Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
sviloprejka
Bombyx mori
sviloprejka

Bombyx mori
Družina: Bombycidae

Sviloprejka (Bombyx mori)

Opis: Ličinke sviloprejk ali že odrasli metulji se uporabljajo za hrano plazilcev, dvoživk, nekaterih vodnih želv, pajkov in drugih nevretenčarjev. Ličinke se razvijejo iz jajčec, se v življenju 4x levijo in se preobrazijo v metulja. Ličinke dosežejo velikost čez 5cm, hranijo pa se bodisi z listi murve, bodisi z že pripravljeno hrano.

Skoraj odrasla ličinka:


http://entomology.unl.edu/images/silkworm/silkworm1.jpg
Hrana-murva: Za sviloprejke se ponavadi uporablja bela murva (Morus alba), primerni pa sta tudi rdeča murva (M. rubra) in črna (M. nigra). Murve brez sadežev so manj primerne ker je njihove liste težko prebaviti.Če hranimo komaj izlegle ličinke moramo paziti da jim damo zelo mlade liste ker velikih niso sposobne pojesti. Murva je zelo hitro rastoče, lahko za vzgajati in listopadno drevo. Če boste kupili murvo v drevesnici jo dobro operite da sperete kakršne koli pesticide. Murvo se da kupiti skoraj v vsaki vrtnariji ali drevesnici.

Slika rdeče murve:


Picture copyright to http://www.ypsidixit.com

Slika vešave murve:


Picture copyright: www.quickmire.com/Garden/garden.html

Hrana-pripravljena: Druga možnost hranjenja sviloprejk je hrana ki jo kupite v prahu in jo morate samo še skuhati. Prah je v hladilniku obstojen več kot pol leta, skuhan pa se ohrani v zmrzovalniku svež nekaj več kot pol meseca. Priprava:

-250g suhe hrane dodajte 700ml vroče/tople vode in mešajte dokler ni tekočina brez grudic prahu
-posodo prekrijte s plastično folijo, da preprečite kondenzacijo
-v mikrovalovni pečici kuhajte na najvišji stopnji dokler tekočina ne prične vret
-ugasnite pečico in nekaj časa mešajte
-še enkrat zavrejte, pustite vreti kakšno minuto in potem premešajte
-takoj prekrijte posodo s plastično folijo tesno tako da se dotika tekočine ( s tem boste preprečili kondenzacijo in ohranili hrano čisto)
-pustite da se ohladi in strdi, potem pa dajte v zmrzovalnik
- hrana je sedaj pripravljena da jo razrežete na manjše kose ter jo postrežete ličinkam

Ko pripravljate hrano se je ne dotikajte razen če imate umite roke saj so sviloprejke zelo občutljive na bakterije in nečistočo.
Iz 225 g prahu nastane 900g hrane, kar zadostuje da iz 500 jačec zrastejo 4cm velike ličinke.

Gojenje: Sviloprejke lahko gojimo v plastičnih posodah, ko so še mlade jih lahko imate zelo veliko v majhni posodi a jih boste morali ločiti ko bodo zrasle.Posode morajo biti večino časa ¾ pokrite da ostane hrana sveža dalj časa.V posodah ne porebujemo ničesar samo hrano, metulji pa potrebuje prapirnate kartone na katere izležejo jajčeca. Za ohranjanje čistoče obstajajo dve možnosti:

1. V posodi imate na tleh podstavke, na katerih stoji mreža, kar nam pomaga ker kakci sviloprejk padajo čez mrežo in tako ostanejo ličinke na čisti mreži.Picture copyright to http://www.chameleonnews.com/

2. Nekaj časa po hranjenju ko začnejo ličinke izločati odpremo posodo da se dobro zrači, s tem se kakci posušijo in jim ne škodijo. Vendar moramo v tem primeru večkrat čistiti posodo.

Življenski krog: Ko metulj izleže jajčeca traja 10-14 dni da se razvijejo majhne ličinke katere živijo 27 dni in se v življenju 4x zlevijo. Po tem času se ličinka zabubi v metulja ki živi 5-7 dni.Ko se zabubi sprede svilen kokon okoli sebe, ko pa se razvije metulj pa le-ta prileze iz kokona Metuljev ne hranimo ker nimajo razvitih ust, prav tako pa zaradi gojenja v ujetništvu ne morej leteti. Ko se ličinka zabubi jo moramo postaviti v samostojno posodico (v gojilno posod damo rolico WC papirja katero postavimo pokonci ter damo ličinko vanjo). Ko se metulji sparijo izležejo 300-500 jajčec.

Sviloprejke kot hrana: Sviloprejke se lahko uporabljajo kot redna hrana vseh insektivorih eksotičnih živali. Živali jih ponavadi obožujejo saj nimajo trdega okostja kot druge žuželke. Vsebujejo tudi veliko beljakovin, kalcija in fosforja ki so pomembni za rast živali.Če imate bolano ali nosečo žival so sviloprejke zaradi velike vsebnosti beljakovin zelo zaželjene.Imajo to prednost da so velike ko odrastejo in so tako dobra hrana tudi večjim živalim.

Tukaj se nahaja hranilna tabela:

http://forum.exotic-animals.org/viewtopic.php?t=3774

Povezave:

Slike ter življenski krog sviloprejke:

http://www.pclaunch.com/~kayton/Silkworms/lifecycle.htm

Zelo dobra stran o gojenju sviloprejk:

http://www.sericulum.com/index.html

In še opis gojenja murve:

http://www.crfg.org/pubs/ff/mulberry.html

Vse podatke sem črpal iz strani:

http://www.chameleonnews.com/

Slika zgoraj: http://en.wikipedia.org/

Copyright © $$beni€€

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik

odrasli metulj