Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
indijski paličnjak
Carausius morosus
indijski paličnjak

Carausius morosus
Družina: Diapheromerodae - Lonchodinae

Indijski paličnjak, Carausius morosus (SINETY, 1901) - P.S.G. n°1.

Idealna vrsta za začetnike.

vir slike

Več kot 100 vrst paličnjakov in živih listov se običajno goji v Evropi kot domača ali laboratorijska žival. Za začetnike so najbolj primerni indijski paličnjaki. Zaradi pojava deviške oploditve so skoraj vse samičke. Samčki se pojavijo redko in jih običajno spregledamo. Nikoli ne spustimo eksotičnih vrst paličnjakov v naravo !

So žuželke (Insecta) iz skupine ravnokrilcev (Orthoptera). Zanimivi so zaradi načina vedenja, oblike in barve telesa, s čimer posnemajo okolico, zato da so čim manj opazni. Neverjetno so podobni rastlinskim vejicam. V Slovenski Istri živi vrsta Bacillus rossi. Hrani se z robido. Najpogosteje pa so ljudje gojili doma indijske paličnjake. Večinoma se razvijejo le osebki ženskega spola, ki brez oploditve odložijo jajčeca v podlago. Po dveh mesecih se razvijejo ličinke in nato po petih levitvah vejicam podobne odrasle živali. Sprva so zelene, pozneje pa rjave barve. Rdeča barva na vrhu sprednjih nog je znak, da so spolno dozoreli. Veliko vivaristov je začelo z njimi, ker je gojenje zelo preprosto.

Leta 1898 so nabrali populacijo obeh spolov v južni Indiji v kraju Shembaganur, Tamil Nadu v gorovju Palni na višinah 1830 – 2135 m n.m.v. Samčki se pojavljajo v razmerju 1 :1000 ; domnevajo, da so ginandromorfni (dvospolni), genetsko so samice, a sterilni. Včasih se pojavijo, če sveže izvaljena jajčeca takoj valimo na 30°C.

Velikost: samice do 84 mm, samčki do 61 mm.

Temperatura: sobna (16°C- 24°C)

Jajčeca: kot seme konopje, okrogla, rjava z rumeno kapico. Pri 21°C se jajčeca izležejo po 4 – 6 mesecih, pri temperaturi 22-24°C po 13 - 20 tednih; na vlažnem papirju ali šoti in temperaturah okoli 26°C pa že po 6- 10 tednih; ličinke dozorijo po 6 levitvah po 4 – 7 mesecih, odrasle samičke živijo še 4 – 6 mesecev.Tekom svojega pol do največ enoletnega življenja izleže ob dobri hrani samička 1- 2 jajčeca na noč, 200 - max. 450 jajčec tekom plodilne "kariere". Valjivost jajčec je v optimalnih pogojih do 90%. Najhitreje se razmnožujejo pri temperaturi okoli 28°C. Samica začne izlegati jajčeca 2 tedna po spolno dozoritivi.

Vir slike

Hrana: najbolje ta vrsta uspeva na listih kaline (Ligustrum) in na bršljanu, na robidi ne tako dobro.

Nikoli ne spustimo eksotičnih vrst paličnjakov v naravo !

Bojan Dolenc

Copyright © Bojan Dolenc

_______________________________________________________________

PSG - Phasmid Study Group
29.6.2005,

PSG številke - Phasmid Study Group
Po ustanovitvi leta 1980 se je do danes The Phasmid Study Group razširila na preko 500 rednih članov iz preko 30 držav, to so ljubitelji in poznavalci paličnjakov vseh starosti, od začetnikov do entomologov. Namen organizacije je okrepiti raziskave vseh vrst o paličnjakih in živih listih (fasmidih). Člani dobijo novice na vsake 4 mesece in 2 x letno znanstveno poročilo in še priložnost udeležbe 2 x letno na srečanju v The Natural History Museum, v London-u. Člani dobijo lahko nove nekomercialne vrste preko koordinatorja ("The Livestock Co-ordinator" pod pogojem, da ne bodo prodajali teh živali naprej. Kontakt : Paul D. Brock, Papillon, 40 Thorndike Road, Slough, SL2 1SR, United Kingdom . Še en kontakt : "Amateur Entomologists´ Society", PO Box 8774 London, SW7 5ZG, United Kingdom .
Trenutno je na seznamu vrst, ki jih gojijo člani, že 258 vrst paličnjakov in živih listov, gre za svetovno slavno listo PSG - številk. Za seznam glej :
http://www.phasmatodea.de/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=233
http://www.stickinsect.org.uk/
http://www.wandelendetakken.nl/

Oblika primerna za tiskanje Natisni 

Galerija slik