Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Ustonoša
Pseudotropheus sp. ´Daktari´
Ustonoša

Pseudotropheus sp. ´Daktari´
Družina: Cichliidae

Ime "Daktari" je trgovsko ime za to vrsto. Ime ji je nadel leta 1993 Bentler. Kot zanimivost: Daktari pomeni v jeziku Kiswahili "doktor" in to ime so ji dali ribiči, ki so prvi ulovili to vrsto. Drugo ime pa ji je nadel leta 1994 Laif DeMason in jo poimenoval: Pseudotropheus sp. "Yellow Acei", toda kakorkoli že, ostalo je pri imenu Pseudotropheus sp. "Daktari".

Pseudotropheus sp. "Daktari" je srednje velika M'buna, ki doseže velikost 10cm, samica pa malo manj. Dominatni samec je obarvan v limona rumeno barvo repno plavut pa mu obroblja črna črta (samo zgornji in spodnji del). Samica pa je obarvana rjavo in ima prav tako črno črto po repni plavuti, kot samec.

Vrsta je bila najdena blizu Hai Reefa, ki se nahaja na meji z Mozambikom in malo skupino so opazili tudi pri Undu Point. Če je pri Undu Point bolj redka, pa je ravno pri Hai Reefu zelo številčno zastopana.
Pseudotropheus sp. "Daktari"se večinoma nahaja v vmesni coni pesek/kamenje oz. pesek/skale v globini od 3m-15m. Odrasli samci so teritorialni, njihov teritorij pa obsega 0.5 m2, blizu skal. Samice in mladiči pa se ponavadi gibljejo blizu samčevega teritorija, toda ti niso nič teritorialni.

Prehrana: V naravi se Pseudotropheus sp. "Daktari" prehranjuje pretežno z algami (Aufwuchs), toda opazili so jih tudi kako so se hranili s planktonom. V akvariju jim tekne raznorazna akvarijska hrana, ki naj bazira na rastlinski osnovi, občasno dodajanje spiruline je priporočljivo.

Akvarij: Akvarij naj ne bo manjši od 200 litrov. V njem uredimo mesta s kamenjem in peskom tako, da posnemamo naravno okolje te vrste. Priporočljivo je to vrsto naseliti v malo večji skupini.

Drst ni zahtevna, upoštevati moramo le "pravila", ki nasplošno veljajo za malavijske ostrižnike.

Pri tej vrsti je zanimivo tudi to,da je samec obarvan rumeno,kar ni ravno značilna obarvanost samcev M'bun,podobno obarvanost zasledimo tudi pri vrsti Maylandia lombardoi.

Velikost: 10cm
Temperatura: 24-28°C
Voda: 8.5pH; nad 8°dGH
Akvarij: vsaj 200l
Zadrževanje: povsod

Besedilo Bojan Grošelj.

Oblika primerna za tiskanje Natisni