Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Modra razbora
Trigonostigma heteromorpha
Modra razbora

Trigonostigma heteromorpha
Družina: Cyprinidae

Klinolisa ali modra razbora Trigonostigma (Rasbora) heteromorpha, DUNKER 1904, je priljubljena in lepa riba, ki pa potrebuje mehkejšo vodo. Njena domovina je jugovzhodna Azija (Malezija, Tajska, ...). Je riba jate in jo zato imejmo v skupinah z najmanj 8 primerki. Je sorazmerno živahna in miroljubna riba, ki ne zraste prevelika in jo imamo lahko tudi v manjših akvarijih. Je dokaj občutljiva glede kvalitete vode, ustrezajo pa ji šibko osvetljeni akvariji s temno podlago. Akvarij naj bo tudi močneje zaraščen s prostorom za plavanje, zatemnimo pa ga lahko s plavajočim rastlinjem.

Samci so manjši od samic, lažje pa jih razlikujemo po obliki črnega trikotnika na trupu, ki je podaljšan v rep. Pri samcih je del na dnu trupa ostrejši, medtem, ko je pri samicah zaokrožen. Odrasle primerke lahko ločimo tudi po barvi oči, ki je pri samcih krvavordeča, pri samicah pa rdečkasto srebrne ali medeninaste. Razmnoževanje je precej težko, saj zahtevajo te ribe zelo mehko (2°dH) in kislo vodo (5.3-6pH) s temperaturo okoli 26°C. Drstni akvarij naj bo nižji (15-20cm), gosto zaraščen s širokolistnimi rastlinami. Voda naj bo postana vsaj 1 mesec. V akvarij damo mlado samičko ter enega 2 letnega samca. Ikre odlaga na spodnjo stran listov.

Značilnosti: mirna, skromna, družabna jatna ribica, rada ima plavajoče rastline, velikolistne rastline (za drst) , predvsem širokoliste kriptokorine in miroljubno družbo v akvariju.
Že nekaj let taksonomsko ni več v rodu Rasbora, torej je tudi slovensko ime razbora žal neposrečeno.

Velikost: 4.5cm
Temperatura: 22-25°C
Voda: 6.5-7pH, 6dH
Akvarij: 40l, najmanj 60 cm
Zadrževanje: sredina
Domovina: Malezija, V. Sumatra, del Tajske
Biotop : Stoječe ali počasi tekoče pragozdne črne vode ; mehka in kisla voda ph 5,5 Temperatura med 22C° - 28C°
Hrana: drobna, rakci, ličinke, liofilizirana

Besedilo je dopolnil Bojan Dolenc AQUA VITA d.o.o.

Oblika primerna za tiskanje Natisni