Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Živaloljubci proti akvarijem
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Društvo za zaščito "zasužnjenih" živali CAPS napadlo angleške javne akvarije. Nasprotno pa svetovno znani morski biologi in akvaristi , zaposleni v teh akvarijih, ostro zavračajo take v glavnem "za lase" privlečene argumente.

 Društvo za zaščito "zasužnjenih" živali CAPS napadlo angleške javne akvarije. V svojem poročilu ( "Sufferring Deep Down") je ugledno društvo CAPS ( Captive Animals Protection Society) ostro napadlo angleško industrijo javnih akvarijev z zahtevo po njihovem zaprtju. Poročilo temelji na raziskavi pogojev v 33 od 51 javnih akvarijev. V 20 ustanovah so morski psi in skati izkazovali patološko "površinsko hlastanje", ribe v 75% akvarijev so imele sledove poškodb in deformacij in le malo akvarijev je izvajalo zaščitne projekte (čeprav se sklicuejo nanje). Raziskavo je podprla tudi angleška RSPCA ( Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals). Njena strokovna predstavnica , Laila Sadler je izjavila za časopis Independent , da "vsako leto pogine na desetisoče rib v angleških akvarijih in na tisoče zaradi transporta do akvarijev". Pravi, da je stanje podobno slabo , kot za živali v zoojih .Zato se CAPS zavzema še naprej za prepoved živalskih vrtov in javnih akvarijev .


Nasprotno pa svetovno znani morski biologi in akvaristi , zaposleni v teh akvarijih, ostro zavračajo take v glavnem "za lase" privlečene argumente. Pravijo recimo, da je plavanje pod gladino vode značilno obnašanje morskih psov med igro tudi v naravi ipd.. Dokazujejo, da so akvariji glede strokovnega odnosa do živali in etike odlično organizirani in da so s številnimi svetovno odmevnimi množičnimi akcijami obrnili javno mnenje v korist večjega zanimanja in podpore zaščiti ogroženih vrst živali v naravi . Sodelujejo v številnih akcijah, recimo pomoči poškodovanim tjulnom ipd.; v nekaterih akvarijih so zbrali preko 35.000 podpisov v peticiji za zaščito grške morske želve glavate karete ali za prepoved trgovanja s plavutmi morskih psov ipd..

Moje mnenje : resnica je običajno nekje vmes, vendar bi bila usodna napaka prepovedati javne akvarije in zoo-je. Namesto popolne prepovedi je potrebno izboljšati kvaliteto in pogoje, v katerih določene vrste "zadržujemo v bolj nenaravnem kot naravnem okolju", saj gre za zaščito ogroženih vrst in osveščanje in vzgojo javnosti glede uničevanja naravnega okolja in biodiverzitete.

Več : http://news.independent.co.uk/uk/environment/story.jsp?story=565768

Pripravil : Bojan Dolenc