Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Vražji paličnjak
Peruphasma schultei
Vražji paličnjak

Peruphasma schultei
Družina: Pseudophasmatidae

Perujski vražji paličnjak, Peruphasma schultei, Conle & Hennemann, 2005 - PSG 270

(JPG)

odrasla samička

"portret" - foto - Arno

Vrsta je bila odkrita leta 2002, v Evropo pa so prva jajčeca prispela leta 2005 !
Sistematika: Phasmodea: Pseudophasmatidae: Anisomorphini.

Izvor: narodni park Cordillera del Condor, na 1200 – 1800 metrov nadmorske višine, severni Peru.

(JPG)

Cordillera del Cóndor

http://www.mobot.org/


Velikost: samčki so veliki 4-5cm, samičke 5-7cm.

Krmna rastlina v ujetništvu: liguster (Ligustrum spp.), španski bezeg (Syringa), kovačniki (Lonicera), bisernik (Symphoricarpos albus), veliki jesen (Fraxinus excelsior.

Temperatura: 18 – 24°Celzija

Zračna vlaga: 40 – 60%

Velikost insektarija (najmanj): 30x30x50 cm, pri tem je 50 cm višina

Inkubacija jajčec: 4 - 5 mesecev

Razvoj v odraslo žival: 6 mesecev

Razmnoževanje: spolno

Klik for at se fuld størrelse billede

Vir sike


Peruphasma schultei (ali vražji paličnjak) je občudovanja vredna nova vrsta paličnjaka, ki izvira iz Cordillera del Condor v severnem Peruju. Ta lepa vrsta je omejena na zelo majhnem zaščitenem življenjskem območju, ki meri samo 5 hektarjev! V naravi se vrsta prehranjuje izključno z rastlinami iz rodu Schinus (perujski poprovec). Preko dneva se živali skrivajo med listi bromelij. V Evropi se vrsta brez težav prehranjuje s kalino ali ligustrom (Ligustrum spp.). Njihova značilnost je črno, žametno telo, žareče rdeča krila ter rumene oči. Endemsko bogat habitat Peruphasmae schultei je v sodelovanju s perujsko vlado zaščitil INIBICO NGO, velika naravovarstvena organizacija.

(JPG)

Odrasel par- in situ

Foto - Rainer Schulte - http://www.inibico.org



Ker je bilo treba v rezervatu živečim Indijancem omogočiti nov, ekološko prijazen vir dohodkov, je pod vodstvom Dr. Rainer Schultea (specialist za varovanje okolja in ekologijo), INIBICO razvil vzrejni program. Namesto, da bi prebivalci Cordilliera lovili živali v naravi in jih preprodajali, pomagajo ščititi narodni park, naravo in živalske vrste tako, da žuželke gojijo in prodajajo naraščaj v ujetništvu vzgojenih živali. 50% prirastka živali izpustijo nazaj v naravo, seveda pod strogo kontrolo INIBICO NGO. Na ta način so prosto živeče živali v narodnem parku zaščitene, prebivalcem pa so zagotovili nov vir zaslužka.

Vrsta je relativno nezahtevna, dokler ima na razpolago zadostne količine sveže hrane. Potrebujejo zračen insektarij, s suhim dnom, rejci priporočajo pokrivanje tal s papirnatimi kuhinjskimi servietami. V insektariju ne sme biti »stoječe« vlage!

Klik for at se fuld størrelse billede

Vir slike

OPOZORILO: kadar se počuti ogroženo, ta vrsta izloči sekret, ki lahko povzroči lažje draženje v očeh in nosu. Draženje preneha po nekaj minutah. S pogostejšim in nežnim jemanjem živali v roke, ko so še majhne nimfe, se lahko tudi temu izognemu, saj se navadijo na rokovanje.
Vir: www.phasmatodea.de
Prevod: Samoyedka

(JPG)

Jajčeca

Foto - Arno



Meni osebno je to najlepša vrsta paličnjakov (zaenkrat Wink ). Danes pa se je izvalila tudi moja prva nimfica, ki izgleda takole. Zverinica je čisto mičkena...no, saj tudi odrasla ni ogromna, pa jajčka so tudi majhna.




_________________

http://samoyedka.moj-album.com/

Branka Božank

MSN: samoyedka@hotmail.com

Oblika primerna za tiskanje Natisni