Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Ostrižnik
Copadichromis trewavasae
Ostrižnik

Copadichromis trewavasae
Družina: Cichlidae

Copadichromis trewavasae je opisal Ad Konings leta 1999 in jo poimenoval po veliki britanski ihtiologinji dr. Ethelwyn Trewavas. Na žalost pa bi jo pod tem imenom zaman iskali po trgovinah, saj je bolj znana pod sledečimi trgovskimi imeni:

  • Copadichromis "Mloto White Top"
  • Copadichromis "Mloto White Head"
  • Copadichromis "Mloto Likoma"
  • Copadichromis "Mloto Ivory"

Tu bi rad opozoril, da razen podobnosti z imenom Mloto nima ničesar skupnega z vrsto Copadichromis mloto.

Vrsto C. trewavasae boste našli pri otokih Likoma in Chizumulu, nadalje ob tanzanijski obali pri točki Msisi in Manda ter nenazadnje so našli malo skupino tudi v mozambiškem delu jezera Malawi pri Mara Point in Cobwe. Ker pa so prve primerke našli na otokih Likoma in Chizumulu /Staeck 1988/ in jih od tam tudi izvažajo za potrebe akvaristov si poglejmo to okolje. C. trewavasae živi v globini okoli 10m, okoli Lupinge pa so jih našli tudi v globini 15-20m. Samci so zelo teritoralni in branijo svojo posest pred različnimi vsiljivci. Središče njihovega teritorija so ponavadi razpoke ali luknje v skalah. Samice niso v skupinah, temveč se zadržujejo bolj same zase, toda vedno na teritoriju samca, ki jih nadzira in čuva.

Samec ima spodnjo polovico obarvano črno, zgornjo pa zelo svetlo modro. Po čelu in vrhnjem delu trupa ga krasi slonokoščena barva, ki zaključuje vrh hrbtne plavuti. Med različnimi nahajališči je razlika predvsem v obrobi repne plavuti, tako je lahko rumena /Makonde/, bela /Lupingu/ ali oranžno rdeča /Msisi/. Samice so sivo rjave. Mladiči so v začetku podobne barve kot samice.

V naravi so opazli samce, kako pobirajo hrano po dnu, kar je ena od lastnosti, ki je ostalim vrstam iz rodu Copadichromis nekako tuja, se pa kot "Utaka" prehranjuje tudi z zooplanktonom. V akvariju ji tekne različna umetna hrana, obogatena s solinskimi rakci in vodnimi bolhami.

Zato vrsto je 400l akvarij pogoj. V akvariju naj bi bilo nekaj skal in fini kremenčev pesek. Zelo pomembno pa je to, da ima C. trewavasae veliko prostora za plavanje. Zaželejno je tudi, da se to vrsto naseli v veliki skupini 10 primerkov, med katerimi naj bi bil samo en samec. Priporočljivo je da bi bila v akvariju skupaj z vrstami iz skupine Haplochromisov, aktivne in robustne M'bune niso prava družba zanjo.

V času drsti samec naredi veliko luknjo v pesek blizu skal in tu se začne dvorjenje samici. Med drstjo je samec lahko agresiven. Samico je po drsti najbolje prestaviti v poseben akvarij. Če imamo v akvariju večje število samic, se lahko en samec večkrat zdrsti.

Velikost: 12-13cm
Temperatura: 25.5-28°C
Voda: pH 7.5-8.5; 12-13 dGH
Akvarij: 400l ali več

Besedilo je prispeval Bojan Grošelj.

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

(c) Ad Konings

(c) Ad Konings

(c) Ad Konings

Samica