Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
jastrebja želva hlastavka
Macroclemys temminckii
jastrebja želva hlastavka

Macroclemys temminckii
Družina: Chelydridae

MACROCLEMYS TEMMINCKI - JASTREBJA ŽELVARAZŠIRJENOST:

Najdemo jo na jugovzhodu ZDA (od vzhodnega dela države Texas proti vzhodu), predvsem reka Misisipi in njeni pritoki. Ugajajo ji globoke reke, jezera in močvirja.

VELIKOST:

Največja sladkovodna vrsta želve na svetu, ki lahko zraste preko 70cm in se približa teži 100kg. Samci dosežejo večjo velikost kot samičke.

OPIS:

Spada v družino želv hlastavk. Je počasna žival, aktivna predvsem ponoči. Temen zg. del oklepa je rjav, siv do črn, z nazobčanimi tremi vrstami štrlečih odebelitev roženih plošč. Plastron je dokaj majhen, umazano rumen do siv. Velika glava se konča s strašnim kljukastim kljunom in močno čeljustjo. Okončine so masivne zato jih želva ne more upotegniti pod oklep, rep je zelo dolg. Njena tehnika ulova hrane je znani roza črviček-izrastek v želvinih ustih, ki privabi ribe v plenilsko žrelo. Ko preži v zasedi, pokrita z algami in usedlinami, se popolnoma sklada z okoljem in je povsem neopazna. Pazite se njenega ugriza!

OSKRBA:

V ujetništvu je to želvo težko zadrževati, saj ji s težavo vzdržujemo pogoje, ko enkrat doseže večjo velikost in težo. Potrebuje velik akvaterarij, čeprav je počasna, slaba plavalka, pa tudi njene potrebe po kopnem so minimalne. Večino časa preživi namreč potopljena na dnu prikrita med akvarijsko podlago. Ko enkrat postane večja je najprimernejši vrtni ribnik, seveda brez rib, dvoživk, račk …, ki bi se hitro znašli na jedilniku hlastavke. Želva doseže visoko starost.

PREHRANA:

Ta želva je vsejedka. Požre skoraj vse kar lahko pogoltne. Prehranjuje se z ribami, kačami, drugimi vrstami želv, školjkami, žabami, rastlinami, včasih tudi sadjem, ostanki mrtvih živali….V ujetništvu ji ponudimo še črve, koščke mesa in manjše ribe, koščke sadja ali solatni listič ter tovarniške pripravke za vodne želve.

PREZIMOVANJE:

Želvi prezimimo. V naravi prezimi zakopana v blatnem dnu.

Sestavil: Roman Hudmal, Komenda

http://www.exotic-animals.org/

20.12.2005,

Zaščitili so 13 vrst ameriških želv !
The U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS) je oznanil 16. 12. 05, da je podeljena mednarodna zaščita jastrebji želvi (Macroclemys temminckii) iz družine hlastavk, Chelydrida (to je največja sladkovodna želva na svetu) in vsem 12 vrstam severnoameriških grbičastih želv ali zemljevidovkam (map turtles - Graptemys spp.) tako, da so jih uvrstili na seznam CITES - Dodatek III ( Appendix III of the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Zaščita začne veljati 14. junija 2006 in predstavlja doprinos 10 letnega dela različnih vladnih in nevladnih skupin za zaščito živali, med drugim tudi "The Humane Society of the United States". Vse te vrste želv močno ogroža trgovina z domačimi živalmi ( "pets" ) in lov za človeško prehrano.

http://www.hsus.org/wildlife/wildlife_news/slow_and_steady_wins_race.html

http://www.extravalue.com/alligator.shtml

Novico posredoval Bojan Dolenc

Oblika primerna za tiskanje Natisni