Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Fižolar
Acanthoscelides obtectus
Fižolar

Acanthoscelides obtectus
Družina: Bruchidae

Fižolar, Acanthoscelides obtectus, Say, 1831
Še en majhen hrošček, škodljivec in laboratorijska in vivarijska živalca iz družine semenarjev (Bruchidae).
Sistematika : Arthropoda - Insecta - Coleoptera - Bruchidae - Acanthoscelides
Etimologija :
Sinonimi :
Tuja imena : Bean bruchid, bean and pea weevils, seed beetle, seed weevil (angleško); Speisebohnenkäfer (nemško); grahov žižak (hrvaško); Bruche du haricot (francosko); Tonchio del fagiolo (italijansko); Gorgojo de la judia (špansko);
Gorgulho do feijăo (portugalsko)
Domovina : Južna Amerika; v Evropi so ga prvič odkrili v drugi polovici 19. stoletja
Biotop /habitat : semena metujlnic (Fabaceae ); skladišča s semeni in drugo suho hrano
Velikost : hrošč 3 - 4 mm ; belo jajčece : 0,6 - 0,7 mm ; ličinka : 0,52 - 0,56 mm ( ima rjavo glavo in debelo, zavito telo, v prvem stadiju ima tri pare nog, pozneje pa noge izginejo in je brez njih) ; buba : svetlorjava do umazanobela .
Barva: hrošček je temne skoraj črne barve, pokrovke (prvi par kril) in vratni ščit so pokrite s finimi dlačicami neenakih barv in na ta način oblikujejo temnejše ali svetlejše pege. Pokrovke ne pokrivajo zadka v celoti. Noge in tipalke so črne, le osnova tipalk in goleni prednjih nog so svetlejše barve.
Spol : samčki so manjši; njihov zadek je bolj upognjen .
Insektarij : majhni akvariji, kadičke ali 2 litrski kozarci z dobrim pokrovom !
Ureditev : semena kot substrat damo na dno , da bo 10-12% volumna posode, držimo na toplem . Idealna vlažnost bi bila 80 - 90%, a ker je tu nevarnost plesnenja, je suboptimalna vlažnost samo 50 - 70 %.
Hrana : stročnice : fižol, grah, čičerika, leča, soja ... namočimo jih z vodo : na 850 g stročnic damo 120 ml vode, da se napijejo; nekateri potem rahlo osušijo s peko za kratek čas na 50°C . Že po 10 tednih opazimo "luknje v fižolu".
Vzdrževanje : na nekaj mesecev zamenjamo substrat. Skoraj ni nobenega dela z njimi.
Razmnoževanje : samice fižolarja odložijo okoli 50 jajčec, lahko tudi več (do 100) ali pa manj, kar je zelo odvisno od temperature, vlage in prehrane ličinke. Pri temperaturi pod 8°C samice prenehajo z odlaganjem jajčec. V skladiščih samice odlagajo jajčeca na fižolova zrna ali med njih, na polju pa jajčeca odlagajo v stroke. Stadij jajčeca traja 3 do 15 dni. Izlegle ličinke se zavrtajo v zrno, kjer se hranijo in večkrat levijo. V enem večjem zrnu je lahko tudi 20 do 30 ličink, v drobnejših zrnih pa manj. Pri ugodnih temperaturah se ličinke razvijejo v manj kot mesecu dni, sicer pa 2 ali 3 mesece. Pri temperaturi okoli 28°C traja razvoj ličinke približno 30 dni. Zabubi se v ovalni komori tik pod lupino fižola. Stadij bube traja od 12 do 25 dni. Ko se hroščki izležejo, pregrizejo lupino in pridejo ven. Hroščki na prostem ne morejo prezimiti, morda le izjemoma v blagih zimah. Običajno imajo v enem letu od 3 do 5 generacij, pri nižjih temperaturah manj, pri višjih pa več. Pri 21°C se jajčece razvija do izvalitve 10 dni, ličinka potrebuje do zabubljenja 46 dni, buba se prelevi v odraslega hroščka po 19 dneh; pri 27°C je to : 6 + 28 + 10 dni.
Življenska doba : pri 20°C živijo odrasli hrošči le do 3 mesece; tekom življenja samička izvali od 40 - 75 jajčec.
Cena : -
Posebnosti : za razliko od ostalih hroščev, ki jih gojimo za hrano, tu ne hranimo terarijskih živali z ličinkami, ampak z odraslimi hroščki; poleg plazilcev so odlična hrana tudi za žabe in akvarijske ribe !
Temperatura : 17°C - 31°C (optimalna 25°C)
Velikost insektarija : 30 x 20 x 15 cm
--------------------------------------------------------------------------------
Bojan Dolenc


Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik