 12 cm,samica od 8-10 cm
Temperatra: 25.5-28°C
Voda: pH 7.5-8.5, 12-13 dGH
Akvarij: 200l

Besedilo je prispeval Bojan Grošelj. Slika (c) Ad Konings.

Prva slika v Galeriji : foto (c) Dušan Mohar (iz vzreje Bojana Dolenca)

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

Aulonocara jacobfreibergi