Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Sajika
Cryptoheros sajica
Sajika

Cryptoheros sajica
Družina: Cichlidae

(Bussing,1974)
Ime sajica je sestavljeno iz kratic - akronim za SAlvador JImenez CAnossa (direktor - Library of Congress of Costa Rica)

Sinonimi: Cichlasoma sajica, Archocentrus sajica.

Biotop: Hitro do počasi tekoče reke in potoki (ne slapovi) pacifiškega dela Kostarike (provinca Puntarenas, RIO RIYITO, GOLFITI, RIO ALLA NUO).
Imajo rade droben pesek, mivko. V akvarijih imajo rade skalno okolje, kot v naravi, krepke rastline pa so lahko dodatek.

Velikost in barva: Ta vrsta je pri akvaristih v manjšini, čeprav bi si zaslužila večjo pozornost. So dokaj mirne, zelo lepe in elegantne kot vsi ostrižniki.
Maks.velikost: dominanten samec tudi do 18 cm, drugače 12-15 cm, samica-12-15 cm

Imajo svetleče oči. Samec se razlikuje v večji in daljši hrbtni plavuti. Imajo tudi bolj strmo čelo, ko spolno dozorijo. Barve se prelivajo pri obeh spolih iz sivega hrbtnega dela v spodnji del, ki je modrikast, prav tako so modrikasti rep in hrbtna plavut. Modri deli se spreminjajo glede na razpoloženje (strah, jeza, pomirjenost, temperatura, varnost, ...). Najboljše je imeti samo eno vrsto, čeprav pri meni ni bilo problemov. Imela sem jih s Hemichromis bimaculatus - par in dvema ognjejima ostrižnikoma - samca Thoricthys meeki.

Hrana: so vsejedi - vodni insekti, uši, tudi mali plazilci, mladice, alge, trzače, meso in rastlinska hrana, majhne gliste, ličinke, seme, detrit, rakci, ličinke žuželk...

Razmnoževanje: So zelo plodne ribe. Lepo skrbijo za zarod. Drstijo se na odprtem, a si naredijo jamico v pesek. Samica položi ikre, ki jih nato samec oplodi. Ikre branita s telesom, pred drugimi ribami. Mladice se izležejo po 3 dneh, prosto plavajo po 5-7 dneh. Število mladic do 300. Mladice se hranijo s kožnim izločkom - kot pri diskusih. Rastejo hitro. Na začetku jedo mikro črve, (tudi trdo kuhan rumenjak), kasneje luskasta in ostala hrana.

Akvarij: najmanj 80cm, boljše 120 cm za iskanje teritorijev.
Temperatura: 21°-29°C
Voda: pH 7.0
Zadrževanje:Zadržujejo se na dnu in na sredini.

Besedilo je prispevala Tatjana Andrini.

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik