Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
vodna rosika
Aldrovanda vesiculosa
vodna rosika

Aldrovanda vesiculosa
Družina: Droseraceae - rosikovke

Vodna rosika, vodno kolesje , Aldrovanda vesiculosa, Linne 1753
Družina : Droseraceae - rosikovke; rod Aldrovanda je monotipičen (vsebuje samo 1 vrsto)
Sistematika : Plantae - Magnoliophyta - Magnoliopsida - Caryophyllales - Droseraceae - Aldrovanda - vesiculosa
Sinonimi : Lenticula palustris Indica, Plukenet 1696
Etimologija : Aldrovanda = leta 1747 jo je Monti opisal kot Aldrovandia v čast italijanskemu naravoslovcu in botaniku z imenom Ulisse Aldrovandi (1522-1605). 1753 jo je Linne v svojem delu Species Plantarum opisal (z napako, po pomoti je izpustil en i v imenu !) kot Aldrovanda vesiculosa; vesiculosa lat. = mehurček.
Tuja imena : mjehurasta vodena stupica (hrvaško); Waterwheel Plant (angl.= vodno kolo); Die Wasserfalle (nem.= vodna past)
Domovina : severna polobla - stari svet : Evropa (srednja in vzhodna), Afrika, Avstralija in Azija ; še pred letom 1940 je bila pogosta v Evropi, potem pa je zaradi "napredka" izumrla na večini nahajališč; danes jo kot kritično ogroženo vrsto najdemo le še na Madžarskem, Italiji, Švici, Poljski, Romuniji, Ukrajini, Rusiji in v nekaterih državah bivše Jugoslavije.
Biotop/habitat : raste v plitvi vodi (manj kot 1 m), na obrežju čim bolj stoječih voda. Uspeva le v mezotrofnih (ki so bogate s hranili) in distrofičnih vodah (imajo odpadlo listje na dnu), ni je v oligotrofnih in eutrofnih vodah (premalo ali preveč hranil). Glede okolja je izjemno izbirčna in ni konkurenčna drugim vrstam, ki jo hitro izpodrinejo. Tipična analiza vode iz njenega biotopa : N-NO3 = 0,3 - 0,6 mg/l; N-NH4 = 1,0 - 1,5 mg/l; P-PO4 = 0,06 mg/l; K = 2,4 - 4,0 mg/l; Ca < 40 mg; Mg = 6,0 - 15,0 mg/l ; Na = 8,0 - 13,0 mg/l; Fe = 0,5 - 1,0 mg/l; S = 4 = 25 mg/l; Cl = 5,0 - 12,0mg/l ; organski ogljik = 3 - 5 mg/l; huminske kisline = 3 - 5 mg/l (Kaminski, 1987). Izjemen pomen in vpliv na optimalno uspevanje in fiziologijo te rastline imajo v vodi raztopljene huminske, taninske, fulvinske in druge organske kisline, celo regulirajo delovanje zimskih brstov in poletnega cvetenja. V naravi raste (evropske populacije) v rastlinski združbi Nymphaeion, Phragmition in Magnocaricion (Caspary, 1859; Berta, 1961; Kaminski, 1987). Te rastline izločajo snovi, ki pospešujejo rast Aldrovande in preprečujejo rast alg in nekaterih bolj konkurenčnih rastlin. Nekaj pomembnih koristnih stimulirajočih sosedov Aldrovande : Typha latifolia (rogoz), Stratiotes aloides (vodna škarjica), Phragmites australis (trst), Carex spp. (šaš) in Hydrocharis morsus - ranae (žabji las). Pri nas najdemo redno v istem okolju skupaj z Aldrovando tudi vrste mešink, predvsem navadno Utricularia vulgaris in sorodno U. australis.
Ureditev : akvarij mora biti utečen in delujoč vsaj 2 - 3 mesece, preden damo vanj te izjemno občutljive in zahtevne rastline. Za podlago damo na 2 dela šote en del neapnenčastega peska. Globina vode naj bo okoli 35 cm in posoda naj bo dolga vsaj 100 cm. Lažje jo je gojiti v rastlinjaku, v akvariju jo je res težko gojiti, to je samo za vrhunske akvariste. V razmerah premočne osvetlitve jo hitro ugonobijo nezaželjenje vrste alg, zato je pomembno, da gojimo skupaj z njo še nekaj podpornih vrst vodnih rastlin, ki preprečujejo razrast alg. Hranimo jo z zooplanktonom : vodnimi bolhami, samooki in drugimi kopepodnimi rakci, rakci dvoklopniki (Ostracoda), ličinkami trzač in komarjev (Diptera); z ličinkami enodnevnic (Ephemeroptera) in celo z vodnimi polži svitki (Planorbis) itd.. Rastline moramo hraniti dodatno, da so močne in da hitro rastejo, hitreje od nevarnih alg, ki v hipu napadejo in zadušijo primerke, ki so oslabljeni in zaradi slabih pogojev počasi rastejo.
Posebnosti : to je ena redkih rastlin, ki so sposobne hitrega premikanja. Je edina vodna mesojeda rastlina z vidno pastjo za lov živali. Nima korenin in plava pod vodno gladino. Izredno hitro raste, v bolj severnih predelih se razmnožuje le vegetativno, bolj na toplem tudi cveti in se razmnožuje s semeni. Aldrovanda lovi zooplankton na isti način, kot kopna mesojedka vrste Dionaea muscipula, toda pasti ima manjše; Darwin jo je imenoval "miniaturna vodna Dionaea" (Darwin, 1896). Ob zaznavi plena se past zapre v osupljivih 0,01--0,02 sekundah (Ashida, 1934, 1935). To je eden najhitrejšjih gibov, ki so jih zaznali pri rastlinah. V zmernih predelih pozimi tvori 4 - 6 mm velike eliptične popke (brste), ki v idealnih pogojih potonejo na dno mlake ali jezera, kjer počivajo do naslednje pomladi. V tropskih predelih rastlina raste celo leto, cveti pa samo tam, kjer temperatura vode poleti preseže 25°C; majhen, 8 mm cvet požene nad vodo. Ta rastlina je izjemno občutljiva za napad nitastih zelenih alg, zato jo je v akvariju težko gojiti.

Zanimivost : Vodno kolesje (Aldrovanda vesiculosa) - tudi v Sloveniji?

Jure Slatner

Ta plavajoča rastlina na prvi pogled spominja na mešinke. Je brez korenin, njeni listi izraščajo v vretencih. Namestitev listov in za nekaj stopinj zasukane njihove listne ploskve spominja na turbine oziroma skupine vodnih koles, odtod tudi njeno ime. Listni ploskvi sta podobne oblike kot pri dioneji in imata tudi enako funkcijo pri lovu. Prav mogoče je, da je zapiranje pasti pri vodnem kolesju eden najhitrejših gibov v vsem živem svetu!

Vodno kolesje uspeva v zmerno toplem in tropskem pasu po Evropi, Afriki, Jugozahodni Aziji in Avstraliji. Njena skrajna severna točka je St. Petersburg v Rusiji (60,5° geografske širine). Popisi rastlinstva kažejo, da danes še uspeva v vseh sosednjih državah, torej bi jo tudi v Sloveniji morebiti našli.

Zanimiva literatura :

http://www2.arnes.si/~sopjslat/mesojedke/aldrovan.htm
http://www2.arnes.si/~sopjslat/mesojedke/ulov.htm
http://www.dpks-drustvo.si/1998-2/1998-2.htm
http://www2.gov.si/zak/zak_vel.nsf/zakposop/1999-02-0061?OpenDocument
http://www.rastline.com/viewtopic.php?t=558

Velikost : ~ 25 - 30 cm
Temperatura : sobna (23°C - 30°C), min. +16°C - maks. +32°C
Osvetlitev : srednje močna do zelo močna, v rastlinjaku v polsenci
Voda : mehka (destilirana voda, deževnica ali R/O voda + makro in mikroelementi), ph = 5,6 - 6,8; CO2 vsaj 10 mg/l
-----------------
Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik