Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Akvaristični članki in nasveti
Britanski gojitelj zdrstil rilčaste činklje Oblika primerna za tiskanje
Britanski gojitelj je objavil prve verodostojne fotografije in prvi dokumentiral drst rilčastih činkelj (Chromobotia macracanthus ) v ujetnišvu.
Aquascaping z Riccio Oblika primerna za tiskanje
Ste se kdaj spraševali, kako nekaterim uspe spraviti Riccio fluitans na dno akvarija, kjer tako lepo raste in je polna majhnih mehurčkov kisika?
Česen Oblika primerna za tiskanje
Česen je trajna zelnata rastlina, ki zraste do 1m visoko in spada v družino lilijevk (Liliaceae). V zemlji ima čebulo, ki jo sestavlja do 30 manjših mesnatih in upognjenih krhljev – čebulic, obdanih z luskasto tanko ovojnico.
Terminalia catappa Oblika primerna za tiskanje
Drevo, katerega listi so, poleg hrastovega, ki ne uspeva v tropih, primerni za uporabo v akvariju. Tako za popestritev, kot dopolnilo k prehrani nekaterih organizmov.
Kongoški rilčar prepozna objekte v popolni temi Oblika primerna za tiskanje
Znaimive ugotovitve o obnašanju Kongoških rilčarjev, ki so sposobni ločevati predmete v popolni temi.
HLAJENJA AKVARIJA Oblika primerna za tiskanje
Naš dolgoletni član in tudi urednik revije AKVARIJ se je prijazno odzval na našo prošnjo in nam poslal odličen članek o resnično aktualni in koristni problematiki hlajenja akvarija.
Sladkovodne meduze Oblika primerna za tiskanje
Naš novi moderator Dr. Feelgood nam je poslal izjemno zanimiv članek, verjeli ali ne, o sladkovodnih meduzah!
Rdeča sladkovodna kozica Oblika primerna za tiskanje
Rdeča sladkovodna kozica, Neocaridina heteropoda var. red postaja zadnja leta v akvaristiki ena najbolj priljubljenih in dostopnih vrst sladkovodnih kozic.
Pritlikava činklja Oblika primerna za tiskanje
Pritlikava činklja – Majhna riba, velika dragocenost. © Notsheep - bivši Ernesto.
3 vrste rdečeustnih teter Oblika primerna za tiskanje
Ker se vedno znova uporablja izraz rdečeglave tetre za nekatere vrste iz rodu Hemmigramus, kar nas nehote napeljuje na zamenjavo s pravo rdečeglavko (Barbus / Puntius nigrofasciatus), objavljam članek o teh vrstah, ki naj bi pripomogel k večji prepoznavnosti in boljšemu poimenovanju teh vrst.
Nova bolezen belih pik Oblika primerna za tiskanje
Jeseni 2004 se je pojavila najprej na v naravi ulovljenih somih iz Južne Amerike, nato pa kmalu tudi na ribah, uvoženih iz azijskih farm nova oblika bolezni belih pik (ihtioza), ki je odporna na običajna zdravila in metode zdravljenja za bolezen belih pik (»ihtio«).
NARAVNA AKVARISTIKA Oblika primerna za tiskanje
Objavljamo študijski članek našega moderatorja Mr. Jamarja o naravni akvaristiki, ki je pisan na kožo AKVAzinu in naši usmeritivi v akvaristiki iz vidika ozaveščenih akvaristov, ki izhajamo z narave in naravnih zakonitosti.
Akvarij-m Idrija odpira vrata Oblika primerna za tiskanje
S kolegom Juretom sva bila na častnem obisku pri kolegu Valterju pred otvoritivijo javnega akvarija v Idriji, kar je gotovo velik dogodek za majhno slovensko akvaristično sceno. Na hitro mi je uspelo tudi narediti nekaj slikic v akvariju...
Rod pavlinčki - Microgeophus Oblika primerna za tiskanje
Deli se na dve vrsti in sicer na Microgeophagus ramirezi, ki ga poznamo pod slovenskim imenom vodni pavlinček, ter na Microgeophagus altispinosa oziroma s slovenskim imenom, bolivijski pavlinček.
Osnove akvaristike Oblika primerna za tiskanje
1. UVOD Akvarij je lahko prečudovit ekosistem, delček podvodnega habitata, v katerem lahko gojimo mnogo različnih vrst živali, rastlin in bakterij. Da pa do takšnega koščka narave v dnevni sobi lahko pridemo, pa je (poleg denarja) potrebno nekaj znanja.
Celestichthys margaritatus opis Oblika primerna za tiskanje
7.12.06 sem predstavil v niti Biotop akvariji slavnega ihtiologa, najboljšega poznavalca azijskih sladkovodnih rib in habitatov, Tyson R. Roberts -a**, ki je danes (28.02.2007) objavil najnovejši opis nove vrste: omenjena Microrasbora sp 'Galaxy' je opisana v njegovem delu kot Celestichthys margaritatus (novi rod družine Danionidae)! Ko se je ta riba prvič lani pojavila na internetih forumih, so bili mnogi prepričani, da gre "proizvod" preveč zagretega "Photoshop-erja" in je postala svetovna senzacija!
Piraje v naravi in akvariju Oblika primerna za tiskanje
Resnica o "krvoločnih" pirajah. Članek objavljam kot pojasnilo na zadnje anketno vprašanje: Kdaj so potencialno nevarne vrste piraj najbolj nevarne?
Ribe za začetnike - kardinalka Oblika primerna za tiskanje
Malo skromnosti začetnikom v akvaristiki resnično ne bi škodilo. Predstavljamo eno najbolj primernih sladkovodnih rib za začetnike, ki imajo običajno majhen akvarij, ki je pa vse prej kot grda ali nezanimiva. Zakaj ta riba ni bolj popularna in iskana v akvaristiki, je težko razumljivo in popolnoma nelogično. Začnimo predstavitev vrst, primernih za začetnike s to prelepo ribico.
Ščukasti krapiči Oblika primerna za tiskanje
Naš legendarni divji živorodkar in moderator Mr. Jamar se po daljši odsotnosti vrača na akvaristično sceno, takoj je poskrbel za odličen opis ščukastega krapiča. Dobrodešel Matic nazaj na AKVAzin in gremo naprej ...
Cianobakterije, modrozelena sluz Oblika primerna za tiskanje
V akvariju spada večina cianobakterij v rod Oscillatoria. V izredno kratkem lahko času lahko sluzasta, modro zelena, včasih modro črna masa prekrije rastline, dekoracijo in pesek. Ravno s temi »algami«, ki sploh niso prave alge, ima mnogo akvaristov velike probleme. Cianobakterije, ki imajo zelo neprijeten vonj, je zelo enostavno odstraniti.
SAGA O ZDRAVLJENJU INFEKCIJE Oblika primerna za tiskanje
Po nekaj tednih mukotrpnega iskanja pravega vzroka bolezni in najboljšega zdravljenja samičke diamond blue diskusa smo problem končno uspeli identificirati in, ne boste verjeli, pozdraviti!
Odkrivanje neonk Oblika primerna za tiskanje
Ker v najnovejši monografiji o diskusu "Bleher`s Discus - Volume 1" avtor Heiko Bleher navaja senzacionalen podatek, da rdeče neonke ni odkril dr. Axelrod (po njegovem gre za potegavščino!), navajamo nekaj do sedaj znanih podatkov o problematiki odkrivanja obeh najbolj popularnih vrst neonk, navadne in rdeče.
Habitati Črne reke - utrinki Oblika primerna za tiskanje
Na Akvazinu je bilo večkrat postavljeno takole vprašanje :"Napisal: fabo, 28.1.05 ob 17:50 - Še vedno ni nič napisanega o tem biotopu Rio Negro.
BIOTOP AKVARIJI - HEIKO BLEHER Oblika primerna za tiskanje
Interna razstava biotop akvarijev - HEIKO BLEHER. Že šesto leto slavni akvarist in avtor najnovejše uspešnice o diskusih iz naravnega okolja razstavlja na različnih mednarodnih prireditvah in so postale že pojem ...
Ottelia iz afriških biotopov Oblika primerna za tiskanje
Iz Afrike, Madagaskarja in jugovzhodne Azije prihajajo v naše akvarije v hobiju še redke, a izjemno lepe rastline iz družine šejkovcev rodu Ottelia, ki šteje preko 50 vrst. Vse so bolj ali manj primerne akvarijske ali paludarijske rastline, zadnja leta se še posebej uveljavlja vrsta Ottelia ulvaefolia, (Planchon) Walpers (1852).
Rdeči seznam sladkovodnih vrst Oblika primerna za tiskanje
Dodano je nekaj slikic ...
BIOTOPI NA OTOKU BORNEO... Oblika primerna za tiskanje
Navdih za članek je dala novica, da so morda sumatranke borneoanke. Tako v naravi kot v akvariju sicer ti jatni krapovci običajno ne uspevajo skupaj v istem okolju z rilčasto činkljo, pa čeprav izvajajo borneoanke/sumatranke mimikrijo (oponašajo nihove svarilne barve).
Neolamprologus similis, Polžarka Oblika primerna za tiskanje
V diskusijah je avtor vh obljubil zapis o polžarkah vrste Neolamprologus similis (Büscher, 1992) iz poddružine ostrižnikov Pseudocrenilabrinae. Objavljamo odličen članek, ki je plod lastnih zapažanj in razmišljanj.
Naša hladnovodna činklja Oblika primerna za tiskanje
V redu krapovcev, ki je med najštevilčnejšimi ribami kostnicami, najdemo poleg pravih krapovcev (Cyprinidae) še eno ne prav majhno družino činkelj (Cobitidae), ki šteje preko 200 znanih vrst. Činklje so sladkovodne talne ribe, med njimi je mnogo reofilnih vrst, naseljujejo samo vode Azije in Evrope. Poleg drevesne zelene rege (Hyla arborea) je bila pri nas činklja (Misgurnus fossilis) najbolj znana napovedovalka slabega vremena.
CICHLID POWER ! Oblika primerna za tiskanje
Ostrižnik je sladkovodni ostrižnjak, ki ima samo 1 par nosnic in prekinjeno pobočnico.Ostrižniki iz družine Cichlidae so z okoli 140 rodovi tretja največja družina rib kostnic, takoj za krapovci (Cyprinidae) in glavoči (Gobiidae).Ostrižniki so se razvili iz morskih prednikov, imajo skupnega prednika z morskimi koralnicami (Pomacentridae, sem spada recimo klovnček Nemo) in jih prištevano med t.i. "sekundarne sladkovodne ribe" . So najbolj razvite kostnice in evolucijsko gledano so izjemen biološki fenomen,
Ogrožen biotop Madagaskar Oblika primerna za tiskanje
Madagaskarske ribe so med najbolj ogroženimi na svetu, skupaj z enkratnimi pragozdnimi habitati in številnimi endemičnimi vrstami živali in rastlin. Požiganje gozdov za potrebe širjenja riževih polj, erozija in vnos tujerodnih invazivnih vrst v deviške naravne habitate, kot so krap, gambuzija, azijska kačjeglavka ali ustonoša Tilapia so zdesetkali endemične vrste. Število kritično ogroženih in že v naravi izumrlih Ex vrst dramatično raste ! Biotop madagaskarski akvarij zato postaja še bolj cenjen ...
INVAZIVNE TUJERODNE VRSTE Oblika primerna za tiskanje
Podajamo seznam najbolj invazivnih vrst organizmov na svetu : "100 the worst" in dodatno 15 najbolj invazivnih tujerodnih vrst rib. Zaradi človeške neodgovornosti so naredile ogromno škodo v okuženih ekosistemih na škodo številnih avtohtonih vrst in bogastva biodiverzitete .
Bleeker Pieter (1819 -1878) Oblika primerna za tiskanje
Zgodovina akvaristike je žal za večino ljubiteljskih akvaristov dokaj dolgočasno poglavje, a povsem po krivici. Če se skušamo vživeti nekaj desetletij nazaj v pionirske čase ihtiologije, ko so praktično na vsaki ekskurziji odkrili eno ali več novih vrst rib, rastlin ipd., se nam odpre izjemno raznolik in bogat svet do takrat še dokaj ohranjene narave in njene očarljivo bogate biodiverzitete, kar še posebej nam sodobnim akvaristom odpira nove dimenzije in bogati naše razumevanje akvarijskih rib, da spoznamo
PRAVA KARANTENA Oblika primerna za tiskanje
Akvarističa trgovina obrne na leto na desetine miljonov € oz. $ .Na desettisoče stiropornih boksov z vrečkami , v katerih se nahajajo uvožene akvarijske ribe iz "divjine" ali cenenih ribjih farm , predvsem iz jugovzohpdne Azije in Floride , pride tedensko z letali na letališča večjih zahodnih mest , od koder pridejo mnoge po "ustaljenem postopku" v akvarijske ali zoo-trgovine v prodajne akvarije max. po 48 urah !
Alge v morskem akvariju Oblika primerna za tiskanje
Na zadnjem srečanju morskih akvaristov 20. 05. 2004 v Ljubljani (Krona - 25 "slanih" akvaristov) je kolega Bojan Jerina povedal zanimivo primerjavo med tropskimi koralnimi morji in našim Jadranskim morjem - naše ima značilen vonj (po algah ali "jodu") , tropska morja so presenetljivo brez vonja . Tam ni videti alg ; vendar pa so koralna morja področje največje primarne biološke produkcije na svetu , fotosintezo izvajajo simbiontske alge, "skrite" v koralah in drugih nevretenčarjih, imenovane zooksantele .
RIBJA GENETIKA Oblika primerna za tiskanje
Kot o živalski etiki, se premalo piše tudi o - genetiki . Verjetno je eden od problemov to, da profesionalci v glavnem ne sodelujejo na raznih forumih. Torej si lahko le želimo, da bo kdo s praktičnimi izkušnjami posredoval kakšno koristno informacijo. Genetika je področje, kjer se tudi največji strokovnjaki učijo celo življenje . Ni tako težko priti do teorije (ki je pa kar zahtevna), težko je priti in kronično primanjkuje "povratnih informacij" .
BIOETIKA IN SVETLEČA CEBRICA. Oblika primerna za tiskanje
Članek je namenjen še posebej tistim 10 % bralcev Akvazina, ki so v nedavni anketi glasovali za frankensteinske gensko zmanipulirane cebrice . Ob osvetljevanju tega problema želim predvsem podati osnove bioetike in zakaj mislim, da je prodaja in gojenje te svetleče cebrice sporna in neetična .
BREZ PANIKE O RIBJI TUBERKULOZI Oblika primerna za tiskanje
V želji, združiti na enem mestu osnovne podatke o pogojno patogenih mikobakterijah, "globalni grožnji akvaristiki" , podajam tu nekaj do sedaj na Akvazinu že zbranih podatkov in nekaj splošnih informacij o samem povzročitelju te zahrbtne ribje bolezni .
Pritlikava ustonoša Oblika primerna za tiskanje
Članek o pritlikavi ustonoši je bil objavljen v reviji MOJ MALI SVET , Ljubljana, oktober 1980 . Nastal je na podlagi uspešne drsti te vrste v akvariju in ima priložene originalne (žal) črnobele fotografije , ki jih je posnel avtor članka .
O pezdirkih Oblika primerna za tiskanje
Pezdirki so majhne ribice, ki živijo v naših krajih. Zaradi svoje barvitosti (še posebej v času drsti) so lahko primerna popestritev domačega akvarija, ki pa ne sme biti ogrevan. Več preberite v Bojanovem prispevku.
Amazonka Oblika primerna za tiskanje
Amazonka - le kdo ne pozna te največje reke oz. porečja na svetu? Nekaj podatkov o njej nam podaja Bojan Dolenc
Nadzorovanje rdečih alg v sladkovodnem akvariju Oblika primerna za tiskanje
Rdeče alge so strah in trepet večine akvaristov. Pa vendar smo jim lahko kos, ko se tu in tam pojavijo v akvariju. Pomembno je, da se jih lotimo takoj, ko jih opazimo oz. še preden vstopijo v akvarij. Katere so najučinkovitejše metode, vam bo skušal razložiti Neil Frank v svojem odličnem prispevku.
Uvod v akvaristiko Oblika primerna za tiskanje
Marsikateri dom je dandanes že opremljen z akvarijem, vendar se v mnogo primerih zgodi, da je to le bežna (in površna) avantura v čudovit svet akvaristike. Ta prispevek je namenjen začetnikom preden se odločijo za nakup novega akvarija.
Malo o gupiju Oblika primerna za tiskanje
Mali gupi je svetovna uspešnica, tako v akvaristiki kot tudi drugače. Pravijo mu tudi ribica milijonov ali milijonska ribica, zaradi nadvse hitrega in zelo plodnega razmnoževanja. Popularn pa ni le zaradi razmnoževanja temveč zaradi svoje obarvanosti.
Skalarke Oblika primerna za tiskanje
Skalarke so pogost prebivalec akvarijev širom po svetu. Nekaj osnovnih napotkov za njihovo vzdrževanje in razmnoževanje nam podaja Samo v svojem zanimivem članku.
Akvarist kot kupec Oblika primerna za tiskanje
Akvariste - kupce - v trgovinah pogosto čakajo nasmejani in prijazni trgovci, ko pa hočemo blago (ribe ali opremo) reklamirati, se stvari zapletejo. Kaj lahko v takem primeru storimo nam razkriva Jure.
Drobnoustke Oblika primerna za tiskanje
Žiga nas ponovno razveseljuje z odličnim člankom o, pri nas redkeje zastopanim, "drobnoustem poševčku". Te male ribice imajo zanimiv način plavanja oz. lebdenja v vodi. Plavajo namreč pod kotom 45°, z glavo navzgor.
Čudoviti mečki Oblika primerna za tiskanje
Živorodke, še posebno mečki, so čudovite ribe. Žal je med povprečnimi akvaristi razširjena le ena vrsta. Spoznajmo tudi ostale!
Kako začeti? Oblika primerna za tiskanje
Akvaristika ni poceni hobi, še posebej pa niso poceni kvalitetni akvariji. Ko kupujete akvarij, ne skoparite! Lahko si akvarij naredite sami, ampak saj veste-malo denarja malo muzike.
Alge v sladkovodnem akvariju Oblika primerna za tiskanje
Vzrok za nenaden porast alg je lahko že samo menjava žarnice oz. svetila v akvariju. Poglejmo zakaj?
Živa hrana: Enhitreje ali beli črvi Oblika primerna za tiskanje
Živa hrana je zelo pomembna dopolnitev prehrane rib in za nekatere celo nujna. Enhitreje so dobra in enostavna rešitev za popestritev prehrane.
Optimalen akvarij Oblika primerna za tiskanje
Vsakdo si želi imeti najlepši akvarij, ki mu bo v ponos in paša za oči. Nekaj kratkihnasvetov, kako do takega akvarija boste našli v tem odličnem članku.
Strupi v vodi Oblika primerna za tiskanje
V vodovodni vodi se bolj ali manj pogosto pojavljajo strupi oz. ribam strupene snovi, ki jih moramo nevtralizirati, preden uporabimo tako vodo za ribe.
Odstranjevanje polžev iz akvarija Oblika primerna za tiskanje
Polži, polži! Ni prav, če jih ni, če pa damo v akvarij enega, jih imamo kmalu na tisoče. Kako jih nadzorovati? Nekaj metod je opisanih v tem članku.
Trdota vode II Oblika primerna za tiskanje
"... in Bog je ločil vode od voda ..." pravi Sveto pismo. In res je, niso vse vode enake. Med osnovnimi lastnostmi lahko razločujemo vode tudi po trdoti, ki pomembno vpliva na vodne prebivalce.
Uredimo si rastlinski akvarij! Oblika primerna za tiskanje
Ali ste že razmišljali, da je vaš akvarij s plastičnimi rastlinami malce dolgočasen? Če je odgovor pritrdilen potem je čas, da se lotite podvodnega vrtnarjenja. Na izbiro sta vam dva modela gredični (imenovan tudi holandski) in naravni, ki posnema naravo.
Gojenje deževnikov Oblika primerna za tiskanje
Deževniki so odlična hrana za ribe. Tu opisujemo, kako pripraviti zaboj v katerem jih gojimo in podrobnosti na katere moramo biti pozorni pri gojenju.
Antibiotiki in bakterijske bolezni Oblika primerna za tiskanje
Kaj so to antibiotiki, kako delujejo in na kaj moramo biti pozorni, če ribe zdravimo z antibiotiki.
Bakterijske infekcije in bolezni Oblika primerna za tiskanje
Kako pride do bakterijskih infekcij, zakaj so nevarne in kako se jim zoperstavimo.
CO2 v akvariju Oblika primerna za tiskanje
Ali ste se že kdaj vprašali zakaj vam rastline ne uspevajo? Ali pa ste morda imeli pomisleke pred dodajanjem CO2 v akvarij? Kako, zakaj in koliko, preberite tule.
Nakup akvarijskih rib Oblika primerna za tiskanje
Vsi ki se odpravljate po nakupih novih rib, preberite ta sestavek! Morda vam bo olajšal nakup in zmanjšal kasnejše preglavice.
Alge: Akvaristov večni problem Oblika primerna za tiskanje
Kaj so to alge in kako se spopadem z njimi, da nam bodo naši akvariji resnično v ponos in okras prostora.
Lovljenje žive hrane Oblika primerna za tiskanje
Za vse, ki imajo v žilah malo pustolovke krvi in so ponosni lastniki akvarijev. Živa hrana je dobrodošla sprememba na ribjem jedilniku.
Linne je že vedel kaj je delal Oblika primerna za tiskanje
Ali ste se že kdaj vprašali zakaj imajo vse rastline in živali latinska imena, ki jih včasih niti izgovoriti ne znamo, kaj šele, da bi razumeli njihov pomen?
Ihtioftirioza (Ihtia, bolezen belih pik) Oblika primerna za tiskanje
Oh, ta najpogostejša akvarijska bolezen. K sreči jo je dokaj enostavno ozdraviti.
Akvarijska posoda Oblika primerna za tiskanje
Ste pred nakupom novega akvarija? Ali pa si ga mislite izdelati sami? Vsekakor boste nekaj napotkov našli tule.
Čistilni zvon Oblika primerna za tiskanje
Komur ni dovolj sesanje stanovanja, lahko poskusi izdelati čistilni zvon in počistiti ribje bivališče.
Menjava vode Oblika primerna za tiskanje
Ali je res potrebno? Kolikokrat? Kako naj se lotim menjave? In še mnogo drugih nasvetov...
Sol v sladkovodnem akvariju Oblika primerna za tiskanje
Sol ali ne sol? To ni več vprašanje! Pomembna je le vaša odločitev.
Konverzije Oblika primerna za tiskanje
Oh, ta Amerika! Le čemu se ne držijo ISO priporočil? No, za vse tiste, ki rabite formule in primerjalne enote, je tule nekaj podatkov.
Biološki filter [2] Oblika primerna za tiskanje
Zaradi kritik smo dodali popravke originalnega članka in ga hkrati dopolnili.
Testiranje vode Oblika primerna za tiskanje
Testiranje vode je pomembno opravilo, saj le tako lahko zagotovimo optimalne pogoje za akvarijske prebivalce.
Meglena voda Oblika primerna za tiskanje
Skoraj vsak začetnik se sreča z njo, lahko pa se pojavi tudi v že utečenih akvarijih. V takih primerih je to znak porušenega ravnovesja.
Biološki filter Oblika primerna za tiskanje
Zakaj je filter v akvariju sploh potreben? Kakšne tipe filtorv poznamo? ... Vsak filter sčasoma postane tudi biološki filter.
Ureditev akvarija Oblika primerna za tiskanje
Nekaj preprostih navodil, kako uredimo akvarij da bo njegov izgled najpestrejši, hkrati pa se bodo ribe v njem dobro počutile.
Pridobivanje CO2 Oblika primerna za tiskanje
Domača proizvodnja CO2 za potrebe dovajanja v akvarij za boljšo rast rastlin.
Zračne črpalke Oblika primerna za tiskanje
Ali so res potrebne?
Trdota vode Oblika primerna za tiskanje
Včasih je voda precej bolj trda kot se nam zdi.